Ni funderar hur?

En ny helg har börjat och lördagskvällen är här. Det är nu många funderar på hur de ska göra med sitt helgmys? Ska man stå över eftersom man vill gå ned i vikt eller hålla vikten, ska man "unna" sig "synda" , "tillåta",  "vara busig" osv? Kanske våndas man över att man åt så mycket under fredagsmyset att det känns lite förbjudet och dumt idag eller så "tillåter" man det väl idag för imorgon så jäklar ska vi börja om. 
 
Jag rekommenderar att ni skrapar bort alla de där orden som gör att det ni väljer idag egentligen kan tolkas som ett fel. För väljer ni att äta gott idag -smal som tjock, normal som deffad, för liten eller extremt stor, så är det ett VAL ni gör och väljer ni det så ska det kännas bra.
Jag förstår så klart att många inte kan glädjas när de äter eftersom det faktiskt känns som om de gör något förbjudet, men försök att komma ihåg att livet är till för att levas och en del i att leva är att njuta. Att känna att det är fel eller förbjudet, om det verkligen inte går att släppa de känslorna, låt det i sådana fall bara kännas som ett hinder på vägen som ni måste komma förbi.
Jag hoppas att ni kan stänga ögon ikväll och vara nöjda med era val -hur ni än väljer
 
 
 
Och nu är det dags för mig att berätta hur det gått med Tomas vikt den här veckan:
 
Nuvarande vikt: 79,5
Veckans viktminskning: -0,9
Kvar till tänkt mål: 9,5 kg
 
Vill ni se nya bilder på Tomas?
Peppa honom att ta nya genom att skicka en kommentar till honom i detta inlägg
 
 
 

Andnöd!

Jag försökte få iväg ett blogginlägg från min surfplatta igår, men den ville inte låta mig logga in och jag var alldeles för sjuk och trött för att klara av att sätta mig vid datorn. Jag berättar;
 
Som de flesta av er vid detta lag vet, så var det så att jag härom veckan var inne till min husläkare för att prata om min gallsten. Vid det laget hade jag också börjat samla extra vätska i kroppen och bad min husläkare att få ta vätskedrivande, eftersom jag lagt på mig så pass mycket så fort (vid det laget var det 2 kg extra vätska på ett dygn). Eftersom hon tidigare skrivit ut vätskedrivande till mig då jag en gång i våras svullnade upp 5 kilo på en helg, av extra vätska (som jag fick ut på bara två dagar med drivande) så trodde jag givetvis inte detta skulle vara ett problem. Min husläkare ville dock inte höra alls på det örat och tyckte att alla samlar vätska då och då, så det är bara att ignorera. Jag försökte förmedla hur mycket det var, vart det satt och att det gjorde ont, men hon ville inte lyssna och jag fick gå hem utan medicin (men med remiss för gallstenen i alla fall).
 
Under de nästkommande dagarna samlade jag hela 6 kilo extra vätska i kroppen (allt som allt) och hade så klart extremt ont. Jag fick springa in och ut hos läkaren, de undersökte och kände, tog massa prover på min kropp, tog EKG och ytterligare djupare tester på njurar, lever, alla möjliga värden osv, för att se om de kunde hitta något fel. Alla prover visade att allting såg bra ut bara. Jag lyckades via distriktsköterskan få ut vätskedrivande trots att min läkare (som gick på semester dagen efter jag varit hos henne och därför inte fanns på plats för att se allt detta) sagt ifrån om det. Två dagar senare så var alla 6 kilon, mosigheten och smärtan i kroppen borta. Jag åt vätskedrivande mellan torsdagen (förra veckan) tills i måndags kväll (den här veckan) då jag tog sista tabletten.
 
Jag valde då att prova att gå av vätskedrivandet igen, för jag hade under första svängen då de tog alla prover, fått en återbesökstid till min husläkare för diskussion av detta. Så  jag tänkte att om jag åter igen skulle börja samla vätska, så skulle jag haft både första tillfället med de 6 kilona (och alla läkarbesök) samt en sväng till, som skulle kunna visa henne att jag faktiskt talade sanning och behövde inte bara drivande vid behov, men också en utredning på varför.
Men den här gången gick det så mycket snabbare! På bara två dygn hade jag samlat hela 4 kilo extra vikt av vätska, men det var inte lika denna gången som senaste, för den här gången gick det så långt med svullnaden i magen att det började trycka på lungorna och igår under dagen fick jag riktig andnöd.
 
Det är ingen form av överdrift att säga att läget blev ganska allvarligt. Dag ett och 2 kilo plus så syntes det (som ni ser i mitt förra inlägg) att benen var ordentligt svullna och på kvällen förjde magen efter. På morgonen dag två så var mina ben som stockar och det gjorde så klart ont. Åter igen fick jag inte på mig skorna och magen var stor som en boll. På bara en timme så hann jag träffa min väninna två gånger som alarmerade att mitt ansikte svullnat på sig från första mötet till andra och jag började kippa efter andan då buken var så extremt full med vätska, även så högt upp att det pressade mot lungorna.
Eftersom jag bor precis vid vårdcentralen så tog jag mig med flackande blick, mosighet och smärta dit. Med mina flämtningar tog distriktsköterskan emot mig och först sa hon att det var akuten omgående som gällde och började be mig om vem som kunde köra mig dit eller om det var ambulans som gällde. Jag lyckades få fram att jag inte trodde det var nåt faktiskt fel på lungorna utan vätskan som tryckte och eftersom hon dessutom sett mig förra veckan under första vätskesvängen så kunde hon klart och tydligt se skillnaden i magen från då och nu, trots att det var 6 kilo förra gången och "bara" 4 nu.
 
Sköterskan ringde snabbt på läkaren som fick avbryta att ta in patient och komma bort till mig på en gång. Han klämde och kände på mig och sa åt mig att jag omedelbart skulle hem och ta vätskedrivande och att jag INTE fick sluta med det. Han sa att han skulle skriva detta tydligt i journalen och att det MÅSTE påbörjas en ordentlig utredning om varför jag samlar så mycket vätska i kroppen
 
(det har inte blivit som någon biverkning av viktminskningen för jag har alltid samlat vätska. SKillnaden är att då fanns det mycket kropp att fördela den i, medan det nu finns väldigt lite kropp att expandera).  
 
Jag skulle sedan vara sängliggande och vila (gissar pga andningen) tills vätskan förvunnit. Skulle det inte ge med sig så jag fortsatte ha svårt att andas så skulle jag in till akuten.
Extremt mosig (för hjärnan fungerade faktiskt inte som den skulle och det tryckte ordentligt i huvudet) så tog jag mig hem och vilade ett par timmar innan jag hämtade barnen. Sedan blev det vila igen hela kvällen. Jag kunde inte ens äta och dricka ordentligt igår, för det fanns inte rum i magen för det.
 
Idag när jag vaknade, HELT GALET, så var all extra vätska borta. Alla 4 kilon. Smärtan är också borta (förutom att dte ömmar lite i buken), men jag är väldigt trött idag eftersom kroppen jobbade så mycket igår. Men nu slipper jag testa att gå av det i alla fall, förrän vi vet mer
 
 

Ödemet tillbaka -se skillnaden!

