Träning och foton

Åh vad det kliar i kroppen på mig nu när jag inte tränat något sedan i måndags igen. Jag som hade ordentliga träningsplaner för den här veckan. Jaja, det är bara att rulla med det. Jag orkade i alla fall ta trappen upp efter jag handlat och det är ju i alla fall alltid något. Kan till nästan 100% säga att det rör sig om en överansträngning och inte om en inflammation i alla fall och det är så himla skönt.
 
Imorgon hoppas jag att jag kan träna. Jag planerar att köpa mig en snickers eller något fredagsgott men vill inte göra det om jag inte gått ned i vikt sedan förra veckan, eller om det är så att jag inte kan träna så jag kan träna bort kalorierna innan jag sätter mig med kvällsmys. Jag har under två helger nu ätit godis utan att kunnat träna eller så och jag tycker alltid det känns så obehagligt eftersom jag vet att det stannar i kroppen och växer då. Samtidigt vet jag att det är Linda in viktmode som talar och att Linda in normal mode måste kunna äta lite godis utan att tänka på det som kalorier, utan bara som vanligt gott en kväll. Det kommer dock mer och mer och det känns skönt. När jag nått min slutmålvikt så kommer det nog vara i hamn under perioden jag ska försöka hålla vikten innan man börjar "resten av det normala livet" so to speak. Är det någon som känner igen sig i dessa tankar?
 
Gott med godis. Detta är från skålen jag köpte förra helgen och bjöd på när vi hade gäster
 
Lite godis från förra helgen. Chipsen och godiset bjöd vi på på lördagen då vi hade gäster. Glassen åt vi på fredagen men gallstenen satte stopp för mig och jag kräktes ofrivilligt (och oförberett dessutom) upp glassen igen
 
Juni 2012 - 102 kg. Januari 2013 - 59 kg
 
Saknar äggsmörgås (inte bra att äta ägg när man har gallsten eftersom det kan trigga anfall)
 
 

Ja det är ju som det är

Den här veckan har gått fort och jag är mycket gladare nu än jag var förra veckan. Det märks att kroppen kommit igång lite igen -trots träningsstopp och det känns underbart. Jag tvistar fram och tillbaka i huvudet dock om jag ska  köra en invägning imorgon eller på måndag. Det var ju när jag kom på 59.9 och alltså nådde min första målvikt på 60,0 som jag bestämde mig för att köra "hålla viktenvägningarna" på fredagar för att förnya mig lite. Nu har jag ju planerna som ni vet, att gå ned till 55 och har därför satt upp det nya målet på viktklubb och allt. Då funderar jag på att ta tillbaka gamla hederliga måndagsvägningarna. Jag bestämmer mig imorgon bitti tror jag. Eventuellt kör jag en dubbel och anger både imorgon -då det är en vecka sedan senast men också på måndag, för att sedan följa på en vecka måndagen efter.
 
I övrigt har jag fortfarande ont i benen och även fast jag själv inte tror det är en inflammation, utan snarare en överansträngning eller så, så hjälper det tyvärr inte det faktum att det gör fruktansvärt ont då jag är ute för att lämna och hämta barn i skolan och på förskolan. Med anledning av detta har en extremt ovan jag fått ställa mig i hissen -när jag varit ensam. Något som känns väldigt underligt för mig att göra nu för tiden, men det är så klart bättre í längden eftersom jag inte tjänar något på att anstränga benen nu för den lilla extra motionen och i slutändan skjuta på möjligheten till riktig träning.
 
Det här är min sista vecka som sjukskriven också och nästa vecka är det åter till jobbet. Jag känner dock att det kanske är nåt mindre bra på gång där, då min syster som skulle vikarierat för mig fick höra att de inte skulle ta in fler säljare i Stockholm (som varit planerat) och jag vet att det omorganiserats en del när jag varit sjukskriven. Dessutom sa min chef att jag inte skulle komma till jobbet förrän på fredag. Kan det vara en risk för att de stänger ned säljavdelningen i stockholm kanske? Då kommer jag inte att ha nåt jobb. Vi får se om jag anar rätt, eller har fel
 

Läkarbesök, ordination och plan

Jag hade så klart tänkt att jag skulle skriva och uppdatera er igår men det kom saker emellan hela tiden och det slutade med att jag hade gått i säng utan att skriva. Dock var jag helt säker på att jag skrivit om läkarbesöket (vilket jag senare upptäckte att jag gjort, men på facebook) så jag blev lite snopen nu på morgonen när jag öppnade bloggen och inget fanns där. Hur som haver så gick läkarbesöket bra. Hon rekommenderade mig en medicin mot illamåendet i samband med gallstensanfallen (vilka jag hoppas slippa i fortsättningen) så det var bra. Att jag mådde så illa och var gungig sa hon dock att hon inte riktigt trodde berodde på spasmofenet (kanske en del av det bara) för det var typiska biverkningar för just gallsten och gallstensanfall. Den 18 februari är det ultraljud så får vi se hur det ser ut.
Jag fick också en remiss skickad till plastikirurgen för benen. Hon sa att vi skulle kämpa för det så jag håller tummarna ordentligt där. Det var en liten bonus bara, för det var inte därför jag gick dit. 
I övrigt fick jag vätskedrivande då hon trodde det kunde vara extra vätska i kroppen som gjort att jag la på mig vikt utan anledning. Det är för mycket vikt på för kort tid för att det ska vara en riktig viktökning sa hon . Så bråkande tarmar och extra vätska. Hoppas detta hjälper då så jag kommer på banan igen. Sist men inte minst så ska jag idag ta prover för inflammation i kroppen så får vi se hur det ser ut med benen, om det är inflammation, överansträngning, träningsvärk kanske eller om det ser ut att vara nåt annat. Själv hoppas jag på en svårare träningsvärk för då blir det ju bra om ett par dagar här. Fram till dess är det i alla fall ordinerat vila.
 
Idag ska jag fortsätta ta det lugnt eftersom jag har ont. Jag måste lämna in min telefon på lagning eftersom det är fel på kameran (om den inte rättat till sig nu när jag gjort en återställning dvs) och sedan ska barnen hämtas tidigare från förskolan då de ska ha några möten och saker idag.
Det var extra roligt att gå och lämna dem idag kan jag säga, eftersom det blåser kallt och regnar. Jag var härligt blöt när jag kom hem. Jag hoppas att så mycket snö som möjligt smälter bort nu eftersom det ska bli kallare nästa vecka igen. Brr, nu vill ja ha vår. Jag är tacksam ändå för att det inte är -20 grader och ordentligt med snö, samt att det strax är februari. Tiden går och trots att det känns som två år bort just nu så är det snart sommar igen. Det längtar jag efter
 
 
Juli 2012
 
Januari 2010-2013 (hade ingen kroppsbild i januari 2012)
 
 

Tid för läkarbesök -smärta

Det var med en extrem möda som jag lämnade barnen på förskolan idag. Jag har så himla ont i benet att jag nästan inte kan lyfta det för att ta ett steg framåt. Jag har tid för att träffa läkare idag på eftermiddagen och då ska jag ta upp både gallan, benet och svullnaden och hoppas att de kan hjälpa mig ordentligt. Det är min sista vecka som sjukskriven också om det inte av någon anledning skulle bli förlängt, så det känns ju rätt angeläget att jag får ordning på hälsan nu så jag kan arbeta utan problem. Jag är tacksam för att det inte är värre, samtidigt tror jag aldrig jag råkat ut för så mycket med hälsan på samma gång som nu (extra vätska i buken som behövt tömmas, problem med svullnad i magen, problem med icke fungerande tarmar, gallsten och nu problemet -vad det nu är som hänt- i benen) Det är så trist också i och med att jag så smått lyckats komma igång med träningen, även om det inte på något sett var någon hård träning. Men det är bara att acceptera, för hälsan är ju ändå viktigast och arbetet kallar
 

Nej men snälla, inte skadad nu

Idag började jag min morgon med en powerwalk. Det var oerhört skönt att komma ut och det var lagom temperatur ute för att slippa varken frysa eller svettas. Det var dessutom länge sedan jag gick på just en walk så det var lite som ett kärt återseende. Det som däremot inte var roligt var att jag måste ha överansträngt min högra ljumske. Alternativt så klart kanske lyckats sträcka den eller liknande. Jag gick i en timme och 22 minuter och jag har fått mer och mer ont under dagen. Jag var också på promenad med mammas och pappas hund som är hos min syster (för hon löper och deras ena hane som inte är kastrerad fixar inte att ha henne i närheten då) vilket blev ytterligare en trevlig promenad -men också ytterligare mer ansträngt i ljumsken. Det sista jag var ute och gick var när jag hämtade barnen från förskolan och skolan men det kändes som om jag nästan fick ångra det bittert eftersom det innebär att jag är på när som orörlig nu. Jag försökte gå ned och veckohandla men blev tvungen att vända hem då jag glömt plånboken. Då fick Tomas ta över för jag kunde nästan inte ta mig upp för trappen till lägenheten. Känns underbart. Jag hade planerat ett crosstrainerpass nu på kvällen men det blir inte av nu då och det känns inte alls roligt eftersom jag precis kommit igång med träningen igen efter operationen.
 
 
Att bero på operation så har jag nu börjat med behandling av navelärret. Det har läkt väldigt fint men jag har så mörka pigment i min hud så ärret är ganska mörkt vilket inte är så roligt. Med tanke på det så ska jag nu smörja siliconkräm på ärret morgon och kväll. Världens minsta tub för 350 kronor -men tydligen ska det vara väldigt effektivt så det är bara att hoppas
 
 

Åh vad jag längtar

Redo för träning så snart jag mår bättre i magen. Längtar efter min crosstrainer!
 

Smärta och utekväll

Just nu är allting lite jobbigt. Min mage, eller galla kanske jag ska säga, bråkar ordentligt med mig. Natten till igår, kl 3 så vaknade jag mitt i ett ordentligt anfall som jag blev tvungen att ta den starka medicinen mot (spasmofen -morfin). Jag satt sedan vaken med smärta i runt en timme innan jag sedan kunde slumra. Jag vaknade igen klockan 5 och hade fortfarande ont, men kunde i alla fall fortsätta att sova lite smått och lätt ett tag innan jag äntligen kunde sova ordentligt igen.
Jag vaknade öm i magen vid 9.45, vilket var sent, men också lustigt eftersom både Tomas och Leo vaknade samtidigt. Jag hade tänkt att jag skulle gå iväg på en promenad men eftersom vi skulle ha folk hemma på kvällen så blev det att stanna hemma och förbereda med städning och så. Dock behövde jag komma ut till apoteket sedan för att köpa ut den starka kramplösande medicinen, då jag fått anfallet på natten och bara hade en kvar från sjukhuset, samt att jag skulle köpa en siliconkräm som jag ska smörja på navelärret för att bleka pigmenten där så mycket som möjligt.
 
Jag var nere i centrum i kanske 30 minuter och sedan hemma igen. Väl hemma så kände jag av suget i magen och förstod att det var på G. Jag skrubbade av toaletten på 10 minuter och sedan brakade det loss ordentligt. Jag låg med fruktansvärda kramper i sängen och bara stönade av smärta. Det är verkligen så fruktansvärt. Tomas sa snart att jag måste ta den starka medicinen och jag gjorde det. Jag fick ligga i plåga i minst 30 minuter till innan det lugnade sig så pass att jag kunde slappna av och inte rulla runt och gny, men det slutade inte göra ont helt på ett bra tag. Anfallet kom vid 13.30 och vid 16-tiden orkade jag mig upp för att dammsuga i barnens rum och försöka vika bort den rena tvätten från de två ställningarna, eftersom det inte ser så kul ut när man har gäster. När jag väl var uppe och dammsög så började det kännas gungigt i huvudet och jag mådde riktigt illa. Efter ett tag fick jag ropa upp Tomas så jag kunde få hjälp ned på undervåningen. Jag mådde så illa så jag visste inte var jag skulle ta vägen och fick tvinga mig in i duschen trots illamående och snurrande huvud.
 
I duschen tyckte jag mig må lite bättre men så snart jag steg ur var det som att vara på fullt stormande hav igen. Jag släpade mig mödosamt till middagsbordet, men klarade bara att äta ett par skedar chili con carne innan jag fick kräkas upp allting. Tomas påpekade att mina ögon hängde nere vid knäna och undrade om vi skulle ställa in kvällen. Jag hade då redan bestämt mig för att inte dricka något eftersom jag var tvungen att kunna ta smärtstillande om det skulle komma tillbaka. Dessutom hade jag fått veta att jag också skulle behöva ta mig till akuten om det skulle komma åter igen.
Jag ville trots detta inte ställa in. Vi hade flera goda vänner som skulle komma och som såg fram emot detta. De hade alla messat mig för att kolla om jag skulle orka, så de var medvetna om att jag inte var 100% men jag ville inte ställa in ändå. Tomas sa att eftersom det var en timme och 15 minuter tills folk skulle komma så skulle jag hinna sminka mig och fixa mig om jag gick och sov i 30 minuter och jag tyckte det var en bra idé och la mig. Jag somnade på 11 sekunder gissar jag.
 
Tomas väckte inte mig efter 30 minuter utan efter 50. Min raring tyckte det kändes som om jag behövde det. När jag vaknat så hade han städat klart allting så det ända jag faktiskt behövde bry mig om var mig själv. Jag var mycket piggare men mådde fruktansvärt illa fortfarande. Jag hann greja med håret innan de första kom, men eftersom allting gick så sakta för mig att göra så hade jag inte hunnit sminka mig. Jessica och hennes man tittade lite fundersamt på mig och jag gissar att det var för att jag var så blek (eller likblek som min svägerska påpekade) och inte alls så där "heeeej och välkomna!!" som man annars skulle kunnat tro. Jessica och jag har dessutom ganska nyligen lärt känna varandra och det var första gången vi fick träffa hennes man, så det kändes lagomt pinsamt (Jessica är en av viktbloggarna. Läs hennes supermysiga blogg genom att klicka HÄR) men de verkade tycka att det var okay tack och lov. Jag fick snart kräkas lite av allt illamående och efter det kändes det mycket bättre och jag kunde både sminka mig och vara normalt social.
 
