Den stora fastan

En vecka som har varit allt annat än lugn kan jag säga. Det känns som om jag inte varit hemma en minut, för det har varit möte efter möte och jag har inte ens varit hemma på kvällarna. Men samtidigt är det skönt att ha mycket att göra emellanåt, så man känner att man lever.
 
Några av de saker jag gjort den här veckan är ett möte med min dietist, pratat med kirurg angående gallan samt att ha kommit igång med cirkeln i personlig utveckling som jag går på (och älskar). Mötet med dietisten gick bra som vanligt och vi talade vidare om feta livsmedel och nyttigt fett. Jag älskar att lära mig om kost (!). Mötet med kirurgen gick också bra och det bestämdes att jag ska avvakta med operation av gallan tills vidare. Anledningen till detta är dels eftersom jag inte lider så fasligt mycket av den (än) samt att jag vill undvika ärren man får på magen av operationen. Man skulle tydligen få 3-4 st ärr på en cm varav ett under naveln precis. Mina ärr blir inte så blekta utan ganska mörka så jag slipper gärna ett ícke fint ärr precis under nveln, PLUS att jag inte vill att folk ska missta det för ett GB-ärr då en av mina saker handlar just om viktminskning utan operation. Men kirurgen sa att det som sagt inte var nödvändigt med operation nu och att jag skulle höra av mig om besvären ökade bara så ska vi fixa det då.
 
Idag har jag en "ledig" dag, men förutom det obligatoriska jobbasökandet så måste jag arbeta vidare med företaget och dessutom har jag eventuellt ett riktigt jobbigt dygn framför mig så jag måste fasta i över 24 timmar (!). -->
 
Jag har haft lite problem med svullen mage och att magen inte riktigt vill arbeta, sedan jag började viktminska. Detta tror läkaren beror på att jag äter så pass mycket mindre fett och socker än vad jag gjorde förut, men nu talas det också om ifall det blivit något efter förlossning (som ett vck i tarmen till exempel) eller om det kan ha med min celiaki att göra, eller om jag rent av kanske har någon lättretlig tarm (tror dock inte IBS). Hur som haver har det ordinerats en koloskopi och en gastroskopi på mig och inför detta så måste jag vara helt fastande samt gå på kraftigt laxerande. Så kl 12 idag ska jag äta en lätt lunch och sedan är det bara klara drycker (dryck utan mjölk eller bitar) som läsk, saft, sportdryck, kaffe, the, buljong och liknande som gäller. Det jobbiga är att undersökningen inte är förrän klockan 13 imorgon så det blir ju många timmars fastande. Jag kommer ju inte kunna äta 13.05 heller utan det blir väl ytterligare ett par timmar efter det, dels eftersom jag ska få lugnande och jag tror inte man är i skick att äta precis efter, men dels också för man kan ju inte direkt börja med en biff på grund av hunger, utan gör nog klokast i en skål yoghurt och en rostad smörgås eller så (som efter en magsjuka).
 
Är det någon som fastat så länge och har tips på hur man vänjer in sig med maten efter fastan så skrik gärna till. Har ni dessutom varit med om samma "övning" så berätta gärna om era upplevelser så jag vet vad jag har att vänta mig
 
 
 


Kommentarer
Flo

Ingen fara..du börjar med lite äpplejuice eller liknande och fortsätter med yoghurt o sedan kanske potatismos o korv eller fiskbullar. Brukar gå alldeles utmärkt. Lycka till <3!

Svar: Okay men det låter easy enough! Tack ska du ha =)
Linda

2013-09-12 @ 11:56:47
URL: http://www.jillocs.com
Anna

Hej! Jag har varit mag/tarmsjuk i 14 år (är idag 30), så jag har gått igenom dessa undersökningar många gånger! :/ Gastroskopi går väldigt snabbt, lite jobbigt med kräkreflexen, men du blir bedövad i svalget, tar ca 10 minuter. Koloskopi har varit desto värre för mig, men detta pga väldigt såriga tarmar och mycket kramper. Har efter 10 års tjat lyckats få sövning de gånger jag ska göra koloskopi, för det gör väldigt ont på mig, har mycket sammanväxtningar i magen, gör inte det vaken en gång till. Vill inte skrämma dig, det kommer säkert att gå jättebra, man får ju lugnande även där, är man dessutom inte sjuk eller har några sår så tar det dessutom inte så lång tid! Lycka till och ett stort Grattis till din viktminskning! Kör du fortfarande Crosstrainer så kan Streetstrider vara ett roligt alternativ, hur kul som helst att köra!!

