Att skapa sig vanor tar...

God morgon alla fina läsare. Klockan 6.20 vaknade jag för hundrade gången i natt (23.50, 01.20, 03.10, 04.00, 04.40, 05.30 och sen 06.20 är mina härliga cirkatider för natten) och kände att nej jag ger upp.
Hur sover ni? Sover ni från att ni går och lägger er och tills en klocka eventuellt ringer eller när ni "sovit ut"?
Jag personligen har haft det väldigt svårt med hur jag sover, egentligen hela året, men det har eskalerat sista månaden och jag sover sällan till senare än mellan 6 och 7 på morgonen. Nu tycker jag förvisso att det är bekvämt att gå upp tidigt har jag lärt mig. Tidigare sov jag gärna lite längre på helgen om det gick, men nu känns det som jag missar hela dagen om jag inte är uppe vid 7. Men det har gått med än 21 dagar med sömnproblemen, så det är nog därför.
 
Vet ni om att man bryter vanor och skapar nya på en viss tid? Om man gör samma sak i 21 dagar på raken så skapar kroppen ett minne -en vana. På samma vis så kan man bryta dåliga vanor om man "låter blir" eller vad det nu rör sig om, på 21 dagar. Har ni några exmpel på vanor ni skapat er eller brutit? Oavsett om ni vet hur lång tid det tog menar jag. Dela gärna med er bland kommentarerna.
 
Att bero på kommentarer så ska jag passa på att tacka för alla de kommentarer ni gav mig där ni berättade hur ni tycker om lchf. Jag har ännu inte bestämt hur jag ska göra, då det är en extremt stor omställning och som ni vet har jag alltid förespråkat att jag tycker det ska vara all sorts mat i rimliga mängder samt att jag också rekommenderar att när man vill gå ned i vikt så tycker jag att man i allra flesta fall bör göra det genom att äta på det vis man vill fortsätta äta under resten av livet. På så vis är det troligare att man skapar sig en hållbar livvstil. En av de största riskerna vid en viktminskning är att man antingen går för hårt ut och tror att det handlar om nyttiga sallader, att äta så lite man kan och träna så hårt det bara går. En ekvation som sällan fungerar eftersom det oftast resulterar att man efter 14 dagar sitter med näsan i chipspåsen och den andra i pizzan. Naturligtvis gäller inte detta alla. Det andra är att man väljer att äta på ett visst vis under själva minskningen och utan att arbeta med sina vanor sedan går tillbaka till dem när man är klar (vilket oftast resulterar i att man går upp allt, det mesta eller till och med mer igen). Hur tänker ni kring detta?
 
Vad gäller lchf så vet jag att somliga har det som livsstil och då är det jättebra! Jag bara av en händelse valde som jag gjorde, men det hade lika gärna kunnat bli att jag valt ett annat alternativ. Jag säger inte att det finns rätt eller fel, utan delar endast vad jag tycker är det bättre alternativet. Om jag skulle tycka just lchf är bättre än kalorier/sunt förnuft, det kan jag inte svar på och därav uppskattar jag givetvis era kommentarer massvis.
 
Nu ska jag ta hand om min sjuka son, men vi hörs lite senare
 
 
 


Kommentarer
Caroline J

Du är stark gumman som fixar allt just nu. Och vanor är bra att bryta det har jag gjort sen jag blev ensam och mår mycket. Äter inge bröd mer än hårt bröd till maten i skogen. Och om är hos några som äter bröd så kan jag äta det. Men jag har det inte hemma hos mig. Har knappt nåt godis eller sockersugen längre så skönt.

2016-04-04 @ 13:46:26
Malin

Vad gäller dieter och livsstil så kan jag tipsa om en intressant podd på ämnet. Jag tycker Mai-Lis Hellenius har väldigt bra resonemang http://www.expressen.se/podcast/halsopodden/halsopodden--allt-om-fysisk--psykisk-halsa/

2016-04-04 @ 17:22:14
smulan

Jag har inte sovit en hel natt sen jag var 25 år så snart blir det 15 år. Max 3 timmar i sträck om jag har tur och inte mer än max 6 timmar per natt totalt. Pga hjärtproblem så måste jag även upp och kissa ca 3-5 gånger per natt. Så god nattsömn vet jag inte vad det är 😃
Hoppas du får sova bättre snart.

Svar: på grund av hjärtproblem? Vad är det för hjärtproblem? Jag frågar för jag måste också upp typ 3 gånger per natt och kissa...
Linda

2016-04-05 @ 00:45:31
smulan

Jag har ektopisk förmakstakykardi, snabb puls kan förenklat säga. Kan tex ligga helt stilla och ha en puls på 150. Samt yrsel, illamående mm. Sen har jag problem med långsam puls tex under 50, då svimmar jag. Min normal puls är ca 80. Mitt hjärta slår lite fel så det blir lite kaos i hjärtat och därför långsamt. Pga hjärtproblemen så produceras mer urin på natten, något som på en frisk saktar av. Enligt hjärtspecialisten så var det så. Jag har utretts på alla sätt och vis men det är ofarligt, bara jobbigt. Finns fler saker som kan ge ökad urin mängd. Dom kan ta prover på urinen och man kan få samla urin i ett dygn och i samband med det ta blodprover. Sen kan man få bärbart ekg. Jag hade det som längst i 16 dagar. Då ser dom om det är nåt tok. Samt ultraljud på hjärtat. Plus lite annat. Så be läkaren börja kolla upp det. Sen kan man ju ha överaktiv blåsa också.

Svar: Åh nej det låter fruktansvärt,så ledsen jag blir för din skull! Kan du någonsin bli frisk?
Linda

2016-04-05 @ 20:35:50


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0