Det är ganska lätt att helgen leder till...

Idag är det måndag och en mängd bilder, statusar, inlägg och skämt läggs upp om hur denna dagen är den sämsta på hela veckan. Det är svårt att komma igång med veckan efter helgen som varit. En del är tröttare än vanligt och en del längtar inte alls tillbaka till sitt arbete. Sen finns det också de som skall lyckas ställa om från helg till vardag -inte allra minst de som kämpar med vikten.
 
Det är ganska lätt att helgen leder till slarvigare mat och träningsbeteende. Portionerna blir ofta lite större och onyttigare och godis följer ofta hand i hand. Det dricks gärna alkohol och det är inte helt ovanligt att träningen helt ställs in eftersom det är så full upp med annat (detta gäller självklart inte alla). Till vanligheten tillhör att man gärna vill "sabba" måndagen redan innan den startat, så man kan fuska till sig en extra "helgdag" med lösare ätning och kanske ingen träning. Det är många som fasar in sig i rätt betenden igen och måndagen blir oftast lidande.
 
Hur kan man då komma förbi och undvika detta? Det finns flera alternativ så klart och ett av dem är att inte gå ifrån sina mat och träningsrutiner alls under helgen. Det fungerar för vissa och de som är väldigt tillfreds med hur de lever. Ett annat alternativ är att tillåta sig en vilodag och att man faktiskt kanske äter nåt lite extra eller drickel lite alkohol om man så vill. Men jag rekommenderar å det varmast att man väljer antingen fredagen eller lördagen till detta, så att det inte per automatik blir två (eller fler) dagar på raken. Söndagen kan ni använda som infasningsdag om en sådan behövs och då är ni på rätt spår redan på måndagen igen. Detta kommer göra att måndagen inte känns så fruktansvärt jobbig att återgå till. Egentligen är ju faktiskt måndagen som vilken dag som helst. Vår kropp känner ju ingen skillnad när allt kommer omkring.*
 
Ja, den här helgen har jag varit alldeles för slarvig tyvärr. Men det är för att vi åt gottis på fredagen och lördagen och sen tog jag barnen på bio igår och det blev biogodis till detta. Jag vaknade själv med lathet på hjärnan och tänkte att "äh, en dag mer eller mindre". Men för mig är det viktigt att jag tar tag i mig själv redan på en gång, dels eftersom jag måste ta tillbaka mina rutiner, men dels också eftersom jag får sådant ödem om jag äter för mycket onyttigt för många dagar i rad -något jag helst slipper i onödan. Jag ryckte snabbt upp mig och jag är redan inställd på "normal".
Berätta, hur tänker ni kring helg, måndagar och infasning?
 
En sista liten tanke. Ni vet när man var liten och funderade på om leksakerna vaknade på natten när man sov? Jag tycker vi föräldrar borde kunna muta leksakerna att lägga sig på rätt plats i rummet lagom tills barnen vaknar. Jag menar, barnen behöver ju inte undra, vi säger ju bara att vi städat när de sov. ~Jag kanske borde sluta ligga och fundera mitt i nätterna?
 
(*gällande vilken veckodag det är, den känner bara igen rutiner)
 
Happy monday!
 
 
 
 


Kommentarer
linnea nylander

så go du är o så härliga tankar när de kommer till måndagar.. de är ju faktiskt vilken dag som helst. :) gillar att läsa de du skriver man år sig några funderare :)jag försöker hålla de till en dag eller fredag o lördag så man har söndagen som infasning. men så är jag helt ur gängorna nu så. men försöker iaf :(
ha en goe måndag du med

2014-08-25 @ 10:19:22
URL: http://firestars.blogg.se/tt
Sandra H

Det är första gången jag kommenterar på din blogg, och jag känner att det är dags att göra det.

Jag är otroligt imponerad av din viktresa - du är en stor inspirationskälla. Jag imponeras över den beslutsamhet du måste ha för att komma så långt som du har gjort. Det är tråkigt att höra att du lätt blir sjuk, hoppas du snart kommer på fötter igen.

Själv fick jag barn i november och drabbades under graviditeten av kraftig foglossning. Detta resulterade i sjukskrivning de sista tre månaderna där jag bokstavligen låg på soffan och jäste! Jag gick upp mycket, har gått ner en del men inte allt, och envisas nu med att bli av med de sista "graviditetskilona" + lite till.

Vi var på kräftskiva för inte så länge sedan, och efter denna fick jag se en bild på mig själv. Jag började gråta. Jag mådde illa. Det var hemskt, men å andra sidan så var det kanske vad jag behövde. Nu har jag beslutat mig för att lyckas ta tag i och förändra mina levnadsvanor. Du är inspirationskällan och beviset på att det går!

Vad gäller din fråga - jag ska också försöka hålla mig till en vilodag/äta-gott-dag. Smart att försöka se söndagen som "infasning", på så sätt behöver det inte vara svart eller vitt (frossa eller inte frossa). Men jag tror också att man måste komma till den insikten själv!

Tack för att du delar med dig av din resa, ditt liv och dina tankar!

Ha det gott!!!

2014-08-25 @ 21:47:48
Ninna

Det är så roligt att läsa bloggen igen! Välkommen tillbaka!

2014-08-25 @ 23:00:10
Carola

Hej

Jag hittade hit genom lite googlande ang inspiration till viktminskning.
Glad är jag för det! Nu tänker jag på dig och din enorma viljestyrka när jag svettas på min crosstrainer :-)
Jag har ca 10 kilo som jag vill bli av med...låter inte så mycket om man jämför med vad du åstadkommit, men när man nåt den aktningsvärda åldern av 44 år, så sitter kilona som berget!

Tack för inspiration och kloka ord!

2014-08-26 @ 11:22:38
Emelie

HEJ LINDA!
Du är en stor inspiration & motivationskälla!
Fortsätt gör det du gör! Du är grym, och tack vara din resa har jag nu tagit mig själv i kragen och börjat göra något åt saken!
Jag har sedan 2011 gått upp till 98 kg, och har bestämt mig för att det tar stop där.
Keep going and i will keep cheering!

2014-08-27 @ 18:30:10
URL: http://shapemedown.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0