Redan när jag gick och la mig så var jag extra svullen i kroppen igår och jag förstod att det inte skulle bli något bättre tills idag. Jag tror ingen skulle tänka på skillnaden om de inte kunde se den framför sig, så den här gången fotade jag mig innan och har även gjort det idag. Det är lite för min egen skull också, så att jag ska kunna se att det är som det känns i kroppen. Jag kan säga att det inte känns jättemycket i benen -än, men i magen känns det att det finns extra vätska och det spänner och gör ont. Dessutom var det 2 hela kilo plus på vågen från igår till idag och nu har jag kollat min vikt flera dagar på raken, för att just kunna se om det är vätska eller nåt annat. Allas vikt går ju något upp och ned från dag till dag och min diffar ett par tre hundra gram upp och ned från dag till dag, som det normalt ska vara. Men som sagt, idag -utan vätskedrivande, så vägde jag plötsligt 2 kilo mer (pust) och detta syns ganska tydligt redan nu på kroppen då man jämför.
 
 
Detta är en bild på benen, mellan igår och idag. Vi får väl se om det blir något värre eller om det håller sig så här. Men då vet ni i alla fall vad jag menar när jag säger att det är något knas just nu.
 
 
 

Jag är extremt orolig över detta...

Som ni säkert minns att jag skrev för ett par dagar sedan så åkte jag på ett ordentligt ödem i kroppen och la på mig 6 kg (ca) i vätska, på mindre än en vecka. Jag hade så klart väldigt ont i kroppen och främst i benen där den mesta vätskan satt. Ansiktet var väldigt svullet och jag hade mycket ont i axlarna, nacken och ryggen. Fötterna fick inte plats i skorna och jag var riktigt orolig över att det var nåt ordentligt fel på mig.
 
Alla provsvar har kommit tillbaka och alla har visat väldigt bra värden på allt de testat, både grundprov och de mer invecklade proverna. Sådant är ju alltid så skönt att veta, men det gör också att jag funderar på VAD det är som gjorde att jag la på mig så mycket vätska. Det gör mig också väldigt -väldigt -väldigt orolig, för jag har tagit vätskedrivande nu sedan i torsdags (fast allt kom ut på bara ett dygn kan jag säga, helt otroligt att det kan gå så fort. Men det tackar jag för eftersom jag såg ut som mitt vanliga jag och vägde min vanliga vikt igen till helgen) och från och med idag så ska jag inte ta mer igen. Så vad kommer hända nu? Kommer vätskan komma tillbaka eller kommer allt vara som vanligt? Jag har en tendens att samla mycket vätska i kroppen och har på alla mina kroppsanalyser alltid haft mer än man "ska" ha (ganska mycket mer skall tilläggas) och jag vill inte få så igen. Den här gången har jag i alla fall varit smart och tagit bilder som visar hur jag normalt ser ut, så ni ska kunna jämföra sedan OM vätskan kommer tillbaka...
 
Igår och idag så har jag haft Leo hemma från förskolan. Han är så himla snorig, hostig och rosslig. Han är dessutom extra trött och har sovit lite mer än han brukar. Igår passade jag på att mysa så mycket jag kunde med honom och det var mysigt att ha med honom ut på promenad. Vi stannade till lite i en lekpark på vägen att hämta Marcus och Oliver också, så han fick lite luft och några minuter i gungan.
 
Lite kallt ute på morgonen 
 
30 minuter ute på förmiddagen mellan vila och lunch
 
 
 
 
 
Leos 2-årspresent från oss. Han fyller egentligen inte förrän den 5/9 men det hade varit ganska svårt att gömma denna dessvärre
 
30 minuter i solen räckte för att jag skulle få bättring på brännan
 
 
Jag igår. Dessa jeans var sjukt tighta för mig när jag hade ödemet. Igår var de aningen stora om jag drog i dem (streach)
 
 
En hastig snabblek mellan eftermiddagspromenad och hämta Marcus och Oliver
 
Är man sjuk är det lätt att somna lite extra
 
Hämtning av fina pojkarna
 
 
 
 

Grand opening på The V.I.P Room

En riktigt fullproppad helg gick förbi snabbt och mycket trevligt. I lördags var det Grand opening på The V.I.P Room inne i Stockholm och det var kanonfint där och de hade och har fortfarande massa bra erbjudanden, så jag tycker ni ska ta en titt på deras facebooksida eller Instagram om ni känner för att pyssla om er själva lite.
 
 
 
 

Tomas vikt och The V.I.P Room

Tack snälla allihop för era mail och kommentarer om att jag ska krya på mig. Jag tog vätskedrivande och nu är allting i alla fall lite bättre. Jag fick också tillbaka alla provsvar idag och allting såg jättefint ut. Så det är fortfarande "diagnos okänd". Vi får se vad läkaren säger om ett par veckor. Fördelen är att det tagits extremt mycket olika tester på alla möjliga organ och värden i kroppen och alla visar fina resultat -om något är det alltid trevligt att få höra att allt är bra i kroppen (förutom ödemet).
 
Nu är det dags att låta er få veta hur det gått för Tomas den här veckan. Hans egna ord är "Jag har haft tankarna så mycket på vårt företag, så jag har inte lagt ned 100% i tanke på hur jag ätit. Jag har dock tänkt till innan jag ätit och är ändå nöjd med veckans resultat".
 
Nuvarande vikt: 80,4
Veckans viktminskning: -0,6
Kvar till tänkt mål: 10,4 kg
 
Imorgon ska jag tillsammans med Tomas och mina väninnor Jessica och Jenny på The opening premiär av The V.I.P Room i Stockholm. Det ser jag fram emot. Jag hoppas kunna ge er massa bilder senare!
 
 
Klicka på bilden för att komma till hemsidan
 
 
 

Åkt på ett ordentligt ödem

Jag har inte skrivit på några dagar, för jag har åkt på ett jätteödem i kroppen och har varit in och ut på sjukhuset för provtagningar och kontroller. Framför allt så mår jag väldigt dåligt. De har nu gått in på att ta ordentliga tester på njurarna och idag gjordes ett EKG. Alla prover som hittills tagits har visat på jättefina svar, så just nu är jag diagnos okänd. Detta har inget med viktminskningen att göra så att ni vet.
Jag var och vägde mig på en våg som visade att jag på några dagar hade ökat vätskan i kroppen med hela 5,7 kilo. Det är inte lite att samla i kroppen. Jag har som sagt inte alls mått bra de senaste dagarna, vilket är förklaringen till att jag inte varit så flitig framför datorn.
 
Glöm inte bort att ni även kan följa mig på facebook. Ni hittar min vanilga facebook HÄR och min officiella för Goingsmaller HÄR.
 
Och imorgon ska jag att uppdatera er om Tomas viktminskning för veckan igen. Jag har fått en del frågor om när jag uppdaterar för honom, eftersom ni är spända på hur det går. Svaret är att han väger sig varje fredag och jag har därför berättat om hans vikt på fredagen eller lördagen.
 
TACK för alla underbara mail ni skickar till mig. Jag ser dem och de väremer extremt mycket. Jag hinner inte svara på dem då de kommer in eftersom jag har så extremt många mail som är obesvarade. Jag försöker att svara på dem i turordning så gott det går.
 
 

Jag tipsar om en tävling

Som ni kanske vet så är jag en av Experterna på toppform.se, där kan man gå in och ställa frågor till mig om vikt och hälsa om man vill. Det finns även andra experter som man kan ställa frågor till inom olika områden.
 