Vi hade en jättetrevlig kväll allihop. Först var vi hos oss mellan 19-21. Vi åt lite ost och kex, drack vin (fast jag drack cola zero) och annat gott, samt snacksade på lite lördagsgott medan vi pratade och samlade ihop oss. Mellan 21-01 så var vi alla nere på puben som ligger precis där vi bor och där hade vi det trevligt och sjöng karaoke (se filmklipp och fler foton i Jessicas grymma viktminkningsblogg HÄR). Hemma åt jag lite nattkex med ost (naughty naughty men så gott och så värt det) innan det blev natt för nykta mig vid 3. Tomas slocknade på en gång då vi kom hem och jag fick tvinga honom att ta av sig kläderna för han tyckte han skulle somna raklång tvärs över sängen -med kläderna på
 

Fnittrigt i kassan

Idag pratade jag länge i telefon med en väninna till mig som är sjuksköterska. Vi pratade om min mage, hur magen fungerar. Jag nämnde också att jag gått upp två kg i vikt. Hon sa att jag inte skulle tänka på det där eftersom det med största sannolikhet var problem med tarmarna bara och att det troligtvis kommer att ge sig. Jag hoppas hon har rätt.
 
Jag var nere och handlade lite mat och fredagsmys, jag skulle då också gå förbi systemet eftersom vi imorgon ska ha hem folk och senare på kvällen ska ut och sjunga karaoke. Det var lite lustigt för när jag skulle gå så tog jag Tomas plånbok då han hade kortet laddat och eftersom jag inte orkade föra över pengar till mitt konto så kändes det enklast. Hur som haver så fick jag inte handla på systemet eftersom jag inte hade ID med mig och därför fick jag stå där lite fnittrigt i kassan och säga att jag skulle gå hem och hämta det och så sa jag att jag tackade för det eftersom jag faktiskt är 31. Det gjorde min fredag -på ett trevligt sätt.
 
Nu har jag också precis avslutat 65 minuter i väldigt högt tempo på crosstrainern. Jag har troligtvis bränt bort ganska bra med kalorier. Nu dyker vi in i fredagsmyset med godis, chips och glass tills kinamiddagen säger att det inte finns plats att fylla på mer. Varför jag tränade innan? Ja varför inte
 

Veckans vikt -etapp 2

God förmiddag allihop. Nu är det dags för mig med veckans vägning. Man kan se den på två sätt, både som dålig eftersom det är plus, men också som en del av en naturlig sak som de flesta människor går igenom. Efter min dipp igår så tog jag en ordentlig funderare och kom fram till att jag känner mig fin, smal och nästan nöjd. Jag har inte gått upp i storlek eller något så det känns meningslöst att vara ledsen över detta. Man ska heller inte glömma att jag faktiskt är under min målvikt på 60 kg och jag sa förut -innan jag valde detta nya mål av först 57 och sedan 55 kilo, att det inte spelade mig någon roll hur mycket jag vägde, bara jag var under 60 (nu menar jag inte att det inte spelade någon roll så som om jag vägde 53 kg, utan som om jag vägde 58 ena veckan 59 andra, 58,3 ena dagen och 59,8 andra). På ett sätt tycker jag det är klokt att hålla fast vid detta medan jag går ned i vikt till mitt mål av 55 kilo. Jag är ärlig när jag säger att det inte spelar mig någon roll om det tar mig 3 veckor eller 3 månader och därför tänker jag från och med nu ta det med vikten som det kommer och inte se + som nederlag och - som jättevinst. Det blir helt enkelt som det blir, i den takt det blir. Jag tänker heller inte gå in i superbantarmode, det behövs inte för jag är normal nu. Ikväll till exempel så kommer jag äta lite godis. Imorgon ska jag, maken och vänner gå ut och sjunga karaoke och dricka lite vin. Det är okay. Vad jag väger nästa vecka det får vi helt enkelt se. Men etapp två i viktminskningen börjar nu och startar med första vägningen. Eventuellt ändrar jag vägning igen till måndagar sedan. Here goes
 
 
Min lägd: 158 cm 
Total startvikt: 130 kg
Startvikt efter bebis: 112 kg
Målvikt: 55 kg (målvikt 1: 60,0 kg. Nåddes 7 januari 2013)
 
Nuvarande vikt: 59,7 kg
Veckans minus/plus: +2,2
 
Total viktminskning: 70,3 kg
Viktminskning efter bebis: 52,3 kg
Kvar till målvikt: 4,7 kg
Måldatum: 1 juli 2013
 
Totalt start BMI: 52,1
Start BMI efter bebis: 44,9
Nuvarande BMI: 23,9
Kvar till normalviktig enligt BMI: 0 (normalviktig är 18,5-24,99, men hälsosamt räknas mellan 20,1-25)
Tappad BMI: 28,2
 
Idag
 

Jag har tränat!

Åh vad jag är nöjd med och stolt över mig själv nu.
 
Jag fick faktiskt en jättedepp-dipp vid middagstid idag. Jag kände mig verkligen SÅ värdelös för att jag inte gått ned i vikt i veckan och jag vet att det är idiotiskt att bli ledsen över och jag tror inte jag normalt skulle blivit det heller. Men nu var det något som gjorde att jag verkligen kände mig så stor, så värdelös och som om hela magen skulle explodera för att den var stor. Sedan fick jag för första gången tampas med tanken på om jag skulle äta godis en vanlig dag eller inte. Den ena sidan av mig ville verkligen medan den andra var duktig nog att veta att det handlade om tröstätande och det ägnar jag mig inte åt längre (ja, jag kommer så klart -precis som alla någon gång säkert gör, äta en chokladbit någon gång för att jag är sur, ledsen, deppig eller nåt). Men med pepp från maken och min inre styrka så tog jag mig ur dippen. Jag köpte inget godis heller, utan istället gjorde jag något som jag saknat väldigt mycket och längtat efter -jag tränade!
 
Bra gick det med träningen också. Först bara lite uppvärming med knäböj med Oliver (13-14 kg) på axlarna, lite armar med Leo (10 kg) på varje arm och lite situps (men jag vågade inte fler än ca 30 eftersom det är första gången efter operationen). Jag gick sedan på crosstrainern. Vi såg på filmen Modig tillsammans hela familjen och jag körde tempo på crosstrainern hela filmen igenom. När jag steg av så hade jag kört i en timme och 35 minuter. Åh vad nöjd jag är. Nu ska det bli ändring. Nu ska jag träna igen!
 
Många frågar mig om vad jag äter och här är ett exempel på ett mellanmål. 100 gram lätt keso (70 kalorier). 30 gram tunna skivor kalkon (30 kalorier) och örtsalt på det. Gott, nyttigt och lagomt kaloriinehåll på ett mellanmål på eftermiddagen.
 
Trodde musklerna skulle vara helt borta nu efter en månads vila, men jag hade tydligen fel. Jag undrar hur armen skulle sett ut om jag inte hade all extrahud under? Man ser i alla fall var min vanliga arm går och det är alltid nåt. Jag ska be Tomas fota armarna någon dag så ser ni hur det ser ut med huden ordentligt
 
Leo vill också vara med på bild, haha. Jag skickade bilder till min mamma när jag testade skor och så fort Leo såg att jag klickade med kameran så kom han och skulle vara med (ignorera strumporna, jag drog upp dem för att det var kallt. Se föregående inlägg).
 
115 kg
 
 
 

Följer ni med?

Efter noga övervägande har jag nu bestämt mig för att imorgon reset inställningen för "hålla" nollan och istället gå in i viktminskning igen. Jag är dels inte nöjd med att jag stått still i vikt efter helgen, eftersom det innebär då både att jag stått helt still i vikt under veckan, men också att jag faktiskt ligger på 2 hela plus sedan förra fredan -har aldrig hänt tidigare under hela viktminskningen. Okay, det är ingen panik för jag är fortfarande under 60 kilo (idag 59,9) men det är ändå konstigt eftersom jag ätit precis på samma sätt som jag gjort under viktminskningen. Jag har alltså inte ätit mer, ätit onyttigt, ätit konstig mat eller ätit godis, druckit läsk, fikat eller något annat som jag normalt inte gör. Den ända skillnaden nu från då är min medicin jag tar för magen -samt att jag är väldigt svullen om magen utan att riktigt veta varför (men å andra sidan är jag fortfarande relativt nyopererad, samt att jag nu har besvären med gallsten så det är ju inte helt konstigt heller).Det ända jag kan tänka mig är att kroppen kanske jobbar med återställningar och platåar eventuellt och att det är därför jag står still i vikt. Vad det än beror på så vill jag inte och tänker jag inte bekymra mig över det, det blir som det blir imorgon på vägningen.
 
Vad jag dock tänker göra imorgon som sagt är att efter jag skrivit in min vikt så kör jag på en etapp till i viktminskningen och sätter ett nytt mål på 55 kilo. Förut har jag funderat på det, nu har jag bestämt mig. Utifrån min vikt idag så är det fem kilo jag ska gå ned, sedan kan det bli mer eller mindre imorgon om jag går upp eller ned något (jag hoppas då så klart snarare på ned än upp så klart). Skillnaden nu från tidigare under viktminskningen kommer vara att jag inte kommer känna att jag har "brottom" att ta mig ned i vikt. Så länge jag väger under 60, vilket var min ursprångsmålvikt så är det okay och då gör det inte mig något om det tar 3 månader att tappa fem kilo eller om det tar en månad, bara det går ned. Det finns ju som sagt en risk också att det kommer ta sin tid -dels eftersom jag är nu är normalviktig mer eller mindre (om vi räknar minus hud) men dels också för att jag som sagt skulle kunna hamna på en platå här. 
 
Jag ska också börja komma igång med träning nu efter operation och allt och hoppas att det ska fungera bra. Ni kommer att få ta del av min viktminskning och träning precis som vanligt.
 
So it continues, jag hoppas ni vill följa med mig på den fortsatta resan mot mål

Idag
 
 
 
 

Att vara tacksam

Jag funderar på det här med träning -för plastikirurgen sa ju att det var grönt ljus för mig att börja träna, men jag har ju fortfarande problem med magen. Den är till exempel fortfarande svullen, även om den inte är stor som en boll som den var tidigare. Jag är lite fundersam över svullnaden men samtidigt tacksam för att det är mindre än det varit och samtidigt VÄLDIGT tacksam över att magen över huvud taget ser ut som den gör. Den kunde ju faktiskt haft all hud kvar, eller varit fylld med fett som innan jag började gå ned i vikt. Så jag hänger inte läpp över det utan håller snarare ut -för snart blir det förhoppningsvis bättre.
 
Något annat jag också är väldigt tacksam över är att jag sluppit (och förhoppningsvis kommer fortsätta slippa) att få fler gallstensanfall. Jag har känt av den, men inte fått anfall och det känns som huvudsaken. Jag ser också med glädje fram emot våren. Visst den känns långt bort just nu när man ser ut genom fönstret och möts av dis, kyla och snö -men innan vi vet ordet av så kommer den att vara här och man kan förhoppningsvis få soliga härliga dagar som lättar upp sinnet och ger mer ork till oss alla som kämpar med vår vikt på ett eller annat sätt. Som ni vet har jag nått min målvikt på 60 kilo, men är ännu inte klar (och speciellt inte nu eftersom jag fortfarande inte tappat tillbaka de två kilona jag gick + i helgen) MEN jag är så extremt tacksam över all vikt jag tappat! Det är så man måste tänka, att man är så otroligt tacksam för alla de överflödskilon man tappat -inte se på vad man har kvar att tappa, för det kommer, förr eller senare
 
 

Lite spännande inför veckoslutet

Oj vad den här dagen har gått förbi fort, det är nästan så jag inte kan förstå att det redan är kväll. Leo har fått mer feber nu igen och Marcus är fortfarande riktigt dålig. Det är en långdragen influensa de fått. Jag mår fortfarande bra -peppar peppar och Oliver börjar närma sig frisk nu, men även Tomas kom hem idag och såg helt deckad ut. Min man är inte hemma från jobbet om det inte är absolut akut så när han frivilligt tänker vara hemma imorgon så mår han kass på  riktigt. Jag hoppas som sagt att jag ska klara mig.
 
Den här veckan känner jag mig för första gången sedan jag började viktminska -stressad över min vikt. I helgen så åt vi gottigt som vi brukar, med undantaget från tidigare helger att jag unnade mig spairribbs också -utöver godiset vi åt på helgen. Kontentan är att jag sparade +2 kg vikt. Det är inget konstigt och något jag brukar göra efter jag ätit godis. Mellan 1-2 kg brukar jag ha när veckan börjar, men eftersom det är extra vätska från det onyttiga så brukar det försvinna på bara ett par dagar och sedan bränner kroppen befintligt fett istället (se mina veckovägningar). Men den här veckan så har den stått stadigt på 2+ sedan i lördags. Det är lite stressande faktiskt. Men samtidigt nyttigt skulle jag säga. Det är ju något att hantera också. Frågan är ju nu och det är lite spännande att se hur det blir -om kroppen kommer bränna av de 2+ (59,7 väger jag idag) tills på fredag och landa som förra veckan (på 57,5) eller om den kommer ligga kvar på + kanske? Jag känner mig tveksam till att jag lyckas bränna något extra i alla fall, men vi får väl se. Stressen tror jag enbart jag känner just för att jag tidigare aldrig gett er ett större plus. Jag tror endast det var plus EN gång tidigare och då var det 200 eller 300 g. Nu kanske det blir 1 kg. Samtidigt så är jag under målvikt så det är ju inget att oroa sig för alls. Ska som sagt bli spännande att se hur min kropp hanterar detta. och kanske även spännande för er att se hur det blir?
 

Dålig men tacksam

Idag har jag haft ordentliga känningar av min gallsten/mina gallbesvär. Jag tog en voltaren mot smärtan men kände samtidigt att det småkrampade lite, så jag har varit orolig för att det ska bli ett anfall av det. Än så länge har det dock gått bra, så jag hoppas det inte blir mer än känningar -är rädd att det ska komma senare ikväll.
 
I övrigt så kan jag berätta, med en mycket stor suck att min mage är svullen och öm fortfarande. Den är inte lika stor och uppblåst som senast, utan nu är svullnaden annorlunda. Den sitter längre ned nu, mellan där ärret sitter och naveln. Där är det bulligt, hårt och ömt. Jag erkänner att jag blev något oroad över detta nu på morgonen för jag har varit konstig under helgen ja, men det har blivit värre snarare än bättre och efter jag legat och sovit en hel natt så brukar magen vara relativt liten på morgonen -även om den oftast svullnar sedan på förmiddagen igen, men idag på morgonen var det ingen skillnad på magen från hur den svullnade igår. Läkaren jag träffade i fredags trodde ju detta berodde på tarmarna och jag fick medel som ska få dem att fungera. Nu fungerar de bra, men magen är ändå underlig. Det känns inte som om detta har med gallstenen att göra heller, då svullnaden är så långt ned. Men ja, jag är ju å andra sidan ingen läkare så jag vet inte.
 
