Min mat en dag så där

Att balansera livet med dess upp och nedgångar kan stundom vara en riktig utmaning. Det är så mycket vi inte kan kontrollera i våra liv att det inte är konstigt om man vill sparka bakut ibland. Men något vi ofta har turen att kunna kontrollera är hur nyttigt, hälsosamt, ohälsosamt, gott, trist och gourmetigt vi äter. Att balansera kosten och njuta samtidigt är viktigt. Somliga dagar kommer man att äta nyttigare än andra dagar. Det är därför det är viktigt att försöka se en större bild kring matintaget -än bara från dag till dag. Jag har sagt det förut, men det tåls att upprepas -att kroppen är inte en klocka som stänger av sig och börjar om från kl 00. Det är därför de som inte lever i till exempel en viktminskning, men är normalviktiga ändå, kan äta hur onyttigt som helst en dag här och där. Medan man ligger i viktminskning/livsstilsförändring så ska man självklart vara mer restrektiv med hur man tänker kring mat och gott -JA, för annars skulle det så klart inte fungera. Men glöm inte att ni är människor heller.
 
Här kommer gårdagens mat för mig
 
Jag äter ofta havregrynsgröt på morgonen. Jag tycker det är både gott och mättande. Igår var det en talrik havregrynsgröt och till det stevia och kanel, samt att jag igår blandade i linfrön också. (idag var det också havregrynsgröt med stevia och kanel men idag hade jag också en rostsmörgås med mjukost till).
 
Till lunch igår blev det en stekt kycklingfile som jag delade i tre tunnare skivor för att få en jämnare stekning. Till det hade jag kokt blomkål (jag rekommenderar det för det är riktigt gott), lite gurka, tomat och paprika, samt en klick äppelmos eftersom det är så gott som sås till kött och kyckling.
 
Gårdagens middag var lite mer onyttig än dagnes övriga mat, det är nämligen en glutenfri Big Mac från Mc Donalds (jag vet att den ser liten ut, men det är eftersom man inte får nåt mellanbröd om man har celiaki/är glutenallergisk, vilket kan tyckas är snålt. Men jag är så lycklig över att det glutenfria brödet ens finns så jag bryr mig inte. Två hamburgare är det i i alla fall) och till det gjorde jag klyftpotatis i ugnen och hade till. Övriga familjen som åt på Mc Donalds i söndags när jag var på föreläsning åt istället hemgjorda hamburgare
 
Till kvällen blev det ett kvällsmål som jag kallade för "gottebricka" igår. Jag gjorde egen ost på lättkvarg, vitlök, vitlökssalt och örtsalt. Till det hade jag lite kex, samt gurka som jag doppade i (som en dip). Jag åt också en skål med frostiga flingor och mandelmjölk och detta njöt jag till ett glas julmust.
 
Idag är det planerat (om jag inte roddar om) att äta tacos med kyckling till lunch -det är en av mina favoriter just nu och till middag blir det fläskfilé i ugnen med antingen kokt potatis eller hasselback, det beror på vad jag känner för senare idag men kokt potatis är så bra att steka upp till rester dagen efter så det lutar åt det. Och till det en sallad. Sedan får jag se vad jag tar till kvällsmål idag.
 
Nu ska jag snart träna. Vad har ni för planer idag?
 
 
 
 
 


Kommentarer
Pernilla

Hej Linda! Jag undrar om du äter vanlig havregryn, eller är det från glutenfria hyllan? Sen undrar jag om ditt smörgåsrån också? Har inte hittat glutenfria smörgåsrån. Jag har nyligen börjat äta glutenfritt för att mina tarmar varit påverkade av magsår. Det är inte så lätt att byta mat och veta vad magen tål :) Kram!!

2013-10-23 @ 09:51:58
Anonym

Att du bara klarar av att äta så lite kolhydrater! Hur orkar du träna med den minimala mängden? En till sak som jag har undrat över är om du blev mätt lika snabbt som nu när du var överviktig. Det kan du ju knappast ha blivit för då hade du nog aldrig blivit stor. Jag antar att magsäcken är ihopkrympt nu eftersom du har vant den vid såna små mängder. Får du aldrig hetshunger?