Hur som haver så har toppform.se just nu en spännande tävling, där man kan få chansen att bli deras ansikte utåt. Det är alltså inte jag som har tävlingen, utan de (och jag tjänar inget på att berätta om den, men tycker det är roligt så jag gör det i alla fall). Länken till tävlingen hittar ni HÄR och texten till tävlingen är som följer:
 
--------------------------------------------------------------------------------------------
 
Vill du bli Toppform.se ansikte utåt? Nu har du din chans.
Vi söker en kille och en tjej som under ett år kommer få representera toppform.se i vår reklam och marknadsföring. Du ska vara i din bästa toppform och ha en härlig personlighet. 

Du kommer delta i olika fotodagar där vi kommer att ha dig i fokus.

Så här gör du:
Tagga dina träningsbilder på toppforms Instagram konto @toppformpunktse och #toppformpunktse samt dela bilden med tävlingsinfon på.  Maila en presentation av dig och en motivering varför just du passar som Toppforms ansikte. Bifoga gärna ett par bilder på både ansikte och kropp. Tipsa gärna om du har en vän du tycker skulle passa. Maila till: kontakt@toppform.se
Tävlingen pågår mellan den 7 aug – 7sep 2013.
 
Priser:
• Representera Toppform.se i vår marknadsföring i både print, web. T.ex. Instagram, Facebook, Toppform.se och i olika reklamkampanjer.
• En uppsättning kläder från Better Bodies . Linne, byxor och munkjacka.
• Du får en kopia på alla bilder.

Lycka till önskar vi på Toppform.se 
 
 

Mat och recept

När det gäller mat så är det endast fantasin som sätter gränser. Det är egentligen varken svårt att göra ett lågkalorialternativ som är gott och mättande -eller ett "vanligt" alternativ som är gott men inte onyttigt. Att våga kombinera smaker är också spännande och även där är det bara fantasin som sätter gränser. Alla har vi våra egna smakkombinationer och vissa tycker det är jätteunderligt med jordgubbssylt till blodpudding medan somliga kör ketchup på sina pannkakor. Det viktigaste är att man äter med hjärtat, försöker tänka på vad man stoppar i sig, så att det blir så allsidigt som möjligt och heller inte för onyttigt (inte att förväxla med kaloririkt eller kalorifattigt).
 
Igår åt jag följande tre huvudmål
 
Till frukost var det två rostade smörgåsar, en med kanelkryddad kvarg och en med smakrik västan. Jag hade också bredvid ett smörgåsrån med hallonsylt på. Till detta en skål vaniljyoghurt, en fruktkopp med coctailbär och en C-brus (jag vet att brödet är vitt, men jag har celiaki/gluteintollerans och detta är ett av de godare alternativen. Tyvärr finns det inte massa alternativ för mi och man får ta lite vad som bjuds)
 
Till lunch åt jag två stycken wienerkorvar (de har blivit lite favorit för mig skall erkännas). Till detta hade jag underbart rotmos (yes, det är så himla gott. Våga testa) och så gjorde jag en krämig tacosallad på gurka, tomat, rödlök, paprik och sallad. Detta blandade jag med lättkvarg (det är mer protein i lättkvargen än vanlig) och tacokrydda. Självklart och obligatoriskt till korven, min tillfälliga kärlek -ketchup.
 
Till middag körde jag på med en likadan tacosallad igen, eftersom det varit så ljuvligt gott till lunchen. Till detta hade jag en blomkåls och pastasåsröra. Väldigt mättande kan jag säga
 
Lite andra saker jag ätit (under hela min viktminskning samt när jag nu håller vikten) ser ni nedan. Ni har redan sett de flesta av bilderna, men jag lägger upp dem igen efter önskemål. (klicka på bilderna för att få dem större).
 
 Stekt fläskkotlett utan ben (strimlad). Till detta tunt skivad, råstekt potatis och hemgjord tzatsiki på kvarg (urkramad riven gurka, salt och peppar, vitlök och en skvätt citron).
 
Nudlar (shirataki, då de är glutenfria), stekta tillsammans med wokgrönsaker och toppade med sötsur sås. Till detta en tacosallad på gurka, lök, sallad, tomat och paprika. Blandad med kvarg och tacokrydda.
 
 
 Blodpudding (fast det blev 4 skivor) med sallad, hemgjord tzatsiki (recept som ovan) och en skvätt jordgubbssylt till.
 
 Smakrikt kvällsgott blev det med en blandning av hallon, blåbär och rabarber. Värmde rabarberna i micron och pudrade med vaniljsocker för att ta bort lite av det sura. La sedan de varma rabarberna bredvid hallonen och blåbären och toppade med alpros vaniljsås.
 
 En frukost bestående av en skål blåbärsyoghurt toppade med färksa blåbär. Till detta två rostade smörgåsar med sallad och ägg samt två rån med philadelphia och gurka.
 
 En korvrätt med stekta wokgrönsaker, toppade med hemgjord tzatsiki, två kokta potatisar samt bostongurka blandad med kvarg (som en sorts gurkmajonäs.
 
 Två rostade smörgåsar med kalkon, västanost och tomat, en skål aprikoskräm toppad med Kick (glutenfria varianten av start. MEN det var inte en bra smakkombo så det rekommenderar jag inte), ett glas saft och en C-brus.
 
 Kokt potatis och stekt fläskkotlett. Till detta en sallad på grurka, sallad, tomat, lök, paprika och färsk champinjon. Efter bilden togs toppades detta med hemgjord tzatsiki enligt ovan recept.
 
 Kyckling-taco wraps. Grillad kyckling som jag rev i småbitar. Detta blandades med kvarg, lök och tacokrydda. Sedan toppade jag med tomat och fetaost och åt i salladsblad (är glutenintollerant och det finns inga bra mjuka tacobröd tycker jag).
 
 Blåbärsyoghurt, två rostade smörgåsar varav en med västanost och paprika och en med mackrill i tomatsås. Till detta lite äppelmos och en kiwi.
 
 Ris och korvsallad. Kokt ris, wienerkorv och tacosås blandat med sallad, gurka, tomat, lök, paprika och champinjon.
 
 En skål blåbärsyoghurt samt Rispuffar. Till detta två rostade smörgåsar, en med jordgubbssylt och en med mackrill. Till detta ett kex med västanost och en C-brus.
 
 Grillad kyckling toppad med ketchup. Till detta kokt potatis, hemgjord tzatsiki, en bit tomat och keso toppad med jordgubbssylt.
 
 Äppelmos toppad med kanel samt lite jordgubbar, ett gottigt kvällsmål.
 
 Wienerkorv och ketchup. Till detta potatissallad, bostongruka och frästa champinjoner.
 
 Spagetti och sötsur sås från uncle bens
 
Här kommer nu som sagt ytterligare ett gäng bilder. De är från HELA min viktminskningsresa, så jag har publicerat de flesta av dem tidigare. Det är i vilket fall en salig blandning av frukostar, luncher, mellanmål, middagar, kvällsmål och helggott. Är det något recept eller så ni undrar över så tveka inte att fråga
 
 
 
 
 

Rädsla, motivation och fokus

Vet ni vad det är för skillnad på rädsla och fokus?
 
Att vara rädd är att hoppa över saker man vill, för att man är rädd att det ska komma i vägen för målet.
Att vara fokuserad är att veta att man kommer nå sina mål oavsett, men att medvetet till fälligt hoppa över det man vill -för att man har sina mål i fokus.
 