Slutsatsen är att jag just nu faktiskt inte mår så himla bra. Dels på grund av svullnad och ömmhet i magen och dels på grund av smärtan i magen från gallan. Men, jag är samtidigt oerhört tacksam över att det "bara" är det och inget annat. Det kunde ju ha varit värre om man säger
 
 

Jag funderar på realtionen till vågen

Jag har funderingar igen, på min relation med vågen. Jag har ju lagt upp mina veckovägningar varje vecka sedan i början då jag startade den här bloggen. Nu håller jag ju fortfarande på att minska som ni vet -trots att min första målvikt var 60,0 kg. När jag väl kom dit så var jag förvisso väldigt lycklig över att ha klarat min målvikt och minus 70 kilo men kände i kroppen att det inte riktigt var klart än. Jag kommer att stanna mellan 55-57 kilo, så jag är nästan i mål som ni vet. Efter 55 tror jag inte jag kan gå ned mer heller för jag har ju hud som väger, det får inte glömmas bort. Den kanske väger 3-4 kilo ändå. Men stannar jag på 55 så har jag to spair, innan det blir för mycket.
 
Hur som haver så funderar jag på relationen till vågen för jag vill inte hänga upp mig på en siffra. Det viktigaste är känslan i kroppen, hur jag tycker kläder sitter och hur jag känner mig när jag ser mig i spegeln, både med och utan kläder. Hur jag ska göra sedan har jag inte bestämt mig för, men det känns på ett sätt som om jag vill fortsätta med en vägning i veckan, samtidigt som det då känns som att det just blir risken att jag hänger upp mig på om det står 55 eller 58 kilo på vågen. Skulle jag lägga bort vågen, leva som vanligt men utan att väga mig och sedan kolla vikten en gång i månaden så kanske jag hittar en mer fair vikt som passar mig. Om det är 55 kilo, 54 kilo eller 59 kilo kanske inte spelar så stor roll i slutändan.
 
Samtidigt känns det oerhört obehagligt för tänk om jag ställer mig på vågen efter en månad, upptäcker att jag gått från 55-säg 59 kilo och då tycker att jag har "gått upp i vikt" och känner mig ledsen över det (fast jag dagarna innan var nöjd och glad då jag inte hade koll). Förstår ni min tanke där? Det är svårare än man tror när man kommer ned så här på slutet. Det är mycket enklare att viktminska (enligt min mening) än att veta hur man ska stanna till och sedan vara bekväm. Jag tror inte det kommer vara ett problem för mig att se till att vikten håller sig på säg 55, men innebär det att jag jämt kommer väga mig för att jag är rädd att gå upp i vikt så blir det ju en grej och så vill jag ju inte leva. Ha koll, absolut, men jag strävar ju efter att min förändring av livsstilen ska vara nog för att jag ska hålla vikten och att det som sagt ska innebära att jag inte behöver tänka. Sedan vet jag att jag ibland kommer väga 55 och ibland 56 kilo, för alla människor pendlar ca 2 kg upp och ned (som alltså inte innbär att man går upp i vikt av för mycket godis och att byxorna inte längre passar). Jag ska fundera vidare här medan jag tar mig ned de sista 3 kilona och se hur jag gör.
 
Vad tycker och önskar ni?
 
 
 

spenderade kvällen på akuten

Som ni kanske märkte så skrev jag ingenting alls igår. Detta är för att jag spenderade kvällen på akuten. Jag ska berätta.
 
I fredags kväll så satte vi oss och såg en film och vi åt lite godis som vi brukar, så när de första magsmärtorna kom så tänkte jag bara att det måste bero på att jag antingen var väldigt mätt, eller för att magen är så ovan med fet mat och godis. Jag hade ätit spairribbs på dagen. Det innehåller hemskt mycket kalorier och är inget jag normalt äter ens en gång i månaden. Men eftersom det är så gott så kände jag att det var dags för mig att unna mig det. Jag hade ont och det sög i magen ordentligt under sista halvtimmen av filmen men sedan var det som om det exploderade i magen och det gjorde bara så fruktansvärt ont. Jag kunde inte riktigt säga vad det kändes som om det var för smärta medan jag låg och vred och vände mig, det ända jag kunde säga med säkerhet var att det gjorde ont både i magsäcken och strålade ut lite åt sidan. Men jag vred och vände på mig och hade sådana kramper -vilket också gjorde lite ont i musklerna, att det tillslut kändes som om hela magen gjorde ont. Det höll på så ganska länge men Tomas la sig bredvid mig och höll om och klappade på mig, som om jag varit ett barn och tillslut så lyckades jag somna. Jag vaknade då och då under natten och hade ont, men det var ändå okay.
 
Igår när jag vaknade så var jag öm och svullen i magen. Dessutom var jag riktigt rapig och tänkte att det kanske varit smärta från gaser (hur trevligt det nu låter) som jag hade haft. Jag tog en promenad i kylan för att besöka secondhandbutiken vi har här, för att se om jag skulle hitta något, men eftersom magen smärtade i vågor (vilket jag fortfarande trodde var gaser) så gav jag strax upp och gick hem igen.
Hemma så blev smärtan mycket bättre. Magen ömmade fortfarande lite men svullnaden hade lagt sig något och jag hade rapat stup i kvarten hela förmiddagen så jag tänkte att det nog var på väg att gå över. Hemma städade jag av lite och sedan gick jag ned en snabb tur till centrum för att gå in på skoaffären och se på deras rea. Självklart blev jag förälskad i en ny sko som jag känner att jag måste ha
 
Sedan passade jag på att se på Lindex innan jag skulle handla middag, eftersom de har halva priset på reapriset. Men jag hittade ändå ingenting som jag ville ha och började därför gå till Ica. Klockan var ca 16 och jag kände ett ordentligt sug i magen som började byggas upp. Jag förknippade dock inte det här med gårdagen utan bara med hunger, när magen är tom. Jag mötte min lillasyster av en slump som också precis skulle in och handla och jag berättade att jag var våldsamt hungrig. Det blev soppa för att det skulle gå så snabbt som möjligt och jag hastade hem.
Maten hjälpte dock inte alls (vilket inte är så konstigt eftersom det inte berodde på hunger) och jag sa till Tomas att jag istället skulle hoppa in i duschen, eftersom värme brukar hjälpa då jag har ont i magen. Det hjälpte dock inte heller och plötsligt kom den där explosionen igen. Den här gången var det dock 17 resor värre än det varit på fredagskvällen.
 
Jag skrek och stönade igenom smärtan, vred och vände mig. Kunde inte stå, ligga sitta eller gå. Tomas sa att jag borde ringa sjukvårdsrådgivningen så det gjorde jag. De kopplade mig till akuten på danderyd då de tyckte det lät ganska illa och på danderyds akut så bad hon mig kategoriera smärtan från 0-10. Jag sa 10 och hon sa att jag skulle in genast.
Eftersom alla våra tre söner har influensan så ringde jag i panik till min mamma som kom och hämtade mig. Innan hon kom så hade Tomas ett fullt schå med att få på mig kläder (jag var ju naken eftersom jag duschade precis innan) eftersom jag inte kunde vara stilla och eftersom jag vred och vände på mig i plågor. Tillslut gjorde det så ont så jag kräktes. Efter det så lugnade det sig tillfälligt tack och lov och jag fick på mig kläder av Tomas och sedan gick jag som en krok ut i bilen. I bilen kom intensiteten tillbaka ordentligt och jag satt och andades som om jag varit gravid.
 
Jag blev mottagen ganska fort när jag väl var inne. Jag kanske fick vänta 15 minuter allt som allt och sedan tog de hand om mig. De var väldigt måna om hur jag mådde och tog prover på mig. Läkaren kom in och klämde på magen och berättade att det troligtvis var GALLSTENSANFALL jag hade fått. Tydligen är det väldigt vanligt efter en stor viktminskning och speciellt om det gått fort också (de hade ju tagit all info innan så de visste att jag gått ned 73 kg). Så med andra ord var det ingenting konstigt och allvarligt men läkaren berkräftade att stensmärta är en av de västa smärtorna man kan ha. Tack och lov flyttade nog stenen på sig och smärtan gav med sig -inte helt, men så pas smycket att jag kunde slippa våndas i plågor.
 
Jag fick två smärtstillande tablettsorter med mig hem och de skickade ut recept som jag ska hämta. Jag kommer också bli kallad på ultraljud så de kan kolla om det måste opereras eller om de tror att stenarna själva kan passera.
 
Så nu vet ni det, att när ni tappar vikten så kan det hända att ni får ett gallstensanfall. Det känns som om man vill krypa ur skinnet. Man vill bara svimma, kräkas, skrika, gråta och önska man var någon annan. Man klarar inte att vara stilla, det gör ont hur man än ligger, står, går, andas eller rör sig. Det känns som om man ska få en hjärtattack, som om man inte kan andas, som om man håller på att sprängas. Fruktansvärt är ett litet ord för att beskriva smärtan (säger jag som fött tre barn på naturlig väg, varav en utan bedövning). Men var inte rädda att det är något allvarligt, kontakta bara sjukhuset så de får kolla om ni har gallsten eftersom de kan behöva opereras. Mamma sa att hon hade gallstenar i två år, där smärtan kom och gick så som jag beskrivit ovan. Sedan gick hon till sjukhuset och opererades. Onödigt att behöva ha ont så länge om man inte måste. Nu trodde hon också att det var gaser eller kollik, som jag trodde i fredags, så det var ju därför hon inte gick, men jag tänker att jag säger till så kanske ni slipper få så himla ont. Man kan ju gå efter första tillfället, eller under första tillfället för den delen, så kanske man slipper att det återkommer.
 
Nu efteråt så har jag lite ont och är öm i magen. Det känns på högersidan lite under revbenen, precis bredvid magsäcken. Jag hoppas verkligen att jag slipper fler anfall
 
 

Läkarbedömning och viktklubbsartikel

Efter att ha varit svullen om magen i flera dagar, då det gjort ont och varit spänt, så åkte jag som nämnt till plastikkirurgen igår. Hon tittade på magen och bedömde att operationen gått väldigt väl och att magen var väldigt fin och läker väldigt fint. Den var svullen absolut -men hon sa att det inte är efter operationen, utan sa att det kommer innifrån. Därför sa hon att jag skulle träffa en läkare idag, vilket jag gjorde. Hon sa att det mest troligtvis är tarmarna som bråkar lite extra med mig efter operationen och skrev ut medicin till mig. Hon sa att medan medicinen verkar så behöver jag ta det lugnt så magen inte svullnar upp så mycket. 
 
 
Vad gäller magen i sig så är musklerna fina och jag fick av kirurgen igår grönt ljus för att börja träna igen. Jag får så klart inte gå hårt ut från början utan behöver börja mjukt så får vi se. Dock ska jag inte träna nu under två veckor eftersom läkaren idag sa att jag behöver vila. Hon bekräftade dock att det är okay att träna och börja bära lite försiktigt. Förhoppningsvis kommer allting att bli som det ska i magen inom två veckor.
 
Härom dagen fick jag en kommentar som var lite rolig. Det är att min artikel på viktklubb nu är ute. Jag själv hade inte sett att den kommit så jag blev både överraskad och glad. Nedan finner ni länken
 
Min artikel
 

Veckans vikt

Nu är det dags att ge er veckans vikt igen. Som ni kanske minns från förra veckan när ni fick den både på måndagen och fredagen -så meddelade jag att jag ett tag framöver kommer att ge er vikten på fredagar istället. Lite förnyelse för mig och något som känns bra. Here goes
 
Min lägd: 158 cm 
Total startvikt: 130 kg
Startvikt efter bebis: 112 kg
Målvikt: 60 kg
 
Nuvarande vikt: 57,5
Veckans minus/plus: -1,1
 
Total viktminskning: 72,5 kg
Viktminskning efter bebis: 54,5 kg
Kvar till målvikt: 0 kg (60,0 var målvikt)
Måldatum: 1 juli 2013, gick i mål 7 januari 2013
 
Totalt start BMI: 52,1
Start BMI efter bebis: 44,9
Nuvarande BMI: 23
Kvar till normalviktig enligt BMI: 0 (normalviktig är 18,5-24,99, men hälsosamt räknas mellan 20,1-25)
Tappad BMI hittills: 29,1
 

svullen igen

Imorgon ska jag försöka sätta mig och svara på kommentarer och skriva ett mer riktigt inlägg, men just nu så ligger jag halvt utslagen i soffan. Jag trodde jag var frisk nu men börjar bli förkyld med huvud och halsont, det är dock inte det stora problemet -utan magen. Den här svullnat upp nu igen och jag har ont. Det är dock en skillnad nu från senast och det är att det inte känns som vätska, utan mer som om det är musklerna som svullnat.  Så just nu ligger jag som sagt ned och försöker vila så mycket jag kan igen.
 
Jag pratade med kliniken idag igen och hon så att det är ingen komplikation så utan något som kan hända. Då kan man behöva vila lite exta. Jag ska in till kliniken imorgon så ska de kolla magen och så får vilse vad de säger. Med anledning av detta så har jag inte suttit vid datorn idag utan mest legat, utom under en timme när jag satt och pratade med en väninna.
 
På fredag ska jag ställa mig på vågen igen. Det ska bli spännande att se om jag hållit vikten nu när jag försökt att inte tänka på viktminskning under en vecka
 
 

Träna hemma eller på gym?

Radiosilence är över. Jag ber om ursäkt att det varit blankt i min blogg i ett par dagar men jag har varit sjuk och har ärligt talat inte orkat. Nu är jag tack och lov up and kicking igen och ni ska få inlägg som vanligt.
 
Jag har lite funderingar kring min träning -eller kommande träning. Jag har ju sagt att jag planerat att börja på gym som ni kanske minns? Men jag har funderat vidare här och tänkt att jag skall göra ett experiment med kroppen. Jag har ju hela tiden sagt att jag gått ned i vikt genom mitt ändrade ätande och träning som man kan göra hemma (förutom dansgympan, men den gjorde jag mer för att göra något roligt och socialt, samt nyttigt, med min syster). Anledningen till att jag gjort det så, som ni kanske minns, är ju dels för att jag velat poängtera att man kan gå ned i vikt utan att det behöver ta massa tid från familjen eller livet -med att gå iväg, men också för att det är många som säger att de inte känner att de har råd att gå på gymmet och därför inte tror de kan och således aldrig kommer igång.
 