2013-10-23 @ 17:08:55
Eline

Svar till Anonym: hur kan du kalla Frosties och McDonalds-mat för "minimal mängd" med kolhydrater?! Jag äter bokstavligt talat inga andra kolhydrater än de jag får i mig via ovanjordsgrönsaker (cirka 5 gram om dagen = 2% av min energimängd) och jag tränar stenhårt sex dagar i veckan, så att man behöver kolhydrater för att träna är bullshit.

Det finns så mycket ny forskning som visar på att att socker, mjöl och framförallt fruktos inte är bra för våra kroppar. Det har inte med viktnedgång att göra, allt handlar inte om kalorier. Det handlar om vilka näringsämnen vi stoppar i vår kropp! Får panik när folk försöker promota skitsaker som "hälsosamt" bara för att det är kalorisnålt. Så opåläst och amatörmässigt.

Tipsar för övrigt om den här artikeln: http://www.expressen.se/halsa/traningsvanor---har-ar-7-du-kan-skippa-direkt/

2013-10-23 @ 19:11:55
Anonym

Till Eline: Med min erfarenhet är mängden kolhydrater Linda äter pytteliten. Kanske vi människor fungerar olika! Jag frågade Linda hur HON klarar det. Jag och vissa andra klarar INTE av att träna på lågkolhydratkost. Du gör det och då är det ok! Jag håller med dig om att vitt socker är onödigt i större mängder men jag delar inte din uppfattning i övrigt att det tex skulle vara onyttigt med tex frukt, fullkornsmjöl och andra kolhydrater. LCHF har ju börjat att skörda sina offer så vi får väl se hur länge den vansinnestrenden håller i sig. Jag håller däremot med dig om att lågkaloriprodukter oftast är onödiga kemikalier. Njuter man av lågkolhydratkost och mår bra av det så ok men personligen så anser jag att den kosten är rena rama tortyrkosten! Livet är till för att levas!

2013-10-23 @ 20:12:38
Eline

Till Anonym: Då får jag be dig ta fram din källa till att LCHF skulle ha "skördat sina första offer". Och det är knappast en vansinnestrend, tvärtom. Äntligen har världen och en stor del av sjukvården fått upp ögonen för hur skruttigt det är med kolhydrater. Återkom om ytterligare några år så får vi se vem som hade rätt! :)

2013-10-25 @ 21:13:01
Nina

Anonym: Jag är precist som Eline intresserad utav att se denna källa till dina påståenden om att LCHF har skördat sina första offer.

2013-10-28 @ 00:37:20
Marie F

Va roligt att ha hittat hit. Jag blir alltid så glad och upplyft av folk som gör sådana resor som du gjort. Va GRYYYM du är. Kul med ny blogg att läsa. Själv är jag hopplöst dålig på att blogga men ska försöka ta mig i kragen. För jag ÄLSKAR att äta god och nyttig mat och lägger ner mycket tid till att hitta sätt att njuta som förut även man försöker hålla balans. Jag har inte droppat som du. Bara 13 trivselkilo. Men det har ändå gjort att jag känner igen mig i det du nyss skrev, att det är svårt nu att hitta "normal" nivå.
Ps
Ett tips ang hamburgarna som jag blivit såld på (och min man med för den delen) är att dela på bröden. Alltså ett bröd i botten och salladsblad på toppen. Det bli faktiskt fortfarande hamburgegott men vips har man dragit bort en jäkla massa kalorier :) (jag vill ju ändå ha lite brödkänsla och gillar inte enbart salladsalternativet.
Ha det gott fina!

2013-11-28 @ 00:08:45
URL: http://falkering.se/heartbeatsandrhythm/
Emelie

Hej, såg precis att du har celiaki precis som jag! Ville bara säga att du är en inspiration, du visar att man kan liksom! Och hur har det varit att vara allergisk? Svårare eller enklare? Enligt mig är det nästan enklare att hålla sig ifrån vissa saker då! Och ser att du är glad över att det finns glutenfritt bröd på Mc, måste bara rekommendera att Max och Burger kings glutenfria bröd är godare enligt mig! Kram :)

2013-11-28 @ 16:09:43


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0