Vet ni vad det är för skillnad på att vara motiverad och fokuserad?
 
Att vara motiverad betyder att man vill nå sina mål, men motivation KAN vara flyktigt och kan komma och gå beroende på hur man tillfälligt mår.
Att vara fokuserad innebär att man strävar mot sina mål och trots att det kan finnas hinder på vägen så klarar man av att åtminstone tillfälligt se förbi dem -för att nå sina mål.
 
Ett recept på framgång; att hitta sin motivation stärker möjligheten att fokusera på sina mål. Utan motivation blir det svårt att hålla ett fokus en längre tid. Så även om det kan vara styrka bakom ett totalt fokus, så finns det inget starkare än fokus och motivation tillsammans.
 
Receptet för misslyckande är enkelt; att ständigt trycka ned sig själv med negativa tankar
 
 
 
 
 

Fotografering 15/8 2013

Här kommer lite bilder från den fotografering som gjordes igår med min underbara vän
Jessica (<- Instagramlänk)
 
 
 
 

Jag guidar er

Ännu en vecka har gått och jag hoppas att ni alla känner nöjda med hur ni levt under veckan. Det finns dock alltid rum för förändring och varje ögonblick är en ny möjlighet att fånga upp livet. Under helgen är det många som upplever att de "faller". Det kan handla om allt ifrån att det blir för mycket att dricka till att det blev alldeles för mycket mat och godis.
Många upplever måndagar som en tung veckodag, just eftersom det är den dagen de ska "börja om" eller "ta tag i det hela" igen. Man behöver inte känna så om man lär sig att hitta en fungerande balans. Jag säger det igen -under tiden som jag viktminskade från 130-50 kilo så åt jag godis på helgerna. På fredagen eller lördagen mös jag ned mig i soffan med det godis jag ville ha. Det var helt olika vad jag åt och vilken mängd. Ena veckan kunde jag känna att det var en skål jordgubbar som var grejen. En annan helg blev det en påse ostbågar. En tredje vecka kände jag inte för något och ytterligare en gång kunde det vara en påse plockgodis, ibland 10 bitar ibland en jättepåse. 
Det jag menar med detta är att det inte finns skrivet i sten vad som är "rätt eller fel" godis, men däremot är det min seriösa rekommendation att ni inte glömmer bort att njuta av livet under er viktminskning. Att inte tillåta sig själv njutning någonsin för att man "bantar" (ett ord jag förövrigt starkt ogillar och föredrar att säga viktminskar) innebär oftast att man kommer att ge upp, pausa, falla, börja om, tappa fästet, bli ledsen, deppig, nedstämt och ofta så lär man sig inte heller något på vägen även om man går i mål -och man går oftas upp allt igen.
 
För att hitta den balans som fungerar för just er så måste ni sätta er ned och fundera på hur ER vardag ser ut. Vad brukar ni äta och hur vill ni äta?
Jag tycker till exempel att det bästa sättet att äta på under sin minskning, är där man äter som man planerar att fortsätta äta under resten av sitt liv. Om man inte tenderar att ta bort bröd för alltid så kan det kanske vara en sämre idé att utesluta det helt under sin nedgång. På samma sätt som det kanske är dumt att aldrig äta en pizza/hamburgare/chokladkaka/lasagne/kebabtalrik/påse med polkagrisar osv.
 
Utifrån detta tar ni de fungerande delarna och sätter ihop till er fungerande vardag. Det kan då vara exempelvis så att ni kanske gått upp i vikt för att ni väldigt ofta äter mycket fet mat. Skriv kanske då ned era favoriter bland den sämre maten och tillåt er ABSOLUT att äta detta -men kanske inte varje vecka. Och vill ni verkligen äta av det så väl bara en dag i veckan då som ni tillåter er att gå loss på den där pizzan, eller jättegrillskivan med pomfritt och bearnaise.
Samma sak gäller om det kanske är så att ni har svårt att hålla er ifrån sötsaker. Det är ju något som många har, men det tar bara några dagar att bli av med ett seriöst sockersug och sedan är endast vanan man måste bryta. Sen förstår jag så klart att det inte är så lätt för alla som det kanse låter. Det är därför var och en måste sätta ihop sin egen vardag för att få den välfungerande.
-Kan man inte sluta äta godis 6 dagar av 7, minska på det till bara 2 dagar. Fungerar inte detta, försök börja med varannan dag. Det som passar er.
Ju starkare ni blir, desto svårare beslut kan ni ta. Men låt det inte äta upp er innifrån, att viktminska och förändra livet ska inte vara en vånda, det ska vara en njutning.
 
 Lite helgsnask för mig och Tomas, november 2012
 
Jag avslutar med Tomas viktminskning denna vecka, som blev -1,1 kg.
Detta betyder att Tomas nu har gått ned hela 7 kilo genom att följa mina råd och tips.
 
Tomas startvikt: 88,1
Tomas nuvarande vikt: 81,0
 

pride and faith

 

VIKTIG INFORMATION

Hej allihop!
Många frågar hur jag tänker kring min viktminskning, om det börjar bli klart eller om jag vill gå ned mer. Därför tänkte jag att det kan vara värt att upprepa detta =) ; Jag är HELT klar med min viktminskning sedan några månader! Jag är väldigt nöjd med hur det gått och jag vill inte gå ned ett endaste gram till. Jag har varit viktstabil i några månader nu och arbetar endast med musklerna. Jag äter nu i nivå med hur man normalt gör. Jag kommer dock att FORTSÄTTA som vanligt att ge er alla mina bästa tips på kalorisnåla matalternativ, stötta, ge er råd och tips, coacha och hjälpa er med era mål. Ni är precis lika välkomna att fråga som ni alltid har varit.

Min blogg kommer att fortsätta som den gjort och jag kommer även där att fortsätta uppdatera er hur det går med min kost, träning, vikthållning, hur det går för Tomas, nyheter, matråd, smaltips och ytterligare coaching och stöd.
Snart kommer jag också att ta det steget längre och börja med föreläsningar, grupper, möten och stöd genom mitt eget företag inom detta. Det finns även andra riktigt spännande planer i rullorna och jag lovar att uppdatera er så fort jag kan!

 

 

 

Min fruktansvärda gårdag

Nu ska ni få höra om min gårdag. Den var inte rolig.
 
Jag hade grejat hela morgonen och in en bit på eftermiddagen med att tömma ur foton från mobilen till datorn och sedan stoppa i dem i mappar och rensa de dåliga bilderna från datorn . Över 1600 foton hade jag klickat bort ett och ett då det var färdigt ca kl 15 på eftermiddagen.
 
Jag hämtade en skål fil och en kopp kaffe till mellanmål, öppnade blogg och facebook. Jag hinner, innan jag börjar äta, reagera på att det är så underligt att min mage var så svullen. Buken svullnar långt ned ibland om jag inte kunnat gå på toaletten ordentligt, men nu var det svullet upptill också, ungefär där magsäcken sitter. Jag undrade så klart varför men tänkte inte så mycket mer på det, mer än att jag observerade det både med handen och i spegeln.
Jag hann gå igenom mina notifikationer på facebook medan jag åt filen och drack kaffet och var precis på väg att byta portal och börja blogga om min födelsedag och helg, när jag börjar få ont i gallan.
Oftast då jag fått känningar i gallan tidigare (och dessutom har det oftast hållit sig runt känningar och inte blivit ett anfall) så har det kommit lite smygande så där, tills det har blivit riktigt jobbigt (men inga extrema smärtor) för att sedan gå över, vanligtvis då jag tagit en voltaren (tack så mycket för det). Men igår så kom det extremt plötsligt och det började göra ont på en gång. Från att första känningen kommer tills att jag måste gå från datorn tar bara några få minutrar. 
 