Min tänke är nu då att jag under några månader nog skall prova att träna hemma. Med hjälp av appar och annat jag kan komma på. Så får vi se vad det gör för skillnad för mig kropp i hur jag håller vikt, men också om den kan bli något tonad av detta. Vad tror ni om det?
 

Vår låt på MySpace

Vi har nu laddat upp den en av våra första låtar på MySpace. Vill ni höra hur den låter så klickar ni på länken nedan. Säg sedan gärna vad ni tycker om låten
 
IRRESISTIBLE
 
 
Text och musik: Tomas och Linda Wallin
Sång: Linda Wallin
Producerad av: Tomas Wallin
 

test

http://www.myspace.com/music/player?song=http%3A%2F%2Fwww.myspace.com%2F573455784%2Fmusic%2Fsongs%2Firessisteble-mp3-91252309

Frågor och svar -71 kilo

Då tänkte jag att jag ska svara på era frågor här. En del frågor har kommit via bloggen och en del via facebook. Skulle någon känna att jag inte svarat tydligt nog så säg gärna till. Ni ska självklart också säga till om ni känner att jag råkat missa att svara på er fråga. Det går självklart bra att fortsätta fråga efter detta också, då jag kommer att fortsätta svara på frågor som vanligt sedan.
 
 • De jag undrar är hur du gjorde du? 
Jag valde bort operation eftersom jag trodde starkt på att jag kunde göra detta själv och ville prova det först. Jag valde också bort att gå ned i vikt med hjälp av olika dieter och valde istället att fokusera på grundlära -att äta allt men i lagom mäng. Ser man på hur livsmedel presenteras, hur läkare tänker, hur man räknar på träning, hur WHO räknar och som sagt tillbaka till grunden, det vi lärde oss i skolan, så handlar det egentligen och kort sagt om kalorier. Jag valde att använda mig av kalorier in och kalorier ut. Till detta valde jag att använda viktklubb.se som ett stöd i ryggen. Jag tycker att de är bra eftersom de ordentligt lär ut hur man ska tänka och räkna kring kalorier. De har tydliga verkltyg för de som önskar och man kan få allt ifrån träning till recept från dem. De talar också om hur många kalorier om, dagen man bör äta för att gå ned till önskad vikt på önskad tid.
Och anledningen till att jag just valde detta med kalorier och se tillbaka på grunden är eftersom jag ville gå ned i vikt genom att göra en livvstilsförändring. Jag ville leva som jag ska fortsätta leva resten av livet. Jag ville äta samma mat som jag kommer att äta. Jag ville äta godis för jag vill kunna leva gott. Jag ville kunna äta ost och ta ett glas vin också. Ja ni förstår. Skillnaden är dock att jag under själva viktminskningen åt inom ramen av en viss mängd kalorier. Mina första två veckor så räknade jag allt jag åt (och förde in i matdagboken på viktklubb) men sedan slutade jag räkna och gick på sunt förnuft och överslagsräkning för mig själv i huvudet. (obs, jag får inget betalt för att göra någon form av reklam för vikltklubb).
 
 • varför valde du viktklubb och inte vikt väktarna?
Främst skulle jag säga att det var eftersom jag kände till viktklubb då jag använt de tidigare -2006. Då  använde jag kaloritänket, med hjälp av dem och räknade maten. Första månaden gick jag ned 12 kilo. Men då var jag inte mentalt stark nog att fortsätta. Jag gjorde ursäkter eftersom det var jul, tog "semester" från viktminskningen och kom aldrig igång igen. Jag kan inte svara på om jag skulle valt viktväktarna om jag undersökt hur det fungerar, men av vad jag redan visste så kändes viktklubb som det rätta alternativet. Dessutom ville jag inte gå ned "med hjälp av", utan bara ha det i ryggen som stöd (jag har använt kurvorna, inte recepten eller dagboken. Jag har även kollat kaloriinnehåll i livsmedel och kaloriförbränning vid viss träning, då och då)
 
 • Skulle gärna vilja veta hur du ätit och motionerat för att nå ditt mål? 

   

Jag har ätit allt men i lite mindre mäng. Jag har fokuserat på att jag ska bli mätt när jag äter, men jag ville inte bli "för mätt". Jag har helt skippat okynnesätandet eller att man sträcker sig efter bara en köttbulle till eftersom det var så gott. Jag har ätit flera mindre mål än stora när det väl varit mat. Jag har emellan målen inte ätit något (småätande) och har ätit godis bara en dag i veckan. Jag har alltid ätit frukost, lunch, middag och kvällsmål, samt ett eller två mellanmål beroende på om jag varit hungrig eller inte.
 
Vad gäller träning/motion så startade jag med att simma. Det var när jag var som störst på 130 kilo. Jag simmade under de första 2,5 månaderna av viktminskningen och då vägde jag mellan 130-117 kilo. Sedan blev det paus för graviditet och amning. När jag startade upp igen så började jag med att gå powerwalks/snabba promenader. Jag gick så snabbt jag orkade -en vända som är ca 8-10 kilometer. I början tog det över en timme men ju mer van jag blev desto snabbare gick det. I juli plockade jag fram min crosstrainer som vi köpte 2006 men aldrig kom igång att använda. Den blev min bästa vän. Jag stod på den varje dag under de första två månaderna. Från första gången jag klev upp så stod jag aldrig mindre än 60 minuter. Ibland kunde jag dock stå längre tid än så. Under september och oktober så började jag på måndagar att gå på dansgympa på friskis och svettis. I övrigt har jag varit på all vardagsmotion jag kunnat. Jag går så mycket jag kan och drar mig inte för att springa iväg till affären, hämta barnen, bära matkassar, dra vagnar osv. Och jag går ALLTID i trapporna (utom om jag är ensam med barn och vagn).
 
 • men även Tomas har förändrats! Han har också gått ner en del i vikt, va?...och ökat i hårväxt istället? :D

   

Ja det stämmer. Vi äter som sagt samma mat som tidigare, så det Tomas har gått ned på är helt och hållet att vi slutat äta godis varje dag -som vi gjorde tidigare, samt att vi slutade äta hamburgare från Mc, Max och BK flera dagar i veckan. Han har inte tränat eller ätit färre kalorier. Tomas har gått ned 15 kilo. Tomas var något överviktig förut, men det är inte konstigt med tanke på hur vi förhöll oss till godis och mat.
 
 • jag vill också kunna gå ner i vikt men tycker det svårt och gå till gymmet känneratt jag skulle bli lyckligare om jag vägde mirde några tips och råd
Jag förstår den tanken helt och hållet eftersom jag också kände att jag inte skulle hinna eller ha möjlighet att komma till gymmet. Dels visste jag inte riktigt hur jag skulle träna där och vad jag skulle träna, dels tyckte jag inte att jag hade råd och dels för att tiden inte riktigt räckte till med tre små barn och allt annat som kommer i vardagen. Självklart är allt en prioriteringsfråga och vill man ta sig tid så har man tid, men eftersom jag inte kände så då så blev gymmet inget alternativ för mig då. Jag valde därför (och det är min rekommendation för de som inte hinner eller kanske har just råd) att hitta träningsformer jag kunde göra hemma, eller kostnadsfritt. Promenader är toppen absolut och kostar ju inget. Har man råd med det så kan man investera i en crosstrainer. Det behöver inte vara en dyr pjäs, men har man maskinen så kan man träna hemma och vinna tid på det. Naturligtvis ska man välja den maskin man vill ha så vill man hellre ha gåband eller cykel så för all del. Sedan finns det också bra appar som man gratis kan ladda ned till telefonen. De heter bl.a. Daily workout. Man kan också hitta zumbapass på youtube och köra hemma. Har ni undanstoppade träningsmaskiner så plocka fram dem. Och det viktigaste av allt är att inte underskatta vardagsmotionen.
 
 • Några mirakeltips?!

   

Jag önskar att jag kunde svara ja, men det ända mirakeltipset jag har är att man verkligen ska bestämma sig. Om man verkligen bestämmer sig så kommer man inte att vackla ifrån beslutet och man kommer att komma i mål på ett eller annat sätt. Sedan kan det hända saker i livet som gör att saker faller runt om, men om det finns något man alltid kan göra så är det att ta hand om sig själv och försöka äta väl och må bra. Ta ett beslut om resten av ert liv. Det riktiga beslutet är det tipset jag kan ge -som kan skapa mirakel.
 
 • Hur ofta har du unnat dig något onyttigt och hur mycket? 

   

En dag i veckan oh oftast på lördagar till en början. Jag höll mig och längtade ja. Det var en härlig belöning på lördagen när jag "fick" äta godis. Dock så sa jag hela tiden att jag har inga förbud och vill jag så kan jag och vill jag så får jag. Det tror jag har varit en del i att jag lyckats -inga förbud. Men en dag i veckan har det varit. Sedan kunde dagen skifta om det var nåt speciellt som typ midsommarafton. Om jag bytte dag på myset så blev det inget till helgen. Dock var det som sagt bara i undantagsfall. Senare i viktminskningen har det oftare blivit fredagar än lördagar. Mängd har varierat. Ibland några bitar plockgodis, någon gång en halv påse ostbågar. En annan gång en liten tårtbit och ytterligare en gång godis tills det sprutade ur öronen på mig
 
 •  Var det någon vecka som du fuskade och föll dit på en tårtbit eller så?
Nej, det var inte det. Inga fusk alls faktiskt.
 
 • Drack du någon sötad dryck som läsk, saft eller juice alls?
Det har hänt att jag druckit något glas juice, men det var i undantasgfall. Läsk erkänner jag dock att jag drukit ganska mycket. Men eftersom jag dricker Zero eller Light så har det för mig som ätit efter kalorier, inte varit ett problem. Sedan kan man tycka vad man vill om light eller zero och det är så klart inte nyttigt. Men jag tycker att det är gott och har velat ha det, så därför har jag drukit det. Punkt.
 
 • Hur ofta träna du per vecka? 
Mellan 7 maj och fram tills i oktober så var det varje dag (något undantag då jag var sjuk och någon gång när vi var bortresta). I oktober började höstförkylningarna för oss och det blev massa rep med Club 96. Detta gjorde att det drogs ned ordentligt på träningen och det blev kanske bara ett par dagar i veckan, utöver dansgympan. Under november var det så gott som ingen träning alls, kanske 2-3 gånger och under december har det inte varit något alls (efter 18 december har jag inte heller fått träna pga operationen).
 
 • Promenader hur ofta? 
Under juni var det varje dag. Från juli var det då och då. Sedan augusti har det kanske bara varit ett par gånger eftersom jag helt gick över till crosstrainern.
 
 • Kände du att du behövde offra mkt av din tid och äta annorlunda? Hur gick det med familjens mat åt ni samma eller hur gjorde du?
Jag har inte behövt offra någon tid alls tycker jag. Ätandet har inte tagit någon tid eftersom vi ätit samma mat som vi brukar. Ja förutom alla hamburgare då för det har vi inte ätit, men i övrigt. Familjen har ätit samma mat som jag, eftersom jag också ätit samma vanliga mat som vi brukar. Dock har jag ätit mer sallad än innan. Det som tagit tid från övriga livet är träningen men eftersom jag tränat mest hemma och i samband med att vi sett tv, så har det heller inte tagit tid. Så jag tycker minskningen i sig inte har påfrestat på livet alls
 
 • Jag skulle vilja veta hur du mådde o hur du tänkte angående mat,godis,ostbågar,läsk dom FÖRSTA veckorna/månaderna .. 
Exakt hur jag tänkte minns jag inte. Jag slutade med godis och skräp från den ena dagen till den andra så jag var säkert godissugen under ett par dagar, men det blev aldrig ett problem. De första veckorna tänkte jag dock att när jag kommit till 95 kilo så skulle jag äta en påse ostbågar. Senare så skiftade denna tanke och jag åt aldrig de ostbågarna. Men det godissug som jag eventuellt hade överskuggades också av min beslutsamhet så det blev aldrig jobbigt. Jag mådde aldrig dåligt eller kände mig tom, ledsen eller deppig över att jag inte "fick" äta godis. Min livskvalitet (som jag ansåg det) blev inte sämre trots att man kunde tro att jag nästan skulle klätta på väggarna. Jag hade som sagt en dag i veckan då jag fick äta och det räckte för mig. Om jag sedan fick godissug så var det lätt att inte fundera mer på det och istället njuta av min kvälsyoghurt eller nutrilettbar (som jag ibland kunde äta på kvällen istället för yoghurt)
 
 • Är du rädd att bli tjock igen? 
Inte ett dugg faktiskt -ska jag svara ärligt. Jag har inte samma förhållande till mat och godis längre. Idag kan jag absolut svulla godis och mat tills jag rullar ur soffan och det rinner choklad ur öronen, men OM jag gör så -så är det fortfarande bara en dag i veckan. De övriga 6 dagarna lever jag helt normalt och utan godis och skräpmat. Så det blir inget problem och inget som visar sig på vågen -utom kanske dagen efter jag ätit godiset. Men det försvinner ju på en gång eftersom det bara är vätska och eftersom jag inte fortsätter en dag till och en dag till och en dag till. Dessutom älskar jag min nya kropp och skulle aldrig sabba det.
 
 • Märker du att du blir mer uppskattad när du väger mindre?
Tyvärr kanske man ska säga här, men ja. Det är faktiskt så att folk pratar med mig på ett helt annat sätt idag. Inte mina vänner så klart för de ser mig som jag är, men en del bekanta gör det. Framför allt dock folk ute, i affären eller folk man stöter ihop med. Jag stötte till exempel ihop med en karl som inte hade mycket till övers för mig när jag var som tjockast. Nu kände han inte igen mig och dessutom passade han på att stöta lite på mig. Han slutade så klart när jag påminde om att jag är gift. MEN han fortsatte att tala till mig på ett uppskattande vis (utan att då fortsätta stöta).
 
 • Om ni ska ha fler barn tänk om du ökar igen då?
Det skulle naturligtvis vara en risk, men ingen av oss känner idag att vi vill ha fler barn (de tre vi har har vi tillsammans) och det kommer till 99,999% aldrig förändras. Därav oroar jag mig inte för detta. Skulle det dock varit så att vi hade velat ha fler barn eller om det skulle ändras, så kan jag inte se att det skulle göra så jag skulle bli permanent överviktig. Det skulle dock vara normalt och okay för mig att gå upp en hälsosam mängd vikt (det man helt enkelt lägger på sig av att vara gravid) under graviditeten.