Svar: Åh din stackare!! Tycker jättesynd om dig nu när jag hör detta! Jag hoppas det finns nåt som hjälper dig så du inte behöver ha ont och må dåligt jämt! Tack ska du ha för peppen! Och vad roligt det låter, ska kolla upp vad det är =D TACK!
Linda

2013-09-12 @ 11:58:50
Anna

Kom på en sak till om du har problem med gallan. Det kan vara gallsaltmalabsorption, galla läcker ut och fräter sönder tarmarna, det finns en medicin som heter Lestid som hjälper mot det. Det gör jätteont och ger mycket kramper!!

Svar: tack snälla du!
Linda

2013-09-12 @ 12:04:23
Anna

Kom på en sak till om du har problem med gallan. Det kan vara gallsaltmalabsorption, galla läcker ut och fräter sönder tarmarna, det finns en medicin som heter Lestid som hjälper mot det. Det gör jätteont och ger mycket kramper!!

2013-09-12 @ 12:04:25
Anna

Kom på en sak till om du har problem med gallan. Det kan vara gallsaltmalabsorption, galla läcker ut och fräter sönder tarmarna, det finns en medicin som heter Lestid som hjälper mot det. Det gör jätteont och ger mycket kramper!!

2013-09-12 @ 12:04:39
Renee

Jag har fastat i dent detox-syfte i 3½ dag, hungern blir inte värre utan går över efter ett tag så det är inget större problem, varnar dock om att man kan ha en lättare huvudvärk på kvällen men den brukar också ge med sig. Jag har gjort en gastroskopi då jag utreddes för glutenintolerans (vilket jag inte hade) och den övningen var bland de värsta jag varit med om, inte för att skrämma dig på något sätt men det var ingen härlig upplevelse! Man får en bedövningsvätska som ska drickas innan undersökningen som smakar pyton, och sen ska en ganska fet slang ner genom munnen, jag kräktes upp den vid första försöket och när den väl var på väg ner i magsäcken så "kräktes" jag luft hela vägen upp och ner. Ska tillägga att jag har en riktig fobi för att kräkas och kräkningar i allmänhet så det gjorde nog den övningen extra hemsk för mig, men det gör inte ont och man har inte ont efteråt eller nått, det är bara obehagligt.. gällande mat efter fasta så rekommenderar jag lätt mat, sallad, soppa, yoghurt tex, min mage klarar mat efter fasta ganska bra och jag kan äta nästan vad som helst, men för att inte riskera världens magknip så gör du nog säkrast i att äta något lätt och inga mängder :) Lycka till med allt och hoppas att jag inte skrämde dig allt för mycket nu! :) kram

2013-09-12 @ 12:29:41
URL: http://reneel.blogg.se
Jonna

Ang galloperation så har jag själv tagit bort den och då la dom snittet i naveln, för att jag skulle slippa ett synligt ärr precis vid naveln. Ganska fiffigt :-) Vet dock inte om man gör så längre, jag gjorde min operation för ca 7 år sedan.

2013-09-12 @ 13:02:13
Anna

Hej! Svarar på din kommentar här uppe :) ; Tack och lov mår jag nu mycket bättre, kan äntligen börja leva nu efter 14 års helvete. Och detta tack vare att min mormor hittade en liten notis i Allers om en operationsmetod som kunde förbättra mitt tillstånd. Så det är inte läkarna som föreslagit denna operationsmetod, pga att det är för dyrt för landstinget. Usch! Har följt dig en tid, verkligen intressant och kul att du har lyckats!! :) Ja, kolla upp Streetstridern! http://streetstrider.se/

2013-09-12 @ 13:24:44
Ereeka

Oj vad det låter jobbigt, men jag tror på dig!! Hejja! :)

2013-09-12 @ 13:38:34
URL: http://ereeka.se
Rebeca

Jag gjorde en gastroskopi för bara några veckor sedan. Jag hade tid runt klockan kvart i elva så jag åt en banan klockan fem på morgonen eftersom det blir så många timmar emellan annars (fastade ju såklart sex timmar innan jag gjorde det). Men man klarar hungerkänslorna fast man inte tror det. Jag var inte alls sugen på att äta efteråt. två timmar efter att jag gjort det, så åt bara yoghurt efteråt och drack vatten och åt ganska sent på kvällen sen. Jag rekommenderar att du tar lugnande när du gör undersökningen för det gjorde inte jag. Men det är värt de där två timmarna man får vänta på sjukhuset efteråt sen.