Vid detta läge höll jag på att prata på whatsApp med min underbara Jessica (<-- länk till hennes blogg) och sa det att jag hade så ont så jag skulle försöka gå in i duschen och slappna av. Vi kom även fram till att det nog var bättre om jag tog mitt Spasmofen på en gång eftersom anfallet redan är igång och skulle det bli starkade så skulle jag inte klara att hålla koll på Leo (Marcus och Oliver var hos en kompis på gården).  Tomas skulle komma hem först absolut tidigast klockan 17, då han slutar jobba klockan 16.
Jag tar tabletten klockan 15.50. Det står på att jag ska ta en eller två vid behov, men max 8 stycken per dygn. Jag tänker mig att jag börjar med en, så får vi se. Sen kliver jag in i duschen.
 
Magen är fortfarande svullen och jag inser att det så klart måste höra ihop med anfallet. Smärtan börjar domna av under tiden som jag ligger i duschen. Leo var där också så jag kunde inte riktigt slappna av men tycker det är skönt att jag inte känner av Spasmofenet den här gången, då jag mådde så illa av det och kräktes senast jag blev tvungen att ta det (i februari). Detta var bara andra gången jag tog det sammanlagt så jag visste inte riktigt heller vad jag skulle förvänta mig. Efter 40 minuter i duschen hör jag att det börjar plinga på mobilen vilket jag förstår är Jessica som vill kolla hur det går med mig. Så jag tar Leo och kliver ur duschen. Magen gör ganska ont på grund av alla spänningar och jag googlar lite snabbt fram att det är normalt vid ett anfall. Eftersom jag fortfarande är spänd och har ont så tänker jag att jag kanske ska ta den andra "vid behovstabletten" eftersom det står "en till två vid behov", så att jag ska kunna få bort smärtan och dessutom kanske få magsvullnaden att ägga sig, då även den gör ont för sig. Jag tar den 16.50.
 
Efter kanske max fem minuter så börjar jag känna mig underlig och lite avdomnad i kroppen. Jag talar i telefonen med en väninna och uppfattar att jag börjar småsnubbla på orden ibland. Jag ringer strax upp mamma också för att fråga henne om ett projekt jag är på väg att starta (som ni snart ska få veta mer om) och medan jag pratar med henne börjar jag känna mig lite smått "onykter". Tomas kliver också innanför dörren 17.10. Jag berättar hur jag mått och mår och Tomas erbjuder sig att han ska gå ned till affären så jag ska slippa. Båda var vi väldigt hungriga och jag skulle bara springa ned snabbt tänkte jag och plocka lite sallad vi saknade till middagen, samt en yoghurt. Barnen fick snabbare mat och Tomas förberedde makaroner och falukorv till dem medan jag klev genom dörren. 
 
Det tar mica ca 3 minuter att gå till ICA. Att plocka de grönsaker och den yoghurt vi behövde skulle tagit mig 10 minuter max, men ju mer jag rörde mig desto knäppare kände jag mig i kroppen. Jag började bli snurrig och illamående. Min väninna Ulla som är sjuksjöterska ringde mig passligt i affären och jag berättade hur jag mådde. Hesheten hade slagit till och jag höll på att kräkas medan jag talade med henne. Tillslut fann jag mig bara irrandes i cirklar. Det tog mig ca 45 minuter att bli klar med något jag normalt skulle gjort på 10. Men jag kom i alla fall ihåg att köpa blommor till Tomas (vi hade 8-årig bröllopsdag igår). Väl hemma tog det mig ytterligare nästan 2 timmar innan jag lyckats göra min kycklig-tacosallad (Tomas erbjöd sig att fixa den flera gånger eftersom han såg hur dåligt jag mådde). Jag la mig ned på golvet flera gånger eftersom benen inte bar, jag kräktes och mådde fruktansvärt illa. Jag var alldeles yr och hade svårt att prata. Jag påpekade också att jag hade svårt att se ordentligt på nära håll, så det var svårt att skära salladen. Klockan 20 var den klar (!) och jag satte mig i soffan och skulle äta.
 
Jag kunde inte äta. Jag mådde så otroligt dåligt och bara kräktes. Jag satt och somnade flera gånger och varje gång jag somnade så "glömde jag" att andas och andningsrytmen gick ned så pass mycket att både jag och Tomas blev oroliga. Jag ringde Ulla igen, som är sjuksköterska. Hon sa att effekten av tabletterna ska börja försvinna efter 3-5 timmar och att det snart borde börja ge med sig. Fram tills dess fick jag däremot inte sova eftersom andningen blev ordentligt påverkad.
 
Tomas sprang och köpte glass så att jag skulle kunna få i mig någonting alls. Jag kunde inte tugga och hade fått ställa undan min middag. Jag kunde heller inte dricka för så fort jag försökte så kräktes jag. Jag kräktes upp den mesta glassen också, men fick i alla fall något i magen. Klockan 2 på natten mådde jag fortfarande precis lika dåligt och ringde sjukvårdsupplysningen. Hon ville mena att det inte kunde bero på tabletterna eftersom de borde varit borta redan (men jag tror hon hade fel for the record) och att jag kunde gå och sova. Vi bestämnde att jag skulle sova sittandes i soffan eftersom jag spydde plötsligt då och då. Två timmar lyckades jag sova innan jag vaknade och kräktes igen. 
 
När jag vaknade i natt klockan 4 var jag fortfarande seg och underlig i kroppen, men huvudet kändes i alla fall bättre. Illamåendet satt i men det kändes inte som det fanns nåt jag kunde göra åt detta. Klockan 6 lyckades jag somna om och sov till klockan 8. Nu mår jag avsevärt bättre och ska försöka äta frukost här, för nu har illamåendet också lyckats lägga sig. Min känsla efter detta är dels att jag måste kontakta läkaren igen, för jag var på ultraljud i februari och de såg massa stenar i gallan och skulle kontakta mig -men det har de inte gjort. Men dels också att det ska vara seriöst akut OM jag ens ska fundera på att ta den här medicinen igen. Och nästa gång blir det definitvt bara en.
 
Nu vet ni varför ni inte hörde av mig igår
 
 Mage en normal dag
Svullen mage igår
 
Extremt snygg jag, efter alla omgångar i spyhinken och allt. Bilden är tagen kl 5 i natt
 
 

Hur bra vill DU må IDAG?

När man sitter mitt i situationen där man försöker att ändra sitt liv, till exempel då man gör en stor viktresa, så är det inte helt ovanligt att man kommer till stora svackor, där man efter ett tag ser på sig i spegeln och det känns som att man har så långt kvar innan det är dags, man är bara ful, tjock och magen/rumpa/låren/osv kommer aldrig att försvinna -någonsin. Och man känner nästan att man inte orkar längre, för man är inget fin i alla fall.
Ett kritiskt skede är nu nått och det absolut vanligaste folk då gör, (förutom att eventuellt stanna till och vara onyttig en vecka) innan de kanske tar tag i det hela igen, är att sätta på sig sin "fulkostym". Men vet ni en sak -det finns ett fantastiskt trick för att komma förbi många de negativa tankarna man kan få om sig själv så där. Det spelar ingen roll om man är överviktig, tjock, smal, fit, eller deppig, det kan ändå göra stor skillnad när som helst i livet. Det är att se till att göra sig i ordning.
 