 • Då kan jag passa på att fråga hur huden på resten av kroppen känns. Jag tycker att det ser ut som om huden på överarmarna gått tillbaka ganska mycket, men hur känns det för dig?

   

När du säger huden på resten av kroppen så antar jag att du syftar på huden utöver magen. Det stämmer att huden på armarna har gått tillbaka mycket ja absolut. Armarna är lågt ifrån fina dock och kommer behöva opereras om de inte drar ihop sig mer. Dock är de inte det största problemet. Det syns inte på mina bilder eftersom jag alltid har tighta leggings eller jeans på mig, men jag har väldigt mycket extrahud på benen, eller från grenen och ned om man vill säga så. Benen har dock tappat vikten sist och det är bara under egentligen senaste månaden eller två som det blivit tomt på fett och bara massa hud på benen. Så innan jag  skriker för högt så ska huden naturligtvis få arbeta med den naturliga processen av att dra ihop sig så mycket den kan. Jag har också mycket extrahud på rumpan, som hänger lite tjusigt. Bröst har jag inga kvar, utan två tomma påsar -vilket tyvärr inte är så tjusigt. Där är problemet dock att det inte kommer dra ihop sig över huvud taget så brösten kommer att behöva opereras hur lång tid jag än väntar. Ryggen har också en hel del extrahud. Det som känns värst är dock brösten och benen. Där efter kommer rygg och armar. Så det är en del operationer kvar för mig innan jag kan kalla mig färdig. TYVÄRR så är det dock för dyrt för mig i nuläget så antingen får jag hoppas vinna på lotto eller hitta någon fond att söka pengar ur. Annars får jag vänta lite.
 
 • Min fråga till dig är hur en "vanlig dag" har sett ut för dig vad det gäller mat samt motion. Vad har du ätit, när har du ätit, vad har du motionerat?
Här får jag göra en exempeldag.
Frukost klockan 9: en skål alpro soya mild and creamy vanilj.
Lunch klockan 12: Ett kycklinglår, lätt keso och lite blandad sallad av rödlök, gurka, körsbärstomat och blandsallad.
Mellanmål klockan 14: En mandarin.
Middag klockan 17: En dl pasta (okokt) kokat med lite grönsaker (frysta grönsaker som jag häller i pastavattnet de sista minutrarna). Lite Kelda carbonara crush över detta.
Kl 20-21 träning -crosstrainer.
Kvällsmål 22.30 en skål mild and creamy vanilj.
Men detta är endast ett exempel.
 
 • hur ofta har du motionerat på en vecka.
Sedan i, säg november, ingenting alls - just nu. Förutom vardagsmotionen. Detta kommer dock ändras så snart jag får börja träna igen nu efter bukplastiken. Troligtvis kommer jag igång redan i februari om magen tillåter.
 
 • Du skrev i ett inlägg häromdagen att du funderar över vad som kommer hända med kroppen och vikten när du börjar träna. Kanske missuppfattade jag, men jag tolkade det som att du inte tränat så mycket under tiden du gått ner i vikt. Hur tänker du kring det? Varför tog du det beslutet? Tror du att du hade haft mindre lös hud om du tränat styrka under tiden? 
Jag har som sagt tränat genom att motionera. Nu är det dags för mig att lägga till lite styrka och muskeluppbyggning, för det har jag inte haft så stort fokus på. Jag vet dock att musklerna finns där eftersom jag gått på regelbunden kontroll. Jag har tränat väldigt mycket under den mesta av min viktminskning men det har varit mera konditionsträning och bara lite basic styrka hemma (lite planka, arhävningar, situps och andra basicsaker). Anledningen till att jag inte tränat i gymmet är dels på grund av kostad men också för att jag ville fokusera på viktminskningen innan jag började med musklerna. Detta måste dock alla göra som det känns bäst för dem. En anledning till det beslutet utöver pengar, tid och fokus på kondition är för att jag inte tyckte det kändes kul att gå till gymmet 112 kg tung (och när jag vägde 130 var det inte på tal) och sätta mig med maskiner som jag nästan inte fick plats i.
Jag hade inte haft mindre lös hud (tyvärr). Det finns ingen träning -enligt någon av de träningsexpertet jag talat med, som kan hjälpa till att dra ihop huden. Enligt plastikkirurgen beror också ihopdragningen av huden på hur mycket bristningar man har och eftersom jag har mycket bristningar (se mina magbilder) så hade aldrig min hud haft en chans att gå tillbaka ordentligt. Sad but true.
 
 • Hur mycket måste man väga för att en läkare godkänner bukplastik?

   

Jag vågar inte svara på hur mycket man måste väga. Det är nog väldigt individuellt och olika landsting kan ha olika regler. Vad jag vet är att det har med BMI att göra och jag tror även att man måste ha ett visst häng ( i centimetrar) på magen för att få det godkänt. Jag rekommenderar er att ställa frågan till er husläkare eller vårdcentral, så ni vet vad som gäller hos och för er i den här frågan.
 
 • Hur lång tid tog det för dig att gå ner allt? 
Det beror lite på hur man räknar, men hela vikten har jag fått bort på 10,5/11 aktiva månader av viktminskning. Del ett, alltså 130-117/118 kilo tappade jag på 2,5 månader. Det var i mitten av oktober tills den 28 december 2010. Jag fick lov att pausa där eftersom jag plussade för graviditet då. Under graviditetens första månad så tappade jag från 117-115 kilo och vägde sedan detta under hela graviditeten fram tills jag födde. Ett par veckor efter jag fött så vägde jag 105 kilo. Men under tiden som jag ammade, alltså september 2011 då Leo föddes och sedan fram tills dagen jag startade med viktminskningen igen -7 maj, så la jag på mig nästan all vikt igen och startade då på 112 kilo. 5 kilo kan man alltså säga att jag tappade med graviditeten.
Etapp 2, alltså från 112 kilo till målgången den 7 januari tappade jag på exakt (på dagen lustigt nog) 8 månader.
 
 • Hur ska du hålla vikten nu ? Vad motionerar du?
Vikten kommer jag att hålla genom att fortsätta leva som jag redan gör, genom att fortsätta äta allt i lagom mängd. Ibland kommer jag att äta för mycket -som alla andra (som just nu i skrivandets stund när jag sitter med min plockgodispåse eftersom det är fredag) men den mesta tiden kommer jag att äta vanligt och nyttigt och balansera detta med massavis av vardagsmotion och crosstrainer -samt den nya styrkan jag ska lägga till i livet. Jag har inte gjort upp något schema eller någon exakt plan än -men det kommer så fort jag får börja träna igen.

 • Att gå ned mycket i vikt innebär ett långt tidsptojekt. Vilka är dina främsta tips/knep vad gäller att hålla motivationen igång när det känns motigt?

   

Ja det stämmer ju. Har man en gång varit ordentligt överviktig så kan man aldrig slappna av helt igen i livet och äta pizza varje dag i två veckor -för då kommer man att gå upp i vikt. Det är lite som en alkoholist som måste förbli nykter. Detta underlättas dock genom att man går ned i vikt genom att förändra just livsstilen. Jag kommer inte ha problemet med maten och godiset eftersom jag hittat en bra balans till allt. Av den anledningen tror jag heller inte det kommer kännas som om motivationen tryter. Dock är det precis samma råd för att hålla den igång under vägens gång -som när man väl är i mål, nämligen att fokusera. Man skall fokusera på målet (och är man redan i mål så fokuserar man i alla fall på målet även om det känns aningen larvigt). Vart är jag nu och vart vill jag vara. Och om jag redan är där, vill jag riskera att falla ur. Kan jag acceptera att inte längre ha den kropp som jag skaffat mig, eller acceptera att inte få den kropp jag vill ha. Är det viktigare med den bullen, godiset, ölen, pizzan, mackan, beraniesen eller whatever -än det liv jag önskar mig? Man måste sluta ge sig själv anledningar som att "jag vill leva gott" för JAG lever väldigt gott. Just nu mår jag illa för jag har ätit för mycket godis. Och med för mycket så menar jag inte två dumle, utan för mycket på riktigt. Inget fattas mig för jag äter det jag vill ha -men inte varje dag.
 
Fotografera er. Även om det känns töntigt eller otrevligt. Fota och göm bilderna i en mapp på datorn eller i telefonen, men fota er mycket -trots att ni är stora för det kommer att hjälpa när det är motigt. Ta era mått, för de minskar även om vågen står still.
BESTÄM er och gör det sedan. Om ni bestämmer er men sedan inte gör det -då bestämde ni er faktiskt aldrig. Det är erat liv och ni kan ta kontrollen över det. Att leva gott är så mycket mer än en snickers, som man nästan skäms för att man äter eftersom man "syndar" eller gör något "dumt" eller äter något man inte "får". Det är ingen synd att äta något gott. Det är inget dumt. Man får visst! Men det är skillnad på att göra det en dag i veckan och alla dagar i veckan.
 
Och råkar ni nu ta en snickers bakom bilen i hemlighet en onsdag, fortsätt inte då med en pizza och en läsk och en extra macka och en liter cola osv. Är då den skickersen, njut av den och sedan fortsätter ni vara nyttiga från sekunden ni svalt ner godisen. Och skäms inte för det för man får och det är inget fel. Man måste bara försöka att bestämma sig. Och det gäller även om man är beroende. Försök att släppa vad ni just gjorde och ät nyttigt resten av dagen. Ett litet exempel; när ni tappar er mobiltelefon på marken -stampar ni då på den tills den går sönder -eftersom den ramlade i backen? Nej. Gör inte det med era kroppar heller.
 
 • Ska du inte börja jobba med nåt med viktnergång nu när du gått ner så mycket?
Tack för den frågan. Svaret är att det vill jag verkligen göra. Jag funderar på att utbilda mig till coach eller något liknande. Jag vill göra allt jag kan för att hjälpa folk med deras viktproblem. Det spelar ingen roll om man vill gå ned, av sig själv, med en diet eller om man opererar sig -jag vill verkligen hjälpa till och peppa folk och hjälpa till. Jag vill komma med goda råd och mina synvinklar på det hela. Bloggen är ett sätt att göra detta på och jag kommer att fortsätta ha den och bistå så mycket jag kan med tips, råd, pepp, hjälp, guidning, kärlek, vänskar och infallsvinklar som jag kan. Sedan hoppas jag kunna öppna upp mitt eget företag där jag kan erbjuda riktig hjälp.
 
Tack så mycket för alla era frågor. Det var många som likande varandra och därför har jag svarat så brett jag kunnat och hoppas att ni ska känna att ni fått svar på just er fråga. Som jag sa ovan är det dock så klart okay att fortsätta fråga, eller ställa frågor baserade på den information jag nu har gett er. Jag förtydligar så klart även svar vid önskemål
 
 
 
 
 

Veckans viktminskning

Jag har bestämt mig för att prova på veckans vikt på fredagar och detta blir då den första. Den kommer lite tätt inpå senaste vägningen i måndags -men det är okay. Innan jag lägger upp nedan vill jag bara påpeka att jag tappat en del sedan i måndags, men att det mest sannolikt beror på att jag hade mens då och var lite extra svullen och att det fortfarande finns vätska som ökar och minskar i buken. Så resultatet är kanske inte riktigt så högt som det verkar på siffrorna. Åter då, den här veckan är "veckans minus/plus" sedan i måndags och på fredag nästa vecka så stämmer det med en hel veckas skillnad. Here goes
 
Min lägd: 158 cm 
Total startvikt: 130 kg
Startvikt efter bebis: 112 kg
Målvikt: 60 kg
 
Nuvarande vikt: 58,6
Veckans minus/plus: -1,3 (sedan i måndags)
 
Total viktminskning: 71,4 kg
Viktminskning efter bebis: 53,4 kg
Kvar till målvikt: 0 kg (60,0)
Måldatum: 1 juli 2013, gick i mål 7 januari 2013
 
Totalt start BMI: 52,1
Start BMI efter bebis: 44,9
Nuvarande BMI: 23,5
Kvar till normalviktig enligt BMI: 0 (normalviktig är 18,5-24,99, men hälsosamt räknas mellan 20,1-25)
Tappad BMI hittills: 28,6
 

Byta dag och fortsatta vägningar

Jag funderar lite på det här med vägning, som jag sa i ett tidigare inlägg och för att gå tillbaka i tankarna till föregåden inlägg då jag sa att jag nog vill gå ned två kilon till (utan stress).
Eftersom jag slutat att viktminska aktivt och börjat plana så kan det ju hända att det går långsammare att se en viktförändring -men det kan lika gärna fortsätta ned i samma takt som det gjort, tills bromsen dras åt hela vägen (under planingsperioden).Jag har därför tänkt att jag ska fortsätta att väga mig som tidigare och lägga upp min vikt varje vecka -precis som jag gjort under hela viktminskningen. Sen tänker jag att det nog kan vara intressant att göra det för att följa hur jag också håller vikten när kroppen stabiliserat sig. Eller vad tycker ni? Är det intressant för er med veckovägning även om den ligger och dippar fram och tillbaka på ett kilo -för att ni ska kunna följa planing och vikthållningen?
 
I övrigt funderar jag på att byta dag på invägningen från måndagar till fredagar. Dels för att göra en förändring nu när jag kommit till det mål jag hade från början, men också för att det känns som en rolig dag att lägga det på. Vad säger ni om det?
 
59,9-115
 

Ytterligare viktminskning och tankar kring detta

Jag har funderat nu sedan i måndags, på mitt viktstopp. Jag har ju nått mitt önskade mål, men betyder det att jag är klar och inte vill eller ska gå ned mer i vikt nu? Jag börjar förvisso känna mig nöjd och det är det ända som spelar roll -men jag skulle nog ändå, efter noga övervägande, faktiskt vilja gå ned ett par kilon till. Jag känner att det vore rätt för mig att väga någonstans mellan 55-57 kilon. Helt beroende på hur jag ser ut skall tilläggas. Jag vill absolut inte se osund ut eller för smal och jag är medveten om att jag har hud som väger lite och att jag kanske är i alla fall 2 kilon lättare om man tar bort den. Men även om jag så skulle väga 53 kilon (utan extrahud) så är jag kort och liten i mig själv och det ligger fortfarande väl inom ramarna för normalviktig och inte nere och dippar på kanten till underviktig (ett viktexempel). Sedan vet jag så klart att BMI bara är ett ungefärligt mått som man inte kan lita helt på, men det är i alla fall en fingervisning.
 