2013-09-12 @ 18:24:36
URL: http://becaaah.blogg.se
Lina

Hej, jag har gjort både gastroskopi och koloskopi de senaste veckorna. Det är tydligen väldigt individuellt hur man upplever undersökningarna. Jag tyckte att gastroskopin var lite tuff eftersom man går ner med slangen via munnen. Klöktes hela tiden och ville kräkas. Men som tur är så går det ganska snabbt. Vid koloskopin så var fastan tuff pga laxeringen, laxeringen som jag fick smakade som citrondryck så den var nästan god faktiskt. Dock fick man ju ont i magen, blev illamående och blev alldeles sårig i baken av att springa på dass stup i kvarten så köp hem idominsalva och smörj med. Jag tyckte att det mättade med buljong som jag fick dricka frukost,lunch och middag dagen innan. Jag skulle endast få lite lugnande och vara vaken men jag somnade när läkaren kom in efter att narkosläkaren gjort sitt och de fick väcka mig när det var klart. Kände alltså ingenting av undersökningen vilket jag är väldigt glad över. Vissa säger att kan göra väldigt ont beroende på tarmarnas status. Min mamma kunde inte genomföra undersökningen pga tarmarnas status.
Dock så gjorde det väldigt ont av gaserna i magen efteråt som inte ville ut och jag blev väldigt yr. Jag fick endast vila en kort stund efteråt och de ville skicka hem mig alldeles för fort. Jag blev jätteyr och höll på att svimma så jag fick lägga mig ner i ett annat rum som inte var upptaget. Det första rummet som jag fick vila i skulle ju användas av nästa patient som undersökts efter mig. När jag försökte klarna till i rum 2 som alltså inte användes så kom sköterskan in hela tiden och ville att jag skulle prova att gå ut och vänta på att min kille skulle hämta mig. Väldigt otrevligt när man är svimfärdig. Men som sagt så verkar det vara väldigt individuellt hur man upplever undersökningarna, och personalen påverkar ju upplevelsen. Narkosläkaren och doktorn var trevliga men sköterskan alldeles för kall och stressande. Viktigt är att följa alla anvisningarna gällande fastan och att någon hämtar dig efter koloskopin.

2013-09-12 @ 23:07:36
Becky

Hej, jag har också gjort de båda och efter man har tagit det kraftiga laxermedlet som man får då, så är det knappt någon mystik kvar i förhållandet ;) du kommer gå på toa och det är mycket! Jag hade mest problem med slangen som gick nedför halsen pga jag sedan liten varit väldigt känslig mot kräkreflexen men det går över fort.

2013-09-12 @ 23:48:50
Emma

Nu är det snart dags så jag hoppar över tips om förberedelser och sådant. Jag var så sjukt nervös innan, men när man väl är där så är det över snabbt. Jag gjorde båda undersökningarna vid samma tillfälle utan lugnande eller smärtlindring. Jag ville bara få det överstökat och var så fokuserad på att härda ut så jag knappt kunde tänka. Gastroskopin klarade jag helt ok, koloskopin gjorde ONT! Om jag ska göra det igen skulle jag kräva att både få lugnande och smärtstillande. Jag tycker att du åtminstone ska diskutera det med dem! Kanske kan de göra i ordning så du snabbt kan få det om du behöver..? Tycker inte man ska behöva plågas mer än nödvändigt, som det var för mig.

2013-09-13 @ 10:42:26
URL: http://attkommaitrim.blogspot.se
L

hej,

jag har gjort undersökningen ganska nyligen och det var smärtsamt tyckte jag... jag fick lugnande och så men var ändå inte så trevligt...själva fastandet och laxermedlet osv var inte så tufft förutom att allt vatten man ska dricka gjorde mig darrig....

efteråt hade jag rätt ont o var trött men mat gick att få i sig relativt ok...

hoppas det går bra för dig idag!

2013-09-13 @ 10:50:41
Erica

Hejhej, jag är någolunda van vid "halvfastor" som fruktfasta osv men har även testat på vattenfasta någon enstaka dag. Mitt tips är att hålla sig sysselsatt. Så länge du har något annat att tänka på så kommer du inte lägga en tanke på mat. Och se bara till att dricka ordentligt, någon klunk kanske vart 10min så håller du även hungern borta. Om du istället klunkar vatten kanske en gång i timmen eller mer sällan så kommer hungern mycket starkare.

Eftersom att du redan fastat nu när jag skriver denna kommentar så är jag lite nyfiken på hur det gick? :)

2013-09-17 @ 21:11:49


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0