Det är lätt att man blir lite komfortabel i sina  slapparkläder. Inte orkar man fixa håret, sminka sig/raka sig, raka benen om man är kvinna -för vem ser dem ändå (alternativt, "jag är ju ändå så fet och ful så vad spelar det för roll"), men det spelar faktiskt roll. En av de råden folk som "gått in i väggen" får, är faktiskt att börja varje morgon med att gå upp och göra sig i ordning. Vad har vi egentligen dessutom för anledning till att spara alla kläderna till bättre tillfällen?
Varför ska man inte kunna sätta på sig den snyggaste tröjan eller kjolen, skjortan, klänningen, jeansen, finskorna osv bara för att det är vanlig vardag? Okay, smoking och balklänning kanske är att dra det ett steg för långt, men de andra fina kläderna, njut av dem. Njut av att känna er fina. Det gör väldigt stor skillnad för självförtroendet. Det är också en väldigt bra hjälp på vägen när man ska lära sig att acceptera sig själv och kanske till och med älska sig själv.
 
När jag började viktminska så kände jag mig jättetjock och ful i början. Men sedan hände något efter ett tag. Jag vägde omkring 100 kilo när jag helt plötsligt började känna annorlunda för mig själv. Jag satte alltid på mig de fina kläderna (så fint jag kunde). Jag började se mig själv annorlunda eftersom jag inte bara gjorde min förändring kroppsligt, utan också mentalt. Jag slutade ta mig endast mjukiskläder -trots att jag fortfarande var tjock. Än idag så fixar jag till mig nästan varje dag. Så klart är det inget fel att juica runt i de fulaste mjukskläderna emellanåt heller, det måste man också få göra för att må bra. Men alla dagar som ni känner för det -fixa till er lite, sedan njuter ni en stund över hur fina ni är, sedan fångar ni dagen.
 
Varför ens klä på sig tyckte jag oftast
 
Orkade inte ens försöka sätta på mig fina kläder
 
Bilder från Marcus kamera visar också mitt oengagemang i kläder. Alltid mjukast och bekvämast
(klicka för större. Gäller alla miniatyrer)
 
Fortfarande mjukt och bekvämt (juni förra året)
 
Min känsla för mig själv skiftade plötsligt
 
Varje dag började spela roll
 
Fast alla skruttar så klart runt ibland också, det måste man få göra (bild februari 2013)
 
Eller som jag, idag 12/8 2013)
 

Det är HELT otroligt

Jag känner mig helt stum. Jag har inga ord som en räcker till för att beskriva den känsla av tacksamhet och glädje som jag har i kroppen. Jag hade aldrig kunnat drömma om att folk skulle vilja hjälpa mig som de gör och har gjort och jag känner mig mer än rörd och varje gång jag öppnar facebook får jag sitta och gråta glädjetårar igen. Ni är alldeles för fina! 
 
Igår hände också något fantastiskt och jag har blivit ombedd att dela detta med er för att fler ska kunna få möjligheten att ta del av det. Jag öppnade facebook och möts av detta (översta bilden) och höll på att bokstavligen trilla ihop i en hög. Jag skakade som ett asplöv och hade inte ett ord. Jag försökte beskriva mitt tack, men det fanns inga ord som täckte och räckte. Idag på morgonen när jag vaknade så hade samma underbara Natalie gjort ytterligare ett inlägg (bilden nedan). Hon bad mig att dela detta med er, via min blogg, så att fler skulle kunna gå in på hennes sida och eventuellt vara med, eller vilja titta vidare på dess fodral. Hennes facebook hittar ni HÄR 
 
Natalie är även med i gruppen som underbara Angelina startade för min skull (<3 <3 och åter igen understryker jag att jag faktiskt INTE ENS KÄNNER dessa fantastiska människor på riktigt, utan de har kommit på detta helt utifrån sin godhet) och även där bad de mig att dela länken till den gruppen med er. Även när Angelina berättade att hon startat denna grupp så höll jag på att trilla ihop i en hög och jag bara grät av lycka hela kvällen och hade inga ord som räckte till för att tacka
 
Gruppen hittar ni HÄR
 
Jag önskar och hoppas att jag kan göra något för alla ER, för att återgälda er för eran fantastiska kärlek till mig. TACK -jag vet att ordet inte räcker, men mitt djupaste TACK!
 
 
 
 

Matkärlek

Ibland slår en god köttbit allt i matväg och dagen middag blev en underbart mör benfri kotlett som jag strimlat och stekt i härlig sky. Tillammans med detta hade jag råstekt sommarpotatis, morötter gjorda i ugnen och en hemgjord tzatsiki

*Denna rätt kan göras kalorisnålare.
 
 
 
 
*Om ni istället väljer, kalkon eller kyckling så får ni ett lägre kalorialternativ. Om ni vill kan ni också göra endast rotfrukter till och helt skippa potatisen. Tzatsikin kan med lätthet också lagas på till exempel lätt kvarg, lätt matlagningsyoghurt eller lätt creme fraice. Enjoy!
 
 

Smakexplosion

Idag åt jag en helt fantastiskt god lunch. Jag hittade på en slags thai-indisk-asiatisk rätt, med wokgrönsaker, kassler, glutenfria nudlar och en mediumstark indisk/asiatisk sås som heter Parika and spices (Ica). Till detta hade jag en jättekrämig tacosallad a'la mexico. Man kan kanske tycka att smakerna inte skulle gå ihop, men det var fantastiskt gott. Salladen gjorde jag av isbergssallad, gurka, tomat, paprika, lök, färska champonjoner, kvarg och tacokrydda.
 
*Denna maträtt kan göras kalorisnål
 
 
*För att göra maträtten kaorisnål så väljer ni shiratakinudlar eller sjögräsnudlar. Kasslern kan ni byta ut mot kyckling eller rökt skinka. Wokgrönsaker finns med olika kaloriinnehåll beroende på vilken sorts blandning det är. För den färdiga såsen så finns det en mängd mer eller mindre lätta alternativ på såsavdelningen. Jag tror den sötsura smaken har förre kalorier än denna. Annars kan ni blanda egen smakrik sås av till exempel en bas av tacoås. För salladen är det att välja lätt kvarg/lätt matlagningsyoghurt eller lättcremefraice som alternativ. Enjoy!
 
 
 

Det går bort om mina drömmar

Jag har fått ganska många mail, kommentarer och förfrågningar om vart man kan vända sig för att hjälpa till med den här insamligen. Jag hade inte tänkt skriva det i bloggen först, för jag vill inte att någon missuppfattar det och tror att det är jag som startat detta (förvisso ser ni att så inte är läget om ni går in i gruppen och tittar). Men jag inser att det är för mycket att svara på, så när en person rekommenderade mig att i alla fall skriva ut det så har jag bestämt mig för att göra det ändå.
 