Anledningen till att jag vill tappa lite till (och mitt huvud har fastnat på ca 57 kilo) är eftersom jag hellre ligger i min naturliga loop av pendlarkilon (de där ca 2 kilona som folk pendlar upp och ned -beroende på vad man ätit och vätska osv) mellan 57-59 (ca) än 60-62. Jag vill helst inte komma över 60. Men det här är ju bara som jag tänker nu -det kan ju ändras efter vägen och så stannar jag på 59,0 också. Det beror som sagt helt på hur jag ser ut i kroppen, mår och känner mig. Jag har ju också -som de flesta vet, tänkt börja träna nu. Träning ger muskler och muskler väger mycket. Hellre muskelvikt än att jag väger för att jag skulle lägga på mig av någon anledning. 
 
Men jag känner mig stressfri angående detta i alla fall och det är en skön känsla. OM jag nu väljer att gå ned mer i vikt (eller om kroppen väljer det själv under planingen/hålla nollan, innan den stabiliserar sig -för det är faktiskt också möjligt) så känner jag inte att jag har brottom med det. Jag är inte ute efter att fortsätta VIKTMINSKA och det tror jag är viktigt att tillägga. Det betyder att jag inte bryr mig ett spår om jag går ned två kilon på 4 månader. Eller om jag väger 59,0 på mådag och veckan efter väger 59,8 heller för den delen. Så mitt aktiva "bantande" är över. Går jag ned mer så kan det gärna få bero på kommande träning, som att jag tappar det själv.
 
 
Jag kommer fortfarande tänka på vad jag äter yes -för jag har inte av intresse att ändra mat och börja äta massa onyttiga saker nu, men det är ur hälsosynpunkt. Öka maten ja. Lägga till ett par mellanmål extra ja. Allt inom ramarna av vad som är en normal kalorimängdnivå för mig nu. Enligt viktklubb så skulle jag äta 1300 kalorier när jag ville gå ned i vikt. För att hålla nollan rekommenderar de mig nu under 3 månader att äta 1788 istället.
Jag har inte räknat kalorierna under viktminskningen och troligtvis kommer jag inte göra det nu heller. Så om jag ena dagen får i mig 1455 och andra får i mig 1986 -det kommer jag nog inte ha en aning om, men det är bra att veta vad rekommendationen är tycker jag.
Sedan kommer jag att fortsätta föra in min vikt på vk -för jag tycker som sagt att sidan är ett bra stöd i ryggen -som jag tyckt under hela minskningen, även om jag gjort jobbet själv på egen hand.
 
I måndags nådde jag mitt mål (60,0) och hade tappat 70 kilo. 3-5 kg kvar på mitt planingsmål, som det känns just nu.
 
 

Månadens mått

Nu tänkte jag att det var dags att lägga upp månadens mått igen. Jag har tidigare tagit mina mått runt den 25:e varje månad men eftersom jag var nyopererad och svullen så var det ingen större idé nu. Jag tog därför mina mått i måndags (7:e) och tänkte att jag i fortsättningen ska försöka ta dem runt den 10:e.
Tänk nu på att det blir lite fel i jämförelsen med senatse måtten -på magmåtten. Midja, buk och över naveln är ju nämligen alla påverkade av bukplastiken. Men eftersom det kan vara intressant att veta hur mycket som försvann och hur stor skillnaden blev på just centimetrar så har jag tagit med dem ändå så klart. Totala minus i måtten för månaden stämmer alltså inte riktigt eftersom det är så många centimetrar som försvann i plastiken. Så nästa månad så kan få en korrekt jämförelse igen. Övriga mått är så klart från senaste till nu och helt på egen hand.
En förklaring också på vad jag menar med övre och nedre omkrets nedan
 
 
 

Ang frågestund och matplaning

Nu har jag fått in bra frågor -men för säkerhetsskull så håller jag det öppet att ställa frågor till mig en stund till. Det spelar ingen roll vilket inlägg frågorna kommer i eller om ni inte vet ifall någon annan ställt frågan tidigare under resans gång. Fråga så ska jag svara så gott jag kan. Det går bra att fråga anonymt.
 
Idag har jag funderat lite på mat och hur man hittar en bra balans för att sluta gå ned i vikt men inte heller gå upp. Jag har ju tagit reda på hur man bör gå tillväga i planingen och har redan startat med det sedan en månad ungefär. Man ska sakta lägga till mat, så frukosten som tidigare kanske var en skål yoghurt -blir yoghurt och en smörgås. Eller så tar man till exempel ett extra mellanmål -en banan eller så, under dagen. Jag tror jag äter mer än så extra nu och har sakta börjat plana tycker jag. Samtidigt tycker jag det är svårt eftersom magsäcken blivit mindre och jag blir mätt på mindre. Därför känns det ibland lite som om man äter bara för ätandets skull och det är ju ett beteende jag laggt mig av med under viktminskningen. större portioner kan jag inte äta i alla fall -för då skulle jag spricka. Kanske ett extra mål till. Det skulle ju inte vara helt otrevligt med en extra smörgås på förmiddagen.
 

Jag har ont i magmusklerna igen

Så har jag landat lite hemma efter att ha lämnat barnen i skolan och på dagis -för första gången i år. Det var inte helt lätt kan jag säga. Det är eftersom jag är så slut i kroppen från gårdagen. Som jag nämnde så får jag ju inte använda magmusklerna ordentligt än. Men igår blev jag tvungen och det märktes tydligt igårkväll. Dessutom blev magen mer svullen igen. Inte som tidigare, men ändå. Dessutom har jag ont. Mitt absoluta råd för er som gör en bukplastik, är att i mesta möjliga mån faktiskt lyssnar på läkaren och ta det lugnt. Jag gjorde det första veckan. Sedan tyckte jag att jag mådde bra och började studsa runt. Det resulterade i att jag blev svullen med extra vätska hela andra veckan. Sedan då så drog jag ned på tempot ordentligt och har vilat och bara gjort det jag behövt. Vätskan gav med sig till normal mängd och svullnaden la sig. Men igår slog det bakut. Jag önskar så klart jag skulle sluppit lämna idag, men eftersom Marcus går i första klass och har skolplikt så hade jag inte den valmöjligheten. Tack och lov så hämtar Tomas, så jag kan ta det lugnt resten av dagen.
 
 
Så här har det sett ut med svullnaden i magen från start och fram tills i förrgår. Den första till vänster är första dagens jag kom hem. Nr två var jag svullen, men det normala svullen man är efter en bukplastik. På tredje bilden började magen svullna ordentligt och jag fick tömma ur vätska. På fjärde så svullnade magen som en boll och det behövdes tömmas igen. Femte bilden har svullnaden börjat gå ned, men finns fortfarande kvar. i mitten längst ned så hade svullnaden gett med sig ordentligt och på sista bilden från i förrgår så var det nästan ingen svullnad och ganska lite vätska i magen. Nu är det mer igen, ungefär som den vänstra längst ned. Men så länge det inte blir som på bild fyra så får det vara lugnt
 

Fotostudio då vs spegelbild nu

Eftersom det var lite roligt att hitta mappen från fotograferingen som jag gjorde med familjen 2008 (den tidigare ni såg på mig och Tomas) så har jag bläddrat igenom den lite för att se hur jag såg ut då -jämfört med nu. Jag skulle säga att skillnanden är ganska stor. Så med en jämförelsebild så säger jag God natt, går och lägger mig och samlar kraft inför morgondagen. Jag är riktigt slut i kroppen efter dagens lilla äventyr och ber om ursäkt för att bloggen ekat tomt medan jag tagit igen mig i liggläge (as the doctor actually prescribed).
 
115 - 61
 

Oväntat sjukhusbesök

Idag har det varit tomt på inlägg under dagen, jag vet -men vi blev tvungna att hasta in till Astrid Lindgrens barnakut med Leo. Jag satt här inne och kollade en sak och skulle precis gå och göra lunch. Då hittar jag Leo sittandes med batterier och småsaker runt sig, som mellankillen tydligen hade ned från hyllan under den minuten som jag inte var där. Hönsmamma som jag kan vara så började jag fundera på om det kanske varit fler batterier på golvet än det som låg där och Oliver sa att det var tre stycken, men jag hittade bara ett. Jag fröstod att Oliver inte egentligen hade riktig koll men det gjorde mig ändå nervös. Jag förstod också att jag borde märkt något om Leo fått i sig ett batteri -men hellre än att chansa och riskera att han nu hade ett batteri i magen så åkte jag in för en koll. Så klart var det inget, men hela dagen gick så klart åt. Jag är väldigt slut i magen nu kan jag säga. Jag har fått skjuta på vagn i snömodd och har fått bära Leo. Jag som ännu egentligen inte får bära mer än max ett kg per arm och inte får anstränga magmusklerna något extra. Det märls på min ork att jag inte är helt återställd ännu.
Men huvudsaken var ändå så klart att Leo inte hade något batteri i magen.
 
Jag håller på att bli sjuk tror jag. Helt slut, ont i huvudet och så har jag en sådan där knasig känsla i kroppen. Förstår ni hur jag menar?. Ja vi får väl se om det är något som bryter ut. Den här veckan och nästa vecka är jag hemma från jobbet i alla fall, med sjukskrivning för magen -så jag har tid på mig att bli frisk
 
Dagens. Lite mer avslappnad looke
 
Leos looke var inte för att han var avslappnad utan eftersom han fick tag på min mascara och smakade på den
 
Leo lekte på sjukhuset
 
Fika för oss alla 4 efter vi varit på sjukhuset
 


 

Jag kommer att fortsätta

Jag har fått en fråga några gånger nu -som jag tänker att jag kan svara på innan jag svarar på frågorna som kommit i frågestundsinlägget (fortsätt gärna ställa era frågor ett tag till) och det är frågan om jag kommer att fortsätta att blogga nu när jag tagit mig i mål -eller om jag ska sluta med det.
Svaret är att jag absolut kommer fortsätta blogga. Viktminskningen må vara i mål, men det finns mycket mer jag vill dela med mig av.
Dels har vi ju jobbet med att hålla vikten och bli stabil (när jag väl landat i vikten. Jag planerar inte att fortsätta gå ned, men det kan mycket vill bli något kilo till innan det stannar. Dels eftersom jag fortfarande har vätska i kroppen som lägger på extravikt och dels eftersom jag nu ska stabil och innan det är i hamn så kanske jag hinner gå ned mer. Det är i alla fall okay det också). 
Förutom att hålla vikten så ska jag träna, operera mig, fortsätta redovisa min vikt och så ska ni få följa med på resan där jag skickar ut våra demos till olika producenter och hoppas att vi blir uppplockade någonstans.
 
Jag hoppas att ni vill fortsätta följa min resa!
 
 
 

-70 kilo!! JAg är i mål

 
Här kommer den. Bilden jag har väntat på att få göra. Bilden jag har längtat efter att få sätta ihop. Bilden som säger att jag har klarat hela min viktresa. Bilden där jag är som störst, tillsammans med bilden där jag är i mål. 130-59,9 kilo. Minus 70 kilo, helt på egen hand -utan dieter eller operation.
 
 

Målbild. -70 kilo. Störst till minst

Här kommer den. Bilden jag har väntat på att få göra. Bilden jag har längtat efter att få sätta ihop. Bilden som säger att jag har klarat hela min viktresa. Bilden där jag är som störst, tillsammans med bilden där jag är i mål. 130-59,9 kilo. Minus 70 kilo, helt på egen hand -utan dieter eller operation.
 
 

Veckans viktminskning, -70 kilo!

JAG GJORDE DET! JAG ÄR I MÅL, JAG KLARADE DET!! Jag trodde inte jag skulle gå i mål nu den här veckan. Dels har jag mens, dels vätska i magen (men det har börjat minska ordentligt nu) och dels har det blivit godis två gången den här veckan (måndag-nyårsafton och i fredags för det var helg) samt att jag var ute och åt en bakad potatis igår med min lillasyster. Men jag gjorde det och jag är så himla lycklig! Here goes
 
Min lägd: 158 cm 
Total startvikt: 130 kg
Startvikt efter bebis: 112 kg
Målvikt: 60 kg
 
Nuvarande vikt: 59,9
Veckans minus/plus: -1,1
 
Total viktminskning: 70,1 kg
Viktminskning efter bebis: 52,9 kg
Kvar till målvikt: 0 kg
Måldatum: 1 juli 2013, gick i mål 7 januari 2013
 
Totalt start BMI: 52,1
Start BMI efter bebis: 44,9
Nuvarande BMI: 24
Kvar till normalviktig enligt BMI: 0 (normalviktig är 18,5-24,99, men hälsosamt räknas mellan 20,1-25)
Tappad BMI hittills: 28,1 
 
 
 

Frågestund

Så där, då har jag kommit till den punkten i den här bloggen, då jag tänkte att det var dags att ha en frågestund. Jag får frågor väldigt ofta men har ännu nästan alltid svarat på dem till den som kommenterat, men tänkte nu att det är dags att göra det som en öppen Q&A. 
Jag tycker inte att det finns några dumma frågor, utan ställ alla frågor ni har så ska jag svara så gott jag kan på dem. Ni får ställa frågorna i vilket inlägg ni vill, men kan ni tänka er att göra det i det här inlägget så blir det lättast för mig. Jag kommer att sammanfatta och svara på frågorna om ett par dagar, så att så många som möjligt hinner fråga innan jag svarar.
Det är helt okay att ställa frågor som ni tror att ni finner svar på om ni letar i bloggen också
 
 

Jag saknar den redan..

Då är min underbara telefon inlämnad på lagning och jag får vänta som ett barn på julafton. Jag hoppas verkligen de kan fixa det här problemet. Jag trodde jag skulle klara mig bra med den HTC sensation jag hade innan den här Samsung Galaxy S3 som jag haft nu, men det är så stor skillnad på kvalitet tyvärr. Ja, jag ska inte klaga, somliga har inte ens en mobil.
 
Eftersom Tomas och barnen köpte pizza till lunch och jag inte ville ha det och istället åt en smörgås, så åt jag i täby med min syster Sandra. Det blev efter mycket om om än och mycket övertygan från henne att jag skulle skita i att det är vägning imorgon och njuta av en bakad potatis (som jag också vet att alla kan göra och jag skulle lätt gjort det imorgon, men inte dagen innan vägning. Jaja) och det var så mättande så två systrar rullade tillsammans till bilen efteråt. Jag orkade inte ens äta upp. Men gott var det.
 
