Individuellt RDI skall icke förbigås

Jag är inne i en ny fas av min viktminskning som jag har berättat tidigare. Nu är det inte längre en minskning utan ett race för balans. Jag tror det är lätt att man tror att det är viktminskning och tillslut en målgång som troligtvis inte skal vara så mycket mer komplicerad än själva "bantandet" (for the record ett ord jag verkligen avskyr och tycker borde rensas ur var människas vokabulär) men som jag hintat om tidigare så är det inte så, åtminstone inte för de allra flesta. Undantag finns givetvis och har man arbetat med kost, motion, balans, insida och allt som behövs under hela vägen så kan det så klart finnas goda chanser för att man har så pass mycket kunskap om sig själv och den egna kroppen att man således inte behöver göra så mycket efterarbete. Men för mig likt de flesta andra så är efterarbetet ettminst lika stort arbete som minskningen.
 
Personligen är jag just nu inne i en fas där jag till exempel inte kontrollerar min egen vikt varje dag. De dagar jag gjort det har den dock legat som förväntat på ca 55 kilo och det betyder att det jag gör just nu verkar fungera som en balansfas. Dock är det så att jag kommer att fortsätta lägga till mer och mer mat varje dag, för det är ju naturligtvis så att jag ätit lite färre kalorier under minskningen, men givetvis skall upp till ett rekommenderat intag för mig. Tänk på att RDI är individuellt och faktiskt anpassat efter hur mycket man rör på sig och -eller tränar. Det betyder som exempel att om jag ligger i soffan och ser film hela dagarna så ska min kropp ligga på strax över 1500 kalorier endast, för att ligga still i vikt (nu syftar jag alltså på att endast sitta. Inga promenader eller träning.) Medan jag vid en Låg nivå av motion, som till exempel att jag går och hämtar och lämnar barnen på skolan, går och handlar och tar trappen hellre än hissen, men max tränar en dag i veckan. Då skall jag genast ligga på istället ca 1700-1800 kalorier om dagen.
Skulle vi dra det ytterligare ett steg och räkna att man tar trappen istället för hissen 9 av 10 gånger, hellre går och hämtar än tar bilen samt att man motionerar runt 3-5 dagar i veckan (med motion räknas dels promenader men också gymmet eller hårdare övning än promenad) så ska det istället vara ca 2000 kalorier. Som ni förstår fortsätter detta att öka ju mer man tränar och vid högre vigör. Det är också givetvis skillnad på hur mycket energi som går åt för någon som är på elitnivå och tränar 5 dagar i veckan än om jag skulle träna 5 gånger i veckan så hårt jag kan. Det är också därför jag säger att det är individuellt vad den egna individen behöver. Här får man alltså inte bara försöka att kanske "räkna" ut det så gott det går, men faktiskt också titta på fakta.
 
Med att titta på fakta så menar jag likt följande: Om man har som mål att ligga still i vikt men ändå går ned, då äter man för lite. Går man upp så äter man för mycket. Går man ned när man vill ligga still så kan man titta dels på hur mycket man tränar. Kanske är det på en för hög nivå? Eller så ser man till sitt intag som kanske är alldeles för lågt. Hellre ett högre intag och mer träning än att ligga på lågt intag av energi. 
På samma vis får man tänka om man går upp i vikt, fast omvänt. Troligtvis äter man på tog för mycket för den nivån man motionerar. Antingen får man här öka på motionen ytterligare om man då vill fortsätta ligga på det intaget man har eller så får man alltså dra ned på sitt matintag.
Just den här balansen är den som är den svåraste att hitta. Vad som är normalt för just dig själv i mat och motion.
 
Sedan finns det ytterligare bitar att belysa, som vidare mål. Men de skall vi ta vid nästa tillfälle så att ni inte nu blir överfulla med information
 
 


Kommentarer
Marie

Tufft att behöva äta så lite för att hålla vikten! Men detta är ju som du skriver individuellt. Jag är lika lång som du och om jag äter ca 2200-2500 kcal så minskar jag i vikt. Däremot fixar jag inte riktigt att äta så pass lite. Detta är för mig lite men nu är ju du van med ett litet energiintag o då kanske det är lättare att stå ut med ett snålt matintag. Duktigt att dig att klara av att hålla vikten stabil nu som du gjort! Det kan ju för många faktiskt vara det svåraste.

Svar: Ojsan, vad jag önskar att jag också kunde äta 2500 och tappa i vikt =)
Linda

2016-03-17 @ 17:55:54
Anonym

Marie jag tror din metabolism är högre för att du just ligger på det kcal intaget för att gå ner i vikt. Dessutom håller du vikten lättare for life att ligga där.

2016-03-18 @ 12:56:49


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0