Men först vill jag understryka att det inte är jag som startat denna grupp eller kommit på idén och att jag inte vill att någon känner sig tvungen att vara med att bidra. Att ni ens frågar eller tänker/har tänkt tanken, nu eller någonsin är större än det. Jag är så tacksam för all positiv energi jag fått från er alla läsare och hade aldrig ens tänkt tanken att något sådant här skulle kunna ske. Det går lite bortom mina drömmar om ni förstår hur jag menar. Ni är helt underbara och fantastiska som ni är -med eller utan bidrag! NI ger mig styrka varje dag. ERA kommentarer gör sådan skillnad i min livskvalitet (även om ni inte tror det!)
 
Massa kärlek till er -ALLA!
 

Gruppen på facebook hittar ni HÄR

Swedbank 

Clearing nr : 8327-9

Konto: 924 649 080-0

 

 
 

 

 

 
 

 

Något fantastiskt rörande hände igår

Igår skrev jag inte här i bloggen, för jag fick fullt upp att göra på facebook. Det var inte alls meningen att sätta något i första hand -men något fantastiskt rörande hände igår (och i förrgår).

 

Det hela började faktiskt i förrgår då en kvinna kontaktade mig på facebook och berättade att hon startat en sida där, med målet att de skulle kunna hjälpa mig att samla ihop pengar till de operationer jag behöver, då landstinget tyvärr inte hjälper till med annat än magen. Sedan igår kom en annangrupp underbara människor (oberoende av varandra) på samma sak i en grupp jag startat på facebook (gruppen heter VIktgruppen och jag startade den förra året för att kunna samla de folk som ville kunna hjälpas åt att peppa, stödja och ge kärlek, tips och råd till varandra) och utan att ens fråga mig hade de organiserat sig, hittat in i den första kvinnans grupp och börjat sprida budskapet.

Jag blev så djupt rörd av det som dessa fina människor ens tänkte och sedan att de organiserade sig för att hjälpa till att faktiskt få det här att hända. Det var så rörande så jag bara satt och grät av kärlek igår kväll. Och med handen på hjärtat, även om det bara blir 50 kronor allt som allt så kan jag säga att det kunde lika gärna ha varit 50 miljoner kronor -för att folk ens tänker detta, för min skull, det är mer än jag någonsin kunnat drömma om.

 

TACK!

 
 
Jag vågar visa er sanningen nu. Jag har ändå varit ärlig med er från första stund -i allt jag någonsin sagt. Så jag kan lika gärna fortsätta vara ärlig, trots att det känns väldigt jobbigt att publicera dessa bilder.
 
 

Starta upp mitt företag?

Varma dagar som dessa, när det känns riktigt tropisk att vara utomhus, så önskar jag att vi bara kunde göra nåt trevligt som att åka och bada. Men Tomas har börjat arbeta igen och jag kan inte ta mina tre vildingar till stranden själv, tyvärr. Idag har barnen lekt ute på gården hela dagen i alla fall. Njutit ordentligt av sitt sommarlov. Jag hoppas de kommer att kunna få ha hela somrarna lediga i framtiden också.
 
Jag funderar nu på att starta upp mitt företag inom viktminskning-coching-stöd-mm. Vad tror ni om det? Är det någon som skulle vara intresserad av att komma till mig för personlig coaching, rådgivning, hjälp och stöd? Jag har massa spännande tankar om hur och vad jag ska göra kan jag säga och har en riktigt god känsla. Vidare så kommer jag att erbjuda föreläsningar, grupper och mycket annat roligt. Tror ni att det är en bra idé?
 
Och jag har även funderingar på lite egna specialkomponerade recept också. Jag älskar att greja med mat och även fast det blir väldigt vanlig husmanskost hemma hos oss också (idag blev det till exempel potatis och köttbullar till middag) så har jag så mycket idéer som bubblar.
 
Här kommer dagens lunch. Enkel men väldigt god.
Blodpudding med jordgubbssylt, lätt sallad och Tzatsiki. På bilden syns bara tre skivor blodpudding, men jag la faktiskt till en skiva extra sedan.
 
*Denna lunch kan även göras kalorisnålare
 
 
*För ett kalorisnålare alternativ så kan ni ta blodpudding utan socker (jag kan dock inte svara för om den är god, för jag måste äta glutenfri och har endast gjort det jämt. Den innehåller dock fler kalorier än den vanliga som innehåller socker). Ni kan också välja en sylt som är lågkalori, till exempel önos lågkalori hallon, jordgubb eller lingon. Och tzatsikin kan ni göra på till exempel lättkvarg, lätt matlagningsyoghurt eller lätt/minifaiche.
 
 
 

Augusti 2006 - 2013

Nu är det dags för en walk down the memorylane och ni ska få se hur jag sett ut under föregående år, jämfört med idag
 
Augusti 2006
 
Augusti 2007
 
Augusti 2008 (gravid i vecka 27 med Oliver)
 
Augusti 2009
 
Augusti 2010
 
Augusti 2011 (gravid i veck 37 med Leo)
 
Augusti 2012
 
Augusti 2013
 
 
 
 
 

Frukost och efterrätt (samt lågkalorialternativen)

Jag glömde bort att fota innan jag började äta frukosten idag, så det ser lite snålt ut i min skål, men här är i alla fall dagens frukost: En skål fil med frostiga flingor, två kex med Philadelphiaost och ägg. Toppat med kaviar och till detta en c-brus. 
 
*Detta kan göras kalorisnålare
 
 
*för ett kalorsnålare alternativ kan ni välja flingor med mindre kaloriinnehåll och lättfil. Ta bort kaviaren på ägget eller välj lättkaviar. Ägget kan ni ta bort äggulan från så har ni halverat innehållet. Och philadelphiaosten finns med bara 3% fett. Enjoy!
 
Ett gottigt tips på lite godis inför helgen eller kvällen är att göra en talrik med frukt/bär och ha vaniljsås till. Detta är både supergott och faktiskt även kalorisnålt om man vill tänka på den saken. Det fina med det hela är att det blir lite som att äta paj, men det går snabbare än att göra en paj eftersom det bara är att värma i micron och så är det klart (man skippar alltså degen helt). Vill man att det ska vara lite som äppelpaj så kan man skära ett äpple i bitar och köära det i micron tills det blir varmt och mjukt. Toppa sedan med vaniljsås (och kanske socker och kanel som jag brukar göra).
Eller så kan jag rekommendera min variant som jag åt i helgen. Det var blandat hallon och blåbär och till det hade jag rabarber som jag värmt i micron och pudrat med lite socker och vaniljsocker. Allt toppat med vaniljsås från Alpro saoya.
 
*Detta kan göras kalorisnålare
 
 
 
*för ett kalorisnålare alternativ så kan ni göra egen vaniljröra på lättkvarg och vaniljsockret som heter Sukrin Melis, eller helt hoppa över vaniljsåsen om ni äter till exempel det värmda äpplet. För att göra det ytterligare kalorisnålt kan ni även använda sukrinet istället för vaniljsocker och stevia eller Icas stevia strö, istället för socker. Enjoy!
 
 
  

Underbara pannkakor -Lågakalori och GF

Nu ska ni få ett UNDERBART recept på så EXTREMT goda pannkakor (som jag var dum nog att glömma fota idag i min pannkaksglädje). Receptet är från början ett original från boken "Bra mat utan gluten och mjölk" från 1977. Dock har min make (som tål gluten) fixat till receptet så att det blivit riktigt perfekt. OBS anledningen till att jag delar detta recept trots att det är glutenfritt är för att de är kalorisnålare än vanliga pannkakor, samt vänliga för de som äter enligt LCHF (dock vill jag påpeka att jag inte äter dem varesig pga kaloriinnehållet eller enligt lchf, utan helt enkelt för att jag är glutenintollerant och måste. Jag äter alltid tre, har alltid gjort och kommer alltid göra, för mer än så orkar jag inte).