Ignorera gärna min vackra uppsyn på den här bilden som Sandra tog på  mig
 
Hemma hos Sandra så fick jag en påse kläder eftersom hon rensat ur sin garderob. Bland annat den här fina klänningen. Jag fick både en grå och en rosa. Det var snällt. Nu är det snart dags att rensa ur garderoben igen.
 
 

Mina tankar om vägning och dagens outfit

Nu blir det strax en tur till täby centrum för att lämna in min mobil på telenorbutiken. Jag är inte alls glad för detta men är glad att jag i alla fall tack och lov har kvar min HTC sensation så jag har något som är bra att ha under tiden.
 
Jag har funderat på hur jag ska göra med vägning nu här det närmaste. En del av mig vill fortsätta med måndagsvägningarna jämt, men en annan del av mig säger att jag kanske ska köra varannan vecka eller en gång i månaden istället. Jag tror att jag ska väga mig varje måndag tills jag ser 60,0 (för det känns knas att sluta precis innan målgång) och sedan funderar jag på hur jag ska göra då. För då är det nämligen inte meningen att jag ska gå ned mer och då skall mina vecko/månadsvägningar mer handla om ifall jag håller vikten eller inte. Och också vad som händer med kroppen och vikten när jag börjar träna.
Sedan ska jag vara ärlig och säga så här också, att det spelar ingen roll för mig om jag väger 59 ena veckan eller 61 den adra veckan. Det handlar inte om att ligga på exakt 60 jämt, för det är ju inte så kroppen fungerar, det vet vi alla. Ena dagen vägder den normalviktiga 58,7 -andra dagen är det 58,1 - tredje dagen är det 57,7 -sedan tillbaka till 58,3 -58,2 osv. Så om jag väger 60,6 eller 59,7 bryr jag mig inte så mycket om (däremot vill jag inte ligga på 61,någonting eftersom det då går upp emot 62 kg). Förstår ni hur jag menar och tänker? 
 
Jag har tänkt att jag ska ha en frågestund i bloggen också. Jag kommer att ta upp det senare idag, men ni kan redan nu få börja ställa frågor om ni vill. Ingen fråga är dum eller pinsam så go for it!
 
(min trasiga kamera visar inte dagens outfit så bra)

Haft besök

Det blev tomt på inlägg nu ikväll men det beror på att vi haft min kära syster här på besök. Vi har spelat lite Mario Party 9 tillsammans och bara tagit det lugnt. Det var faktiskt skönt att bara sitta i soffan och slappa. Jag har städat hela dagen. Inte kunde jag i min vildaste fantasi tro att det skulle ta mig hela dagen att orka komma igenom hela lägenheten. Men huvudaken det blev gjort.
 
Inget godis för mig idag och det känns bra, eftersom jag som sagt åt igår. Jag var sugen på ett glas vin men jag stod faktiskt över det också. Dels för att jag dricker sällan som det är, dels för att jag vill vänta lite längre efter operationen innan jag dricker och dels eftersom det är onödiga kalorier bara så där framför tv-spelet en random lördag. Dessutom ska vi ut tillsammans och sjunga lite om ett par veckor så jag sparar mig tills dess (om ens då).
 
Nu ska jag gå och lägga mig och samla kraft inför morgondagen. Jag längtar tills jag kan börja träna igen så jag kan bli lite piggare. Orkeslösheten å andra sidan beror snarare på att kroppen repar sig efter operationen än att jag inte tränar, men jag saknar mina armmuskler som har tagit ett break från att synas nu när jag inte tränar något. Tillbaka tack. Det gäller att göra vad man kan med vad man har
 

Deppig!

Usch vad deppig jag känner mig nu. Jag skulle ta ett foto på Leo (jag är fotofantast och fotar stup i kvarten) med min telefon (jag brukar oftast använda den eftersom det underlättar uppläggning på nätet, plus att kameran jag fick i juklapp är en billighets så den tar tyvärr inte så bra bilder.. Tomas har sagt att han ångrar att han köpte den för han borde köpt nåt annat som extrajulklapp än en crappig kamera. Alltså enligt honom). För en timme sedan tog jag ett kort på allt julpynt jag plockade bort och då var dte inget konstigt men nu helt plötsligt är kameran sönder. Jag har startat om och stängt av. Grejat med alla inställningar och allt. Så telefonen ska in på lagning enligt telenor. Bilden är alldelles randig och dimmig. Nej nu är jag riktigt ledsen. Jag har bara haft telefonen i 3 månader också så det är ännu mer nedslående kan jag säga. Han sa att om det går på garantin och de kan laga det så gör dem det så klart. Går det på garantin och de inte kan laga så får jag en ny. Går det inte på garantin (men det borde det väl?!) så måste jag betala för lagning eller en ny..
 
/Deppig Linda
 

Dagens kläder och agenda

God förmiddag. Jag hoppas ni vaknar och mår bra idag. Att ni kan njuta ordentligt av er lördag. Till er som vaknar och ångrar allt godis/mat/sprit ni drack igår eftersom det känns som det var "onödiga kalorier och nu kommer jag inte gå ned i vikt", försök att slappna av. Jag har ätit godis och så (inte alkohol dock för det var det väldigt sparsamt med under förra året) en dag i veckan under hela min viktminskning och jag tappade ändå min vikt. Det är okay. Men gör det inte idag då kanske. Jag åt också godis igår -massa!
 
Nu ska jag försöka mig på att städa här hemma, för första gången sedan operationen. Jag har så klart småstädat lite men eftersom jag inte får bära något än så har det blivit sparsamt med det (dessutom får jag ju så svullen mage när jag grejar). Så Tomas har fått stå för städningen. Det är kanon men jag känner att jag vill greja lite idag eftersom han är uppe och hjälper pojkarna i deras rum. Jag kommer dock ta det försiktigt och i lugn takt. SÅ det som skulle ta en timme kanske tar två nu. Samt att jag inte bär massa då så klart. Man måste älska vardagsmotionen. Tänk på det att så fort du rör dig så bränner du kalorier. Oavsett om det är träning, om du tar trappan eller om du dammsuger.
 
Heja!
 
Dagens (i alla fall på dagen för klädtokiga jag byter nog sedan ikväll). Oversize topp till svarta leggings (och mina underbara innetofflor jag fick i julklapp).
 
Vill ni läsa mer om mig eller se massa mer bilder så är mitt facebookkonto öppet för alla:
http://www.facebook.com/lindaskimra
 

-69 kilo före och nubilder i samma kläder

Som ni vet så har jag varje gång jag nått ?5 (95, 85, osv) laggt ut bilder på mig i samma kläder som jag tidigare har haft. Nu glömde jag faktiskt bort att ta bilder senast då jag vägde 65 ( i december) och får alltså göra det nu istället. Men jag tycker det är sak samma, huvudsaken det kommer. Men jag börjar med att lägga ut de tidigare först, så ni får lite påminnelse om vilka bilder jag menar
 
130-95
 
95-85
 
85-75
 
75-61
 
Skillnaden mellan 75 och 61 är ganska stor. Jag drar inte ut byxorna något utan håller bara ut dem. Redan vid 75 var de väldigt stora och som ni ser på bilden framifrån så höll de på att åka av. Hade jag rört mig utan att hålla i dem så skulle de åkt av.  Men nu så kan de inte ens sitta uppe även om jag skulle ställa mig bredbent. De är så pass lösa att även om huden på magen skulle varit kvar så skulle de trillat ned. Linnet sitter inte kvar uppe i axlarna
 
 

Jämför jeans efter 51 dagar

Här kommer en bild där jag jämför mina jeans, hur de sitter nu och hur de satt den 15:e november. Att de sitter lösare i midjan beror så klart mest på att jag tagit bort hud på magen, men också lite på att jag väger 7 kilo mindre nu än då. att de sitter lösare i benen beror så klart enbart på viktminskningen
 
 
 
 

Massvis med magbilder

Här kommer några bilder från dag fyra, då jag kom hem, tills nu -på min bukplastik. Det sammanfattar också lite gången på magen
 
Dag 4. Kunde inte stå upprätt. Ingen större svullnad i buken men väldigt mycket i benen och ansiktet
 
Dag 6. Magen börjar bli ordentligt svullen och det vätskar sig i nedre delen av magen
 
Dag 9. Svullnaden åt vanstra öften har ökat ordentligt. Fortfarande mycket vätska och gör ont, så jag åker in och tämmer ut lite vätska
 
Dag 10. Jag blir plötsligt "gravid" magen spänner och det gör riktigt ont. Mycket vätska och vi får tömma igen
 

Dag 14. Mindre svullen igen. Provar hur magen ser ut när jag sitter. Har fått sår från tejpen, då jag tejpat naveln
 
Dag 18. Idag på morgonen. Svullnaden har börjat lägga sig något vilket känns väldigt skönt! Jag längtar efter det färdiga resultatet men vet att det dröjer. Dels ett par månader innan svullnad och vätska försvinner men också upp till ett år innan ärren är färdigläkta (skall tejpas i minst 6 månader i alla fall)
 

Inse ert värde och er skönhet tidigare än ni tror

Då är jag hemkommen från en liten snabbträff med shopping -tillsammans med min väninna Hanna. Det var roligt för jag köpte ett apr nya jeans på H&M. Det gjorde jag ju igår också men de är mer snyggbyxa-partybyxa och det här är ett par vanliga blåa vardagsjeans. Jag tog storlek 28 i midjan för Hanna sa att de krymper i tvätten (jag och jeans liksom. Jag hade ju i princip aldrig det när jag var stor), så de känns lite stora nu. Men det kändes dumt att ta mindre. Hoppas inte de svarta jag köpte igår krymper för mycket för då får jag inte på mig dem tror jag (de har 27 i midjan).
 
Hanna frågade mig om jag gillade att shoppa när jag fortfarande var stor och jag medgav att jag hatade det. Det fanns inget som var så hemskt som att shoppa kläder tyckte jag. Lite som att det var ett onödigt ont. Men då ska tilläggas att när jag var så där stor att jag behövde ha de största storlekarna på stora avdelningen så kändes allting som att ha på sig påsar. Och det var nedslående värre när 3XL satt för tight för att vara så snyggt som det kunde vara. Jag är glad att jag inte mår så längre. Men jag vill också påpeka att den känslan försvann redan innan jag kom från stora avdelningen i storlek. Det var när jag vägde någonstans runt 110 kilo skulle jag gissa. Jag vet inte om det berodde på att jag kände mig annorlunda, finare redan. Jag började tycka att min kropp var fin redan runt 100 kilo. Det hade nog med att göra att jag tagit ett beslut om mig och hur jag kände inför mig själv, för när jag gick upp till 100 så tyckte jag att jag såg fruktansvärd ut -medan jag tyckte jag var fin när jag sedan väl kom ned till det igen. Så det ska ni veta alla ni som kämpar med vikten -att det kan räcka med att ni kommer igång, för att ni ska kunna se er och se på er annorlunda. Se ert värde TROTS storleken. För det kanske räcker med ett kilo, oavsett om ni väger 80 kilo då eller 150 kilo då. Det sitter i självkänslan men tar man beslutet om sig så kan självbilden förändras. Tänk på det så kanske inte resan känns så tung
 
Håret blev väldigt bra tycker jag. Jag är ju van att ha svart så det känns lite "hemma". Jag är också nöjd med sättet att tona på -med mousse. Jag tyckte det var bättre än klassisk med rinnande i flaska. Jag tror jag tar den här nästa gång också.
 
 
 Hårfärgen jag hade innan (klicka för större)
 

Piffa till mig

Idag börjar jag dagen med att tona håret. Det känns som om att det är dags att få lite liv i håret nu. Egentligen har jag mörkbrunt hår, men när jag var gravid -sommaren 2011 så fick jag för mig att jag skulle bleka det undre håret. Nu har det förvisso växt en helt del sedan dess men det nedre håret är fortfarande ljusare än resten och trots att jag i somras, gjorde en mörkbrun toning i håret, så har det ljusare brutit igenom igen. Resultatet av det är att jag har min hårfärg upptill och så det det ljusare ut nedtill. Det hade kunnat vara fint, men jag kan inte riktigt känna att det är min färg. Så nu åker det i en svart toning. Det är allra oftast svart jag sätter i håret när jag fixar det.
 
Ny kropp, ny frisyr (det fixade jag innan fotograferingen för Aftonbladet) och ny färg. Det är roligt att äntligen kunna piffa till mig själv och känna mig fin. Det gjorde jag aldrig tidigare, för hjur mycket jag än försökte göra mig fin -så kändes det aldrig som om jag verkligen var fin. Under min viktresas gång har jag dock lärt mig att tycka om -ja till och med älska mig själv. Det är en fantastisk känsla och jag önskar er alla att också få känna så. Heja allihop, Nu kör vi!
 
 

Hur ska jag göra

Den här dagen har gått väldigt fort måste jag säga, men det är nog eftersom Tomas varit hemma och haft en pappadag idag. Han stannade hemma eftersom jag behövde hjälp in till Strandkliniken, då jag fortfarande inte kan köra själv.
 
Förutom när jag var ute och köpte kläderna har jag mest tagit det lugnt idag för så fort jag börjar fara omkring för mycket blir det så mycket vätska i buken -då känns det bättre att följa kirurgens orders och ta det lugnare. På kvällen hade jag en bekant över som hämtade en kasse kläder som jag rensat ur min garderob. Igår hade jag också en annan väninna här som hämtade två kassar. Det känns så bra att det kommer till användning och att någon annan kan bli glad för kläderna.
 
Imorgon är det fredag och då brukar jag äta något lite smarrigt på kvällen när jag känner för det. Nu är jag dock osäker på hur jag ska göra för jag är så nära mitt mål på 60 kg och om jag inte snaskar imorgon så kanske jag har chansen att nå dit tills på måndag. Å andra sidan så är det ju så att jag väger lite olika från dag till dag nu och det är beroende på hur mycket vätska jag har i buken, så det kan mycket väl också bli + på vågen på måndag -trots att jag varit precis som vanligt. Läkaren sa att det kommer vara så i ett par månader så det är ju bara att acceptera. I slutändan blir det bra ändå. Om det tar mig en vecka hit eller dit att gå ned det sista kilot det spelar inte så stor roll.
 
Dagens middag. En rågad dl okokta makaroner (glutenfria) kokade i vatten utan salt. De sista minutrarna la jag i lite grönsaker från en fryspåse som heter grönsaker till pasta, i vattnet med makaronerna. Över detta ringlade jag lite Kelda Carbonara crusch. Gott, enkelt och bra. Dessutom är det bra kaloriinnehåll på såsen. Jag rekommenderar er att prova
 

130-61 Jämförelsebild

130 kilo till vänster och dagens bild på 61 kg. 
 