 

Recept på ca 16-17 pannkakor (4-5 personer)

 

9 ägg

4,5 dl GF mjöl (idag använde jag Lailas blå men de andra går lika bra)

7,5 dl mjölk (vilken fett% som ni själva vill fungerar)

Salt efter behag men ca 1 tsk (jag saltar aldrig i smeten)

Stek på medelvärme tills de blir fina som helt vanliga pannkakor (ca 1 dl per pannkaka). Oroa er inte om första pannkakan blir ljus och sladdrig, det är precis som med alla standardrecept på pannkakor.

 

(Tomas säger att dessa pannkakor smakar fantastiskt bra och gott och är inte på något sätt sämre än vanliga. ett plus är ockås att trots att de innehåller färre kalorier än vanliga pannkakor, mättar de lika bra).

 

*Denna mat går att göra kalorisnålare

 

Gamla bilder från förra året, då vi gjort en liten specialpannkaka i stjärnform (finns på ex Clasohlson)

Ät och njut!

 

*För att göra pannkakorna ytterligare kalorisnåla så kan ni välja lågkalorisylt/äppelmos från till exempel Önos, eller Stevia istället för socker. För er som äter med glass så vet jag också att det Finns lättvaniljglass att köpa

 
 
 
 

Välkommen!!

Jag vill börja med att välkomna alla nya läsare till min blogg. Här kan ni följa hela min viktresa från starten förra året. När jag startade den här bloggen så vägde jag ca 100 kilo men min startvikt var hela 130 kilo. Idag är jag i mål med min vikt, men bloggar på som vanligt om hur jag lever och håller vikten. Jag tipsar er om mat och hur man gör maten kalorisnål samt berättar gärna mer om hur jag gått ned i vikt, hur man kan tänka. Jag ger gärna tips, råd, stöd och pepp. Jag hoppas att ni skall kunna få alla de svar ni söker. Tveka heller inte att fråga via kommentarer för jag besvarar så många jag bara kan. Dock kan det emellanåt bli ganska många frågor och mail, så ta det inte personligt om det dröjer innan ni får svar, jag lovar att göra mitt bästa för att hinna med alla.
 
Mars 2012
 
I förrgår
 
Igår hade jag en mysdag med familjen. Tomas slutar arbeta klockan 13 på fredagar så vi hade många timmar att umgås allihop på. Och det är lika bra att passa på nu så länge barnen har sommarlov. Idag är det strålande väder tilkl exempel så vi har inte sett skymten av dem (de är ute på gården och leker tillsammans med de andra barnen som bor här).
På kvällen igår såg vi alla film tillsammans och när barnen efter filmen lyckades övertyga oss om att de skulle få gå ut och leka bara en timme till (lättövertygade föräldrar) så passade vi på att ta fram tv-spelet och köra lite Final Fantasy. Vi går just nu igenom godingen FFX.
 
Fredagens invägning för mig visade på samma vikt som vanligt och det är precis somd et ska vara. Tomas invägning gick precis som den skulle också, för han hade tappat ytterligare ett kg och ligger nu alltså på -5 kilo. Och det ska ni veta, det syns på honom. Så roligt för folk har börjat kommentera att de ser att han tappat vikt.
 
Tomas vikt: 83,1
Startvikt: 88,0
Nuvarande målvikt: 70,0
 
 
 

Lite nya jämförelsebilder

-80 kilo, utan magsäcksoperation eller diet (vill dock understryka att jag INTE tycker det är fel med op). Startvikt 130 kg. Huden på magen har jag tagit bort i en bukplastik men resten behöver fortfarande opereras)
 
 
 
 
 

Jag blev plötsligt sugen på...

Dagens lunch hade jag först jättesvårt att komma på vad jag ville ha. Allt i kylen kändes trist och det kött och potatis vi åt igår kändes inte alls lockande idag igen.

 Gårdagens middag. Sås kom också till efter att fotot tagits (klicka för större)

Men så kom jag på att jag var extremt sugen på ketchup, så det fick bli denna härliga talrik.

Dagens lunch blev: Två kokade korvar med ketchup, två kokta potatisar med lite örtsalt på. Stekta wokgrönsaker toppade med hemgjord tzatsiki, samt bostongurka blandat med kvarg för att göra en egen gurkmajonäs. Mycket gott och mättande.

Denna lunch kan också göras kalorisnål*

 
 
*För ett kalorisnålare alternativ, välj en lättare korv, till exempel viktväktarnas wienerkorv (55 kcal per st). Välj ett kalorisnålare ketchupalternativ, som Felix sötad med stevia. För att göra tzatsikin lättare så blandar ni den med lätt kvarg eller lätt matlagningsyoghurt istället för den vanliga kvargen/creme fraichen/matlagningsyoghurten och det samma gäller för blandningen med bostongurka. Det finns också olika sorters wokgrönsaker som innehåller mer eller mindre energi (kalorier) per 100 g. Enjoy!
 
 

Gott för kropp och själ

Som jag skrev igår så är den bästa starten på dagen en ljuvlig frukost. Detta är aldrig ett undantag. Jag tycker också om att göra frukost som inte bara gör gott i magen men också själen. Jag ser till att i förväg tänka ut ungefär vad jag är sugen på och utefter det gör jag den mat jag vill ha. Igårkväll så kokade jag till exempel ägg, eftersom jag kände att jag idag på morgonen ville ha ett ägg på min smörgås och eftersom jag inte tycker det är så gott med varmt ägg på, utan hellre äter det kallt, så förberedde jag det igår.
På morgonen direkt när jag vaknade så tog jag också fram blåbär ur frysen, eftersom jag kände att jag idag ville ha det på min yoghurt. De fick ligga och tina medan jag fixade lite här hemma innan frukost.
 
Nu har ätligen solen återvänt efter ett par dagar bakom molnen. Jag hoppas detta innebär både att mina kära små kan gå ut och njuta av sommaren idag -och även att jag mellan arbetssöka och annat, skall kunna få mig en stund i solen. Det gör gott för både kropp och själ. Har ni bra väder idag och är lediga, passa på att ta en skön powerwalk i solen. Det finns få saker som känns så bra i kroppen som ett avslutat powerwalkpass en skön dag. Man kan både glädja sig åt att man tränat och bränt kalorier, samt att man fått en skön stund i solen.
 
Min vikt ligger där den ska, dvs fortfarande stilla trots stegringen (tack, tack ,tack) och imorgon är det dags för Tomas att kolla av sin vikt igen.
 
Nu till dagens frukost: Två rostade smörgåsar med sallad och hårdkokt ägg. Två smörgåsrån (allt glutenfritt) med philadelphiaost och gurka. Till detta en härlig blåbärsyoghurt som jag toppat med riktiga blåbär. Supergott!
Denna frukost kan också göras kalorisnål*
 
 
*För ett kalorisnålare alternativ, välj en lättare yoghurt, till exempel yoggi mini. Välj ett bröd med lägre kaloriinnehåll per 100 gram. Skippa äggulan så halverar du kaloriinnehållet för ägget och välj en philadelphia med lättare fett %. Enjoy! 
 
 
 
RSS 2.0