Nya byxor, återbesök på kliniken, mat och Aftonbladet

Idag har jag varit på jakt efter nya kläder. Jag fick ett presentkort av min syster på julafton, bland annat, eftersom hon inte visste vad jag skulle vilja ha för kläder. Igår tittade jag som hastigast in på H&M (jag orkar inte går runt så himla länge än) och provade ett par jeans med storlek 28 i midjan. De var lite för stora och jag gick utan att köpa något. De hade low cut waist och jag funderade på de där byxorna efteråt, för de var på rean och kostade 150 kronor nu. Dessutom jag har aldrig kunnat ha low waist i hela mitt liv innan så jag kände att jag ville prova ett par till likadana i en storlek mindre, innan jag missade dem. Jag tog mig därför till H&M (i centrum där jag bor så det tar ju bara 3 minuter) efter återbesöket på strandkliniken. Jag tog ett par med storlek 27 i midjan och 32 på längden men jag var väldigt osäker just för att det stod superskinny-superlow waist på dem, men de passade (!) Jag hade faktiskt inte förväntat mig det. Så jag köpte dem, jag kunde inte låta bli
 
 
Men innan jag var och köpte byxor så var jag som sagt på återbesök på Strandkliniken och Dr Oya Kocabalkan tittade på såren. Dels sa hon att naveln var fin och att det inte var någon infektion som hon först trott (tack och lov) sedan tittade hon på ärret på magen och hon sa att det läker superfint och jag är beredd att hålla med, det ser riktigt bra ut. Så det är väldigt roligt. Hon är helt underbar tycker jag och är så glad för att jag fick möjligheten att opereras av henne och på kliniken. När jag ska planera inför framtida operationer så kommer jag absolut att vända mig dit först. Ni ska få veta hur det går med det där när det väl är dags.
 
Min lunch idag blev en favorit i repris från igår eftersom det var så gott, så jag rekommenderar er det. Mättande och väldigt gott. Jag använder hembakt filmjölkslimpa här, men det går nog med vilket bröd man helst vill. På det en tunn skiva kalkon, lite lätt keso och hackat rödlök. Enkelt och gott
 
Och Tomas ringde hem till mig på morgonen och berättade att han visst kände igen tjejen på löpet -hon liknade ju hans fru. Så det var lite roligt. Jag visste ännu inte då om det kommit ut eller inte. Ikväll ska jag ned till affärren och hämta löpet, för det är ju lite roligt att spara. Tänk.. När den där efterbilden togs så vägde jag 64 kilo och nu 61. Så nära mitt mål på 60 kilo. Jag undrar vad jag skulle vägt om jag inte haft all extra vätska i kroppen efter operationen? Men det spelar ingen roll, jag räknar vikten jag ser.
 

Jag länkar er!

Nu tänkte jag att jag skulle skämma bort er lite genom att länka till en mängd av mina olika inlägg under året som varit. Det är allt ifrån hur jag gjort till hur jag tänkt, foton, öppna kommentarer, när jag tvivlat och annat, till foton på bukplastiken och min årskrönika. Anledningen till att jag gör detta är dels eftersom jag fått en del nya läsare på sista tiden och många kommentarer som rör saker jag tidigare redan skrivit om. Jag svarar så klart gärna på frågor men tänker att detta kanske kan underlätta lite. Dels är det också för att bloggen nu funnits i några månader (sedan i juni) och det är mycket som har hänt sedan den startades. Bl.a så har jag ju gått ned från 100 kg som jag vägde då den startades, till i måndags 61 kg (och är då bara ett kg från min målvikt) och jag förstår att det då säkerligen är inlägg som glömts bort och saker som kan vara intressant att blicka tillbaka på.
 
Jag vill bara påpeka att detta bara är ett axplock av mina inlägg och det finns fler inlägg med information ni kanske vill ha eller läsa, så gå gärna tillbaka själva i bloggen för att se lite på hur det varit och fungerat. Kom också ihåg att det går jättebra att ställa frågor för jag svarar så gärna.
 
Klicka på länkarna för att komma till de specifika inläggen
 
Min vikthistoria och hur det började kan ni läsa om HÄR 
Det senaste om hur jag gör, tänker, hur det började och så (tydligt) hittar ni HÄR
Lite mattänk hittar ni HÄR.
Lite om motivation hittar ni HÄR.
Litet mattips hittar du HÄR.
Lite om hur man kan tänka kring frestelser hittar du HÄR.
Mina viktiga tankar vid 96 kg hittar ni HÄR
Lite om min viktkurva och viktklubb.se hittar ni HÄR
Några matbilder hittar ni HÄR
Lite om ont i kroppen vid viktminskning hittar ni HÄR
Lite tydligare mattänk hittar ni HÄR
TYDLIGT skrivet "så här gör jag" hittar du HÄR
Jag svarar angående träning och det hittar ni HÄR
Lite tankar om hur jag såg/ser mig själv hittar ni HÄR
Lite tankar om huden hittar ni HÄR
Jag svarar öppet på hur det går till och det hittar ni HÄR
Mat och viktminskningsbilder (från juli) hittar ni HÄR
Öppen kommentar efter att någon tror jag ljuger om att ha gjort viktoperation hittar du HÄR
Jag inser en förändring hos mig och det kan du läsa om HÄR
Mina tips på viktintervaller om 5 och 10 kg kan ni läsa om HÄR
Träningsexperten hjälper mig att öppet förklara hur min snabba minskning går till. Det läser du om HÄR
Djupa funderingar mitt iresan kan du läsa om HÄR
Lite tankar om kroppen hittar du HÄR
Jag har vaknat på fel sida av sängen och det kan du läsa om HÄR
Vågstopp,, fulvecka och en fråga, kan ni läsa om HÄR
Ett tänkvärt citat kan ni läsa HÄR
Jag besegrar ett monster och det kan ni läsa om HÄR
Jag ger ett argt svar på tal och det kan du läsa om HÄR
Jag går till husläkaren och får en remiss för plastik efter viktminskning. Läs om det HÄR
Jag blir uppringd av kirurgmottagningen och det kan ni läsa om HÄR
Jag får ok för operation. läs om det HÄR
Öppen kommentar om målvikt hittar ni HÄR
Kirurgen ringer igen och jag blir prio. Läs mer om det HÄR
En fotokavalkad från november hittar ni HÄR
Att vara med i Aftonbladet, fotografering och viktklubb kan ni läsa om HÄR
Att få huvudet att hänga med kan ni läsa om HÄR
Jultips (fungerar dock för alla högtider) för att hålla vikten kan ni läsa om HÄR
Bilderna på huden (magen) dagen innan bukplastiken hittar ni HÄR
Om smärtan efter plastiken kan ni läsa HÄR
Bilder från operationsdagen hittar ni HÄR
Första bilderna på magen hittar ni HÄR (för fler bilder och allt om och kring detta läs under december)
Pepp till läsarna och mer magbilder finns HÄR
Årskrönikan och endast ett kg från mål hittar ni HÄR
 
 
 
 
 

I tidningen

Om inget speciellt händer så kommer min artikel ut i aftobladet imorgon. Den ska ut i tryck i pappertidningen (kanske på nätet också). Det ända som skulle kunna stoppa det är om det händer något speciellt i världen eller sverige, under natten -som de måste skriva om först. Men annars kan ni hålla utkik imorgon i aftonbladet. Jag lovar också att säga till så fort jag vet hur det blir =)
 

Dagens lunch

Ibland kan det enklaste bli så himla gott. 
 
Två skivor hembakt filmjölkslimpa, två tunna skivor kalkon, lite lätt keso och toppat med lite rödlök
 
 De ligger på assiett
 

Förklarar ang vätska i buken (uppdaterad information)

Idag är jag ensam hemma med min stora kille Marcus (7 år). Tomas är och jobbar och jag kan inte ha de små hemma eftersom jag inte får bära och så. Igår svullnade magen upp ordentligt igen och jag såg så där hemskt gravid ut. Men jag kände att det inte var så mycket mer att göra än att bara vila. Jag måste förklara för det är ett par som beklagat att det blivit komplikationer för mig -vilket är väldigt omtänksamt -men just vätska i buken är ingen komplikation som sådan.
Själva bukplastiken har gått bra. Magen är fin och ärren är fina. Jag har en lite hudinfektion i naveln men det är under kontroll och jag äter pennicillin mot den (Efter kontroll hos läkaren framkom idag att det inte var någon infektion). I övrigt är det som sagt bra som sådant. Alla som gör operationen får sårvätska i buken -om man inte har dränage (vilket de i alla fall på strandkliniken tar bort eftersom det dels är en infektionsriks men också ger fulare ärr). Sårvätskan i sig är normal och inte alls farlig. Faktum är att den egentligen är bra. Den skyddar magen och innehåller också massa näring, som det är bra för kroppen om den kan ta upp. Det som kan hända är att vissa får mer vätska och om det blir ett problem -alltså att det till exempel gör ont -så måste buken tömmas en aning. Vid tömningen så tas inte all vätska bort utan bara den som utgör problemet.
När jag var inne och tömde sista gången så sa hon till mig att anledningen till att just jag fått så mycket vätska är eftersom de lossade så stor del hud på mig. Det var dels väldigt mycket hud att ta bort men de behövde också lyfta all huden från buken. Området som påverkats var alltså så stort.
Får man en infektion är det givetvis inte bra och då måste man uppsöka läkare, men i annat fall är det ingen fara med vätskan om man inte får för ont. För mig gör det ont ja- men eftersom vätskan bara kommer tillbaka igen och speciellt om jag rör på mig, så känns det meningslöst att tömma.
 
I övrigt så känns mitt liv lite som om det står på paus just nu. Men det är eftersom jag varken kan träna, städa, greja med saker, gå och handla (för jag kan inte bära hem saker) osv. Jag kan heller inte sitta vid datorn så länge eftersom jag inte får sitta på det sättet som läkaren sa. Imorgon återbesök på strandkliniken och då får vi se vad hon säger och hur hon tycker det ser ut. Jag håller tummarna för att det går åt rätt håll med naveln. När jag var inne och skulle tömma så sa hon att det var för rött och att det troligtvis var en infektion och därför gav hon mig medicin. Det ser bättre ut nu tycker jag men är samtidigt fortfarande rött.
 
Dagens jag
 
 
 

-69 kilo, några jämförelsebilder

 
Kan jag så kan ni. Det lovar jag
 

- 69 kilo (utan operation) Foton

Jag börjar med att åter igen önska er gott nytt år. Det är alltså första dagen på år 2013 och ännu har vi ett helt år framför oss. Ett år där vi kan ta vara på alla möjligheter vi får och ta alla tillfällen till att driva livet åt rätt håll. Oberoende på att vi vill förändra, förbättra, fortsätta eller avsluta så har vi alla chanser att göra detta året till vårat och avsluta det med ett brett leende och förhoppningsvis frid och glädje i själ och hjärta.
Jag började att fånga upp livet förra året och ta tag i saker som bara legat på vänt. Till följd av detta så mår jag fantastiskt bra nu. Bättre än vad jag gjort under hela mitt vuxna liv (nu pratar jag om känslan till mig själv, självklart inte om kärleken till mina barn eller Tomas, för den har alltid funnits och varit bra). Jag önskar er alla det samma och kan jag på något sett hjälpa till så är det bara att säga till. 
 
Nu tänkte jag ta er på en återbilick i bilder -på min viktresa än så länge. I nuläget har jag alltså tappat 69 kilo och jag har gjort detta genom att äta allt, men i lagom mängd och genom att träna (powerwalks och crosstraner. Samt under hösten dansgympa en dag i veckan). Jag har inte ätit enligt någon diet eller metod, utom att tänka kring kalorier. Det är det  jag skulle rekommendera om någon frågar och det lärde jag mig via viktklubb.se redan 2006 när jag försökte gå ned i vikt första gången. Kalorier in - kalorier ut. 
 
(klicka för förstoring)
 
De första bilderna är från innan jag blev gravid med Leo. Jag vägde 130 kilo i oktober 2010 och bestämde mig att det var dags att ta tag i min vikt. Jag gick från mitten av oktober - 28 december, ned från 130 kg till 117 kg. Under graviditeten (dec 2010- sept 2011) ned från 118 kg (inskrivningsvikten) till 115 kg. Ett par veckor efter jag fött Leo (5 september 2011) gick jag ned till 105 kg (så med andra ord hade jag egentligen tappat mer under graviditeten). Mellan september - kanske december så höll jag mig på 105-107 kg. Jag hade stenkoll på vågen eftersom jag inte ville gå upp i vikt igen. Sedan slutade jag hålla koll och jag kan inte svara på varför. Men vikten kröp på igen. I början av maj så vägde jag 110 kg och jag visste att det började bli dags. Den 7:e maj ställde jag mig på vågen och mötte 112 kg. Jag började där och då.
 
Sista bilden på mig innan jag plussade för graviditet den 28 december. Här vägde jag ca 117 kg
 
Mitt i graviditeten. gissar 115-118 kg
 
På neonatalen ett par dagar efter jag fött. Runt 110 här
 
December 2011. Mellan 107-110 ca
 
Här vägde jag här 112 kilo och min viktresa påbörjades.
 
Maj. Sista maj vägde jag 102 kg
 
 
Juni. Sista Juni så vägde jag 94,6 kg
 
Juli. Sista juli så vägde jag 87,5 kg
 


Augusti. Sista augusti så vägde jag 78,6 kg
 
September. Sista september så vägde jag 74,3 kg
 
Oktober. Sista oktober så vägde jag 71,1 kg
 

November. Sista november vägde jag 66,0 kg
 
December. Innan och efter bukplastiken. Dagen jag åkte in och skulle ta bort huden på magen (18 december) så vägde jag 62,0 kg. De tog bort 920 gram hud
 
Årets sista dag såg jag ut så här. Passande nog var det också en måndag och invägningsdag. Och jag blev mycket glad när jag ställde mig på vågen och såg att vikten gått ned trots att jag har mycket extra vätska i buken (efter operationen pendlade det mellan 61,9-63 kg beroende på hur mycket vätska det var. Jag var inne på kliniken och tömde två gånger också, men det fylls ju på hela tiden. Nu är det mycket igen men det känns inte som någon idé att tömma). December. Sista december så vägde jag 61,0 kg
 
Och sist men inte minst -årets första dag så ser jag ut så här
 
RSS 2.0