Supersize me, julafton tidigare år och tradition

Eftersom jag mår lite bättre just nu och för tillfället inte har så ont (och därför kan sitta vid datorn) så tänkte jag passa på att göra mitt inlägg om jul här. Ja och vilken dag passar egetligen bättre att göra det på än själva dagen före dopparedan?
 
Julafton är en av årets absolut käraste dagar för mig och min familj. Vi ser inte julafton som barnens dag utan som allas dag. Alla ska ha lika roligt och mysigt, både barnen och vuxna. Mat, mys och klappar.
Vår julafton är uppdelad i två delar. Vi firar alltid dagen med Tomas familj och eftermiddag-kväll med min familj.
Vi varvar vart vi är med Tomas familj. I år blir det hos oss, förra året var det hos Tomas föräldrar och nästa jul blir det hos Tomas syster. Imorgon kommer de att komma till oss vid 10-tiden och de har då med sig alla julklappar till oss från dem och även alla som är mellan dem själva också.
Vi börjar med att äta gröt med madel i och vi har hittat på en egen liten tradition kring den mandeln och det är att den som hittar den får en "extrajulklapp" som värdeparet har köpt. Det ska vara en julklapp som passar för vem som än får den och den får kosta från 10 kronor och uppåt. Imorgon kan jag skriva vad vi köpt i år. Men tidigare år har det varit till exempel hjärnpussel (när man ska få isär två saker) eller en sådan där spiktavla man kan trycka mönster i om och om igen. Till julfrukosten/lunchen så äter vi hembakad filmjölkslimpa med skinka och Bosses (Tomas pappa) egna senap. Den där filmjölkslimpan är som en drog kan jag säga. Eller som kaffebröd kanske man ska säga. Så imorgon finns det en risk att det blir stora unnardagen för mig.
Efter lite frukost/lunch med mys och prat så sätter vi oss och öppnar julklapparna tillsammans och pratar. Det tar någon timme och vi brukar sedan sitta ned och prata och eventuellt spela något spel eller så, innan vi säger adjö och åker -eller vinkar hej då. 
 
Efter att de åkt hem imorgon, runt 14, så kommer vi mer eller mindre bara att plocka ihop oss och åka till mina föräldrar. Vi kommer ta med oss det vi behöver för kvällen (välling och så) samt glutenfritt kaffebröd (mamma brukar baka men jag sa att hon inte behövde det i år eftersom jag ändå nästan inte äter något sådant), samt potatisgratängen som vi alltid gör till julbordet, lite skagenröra till ägghalvor (mamma gör med majonäs och räkor, men Tomas älskar med skagen, så vi tar med det) och om det är någon sista julklapp som kommit till (annars kör Tomas alla julklappar till mina föräldrar idag så de kan lägga ut dem under granen innan).
 
När vi kommer till mina föräldrar så börjar vi med att se Kalles jul tillsammans. Sedan plockar mamma och pappa fram all julmat och förbereder i köket och vid 17 så sätter vi oss och njuter av julbordet i godan ro. Pappa och mamma lagar i princip allt själva och vi blir riktigt bortskämda med julgott. Det finns rödlökssill som mamma gör och ett par andra sorter som de köpt, syltor, korvar, ostar, julskinka som pappa gjort, gravad lax som pappa gjort, revbensspjäll, mammas skinklåda, mammas jansson, grisfötter, rödbetssallad, mammas köttbullar, ägghalvor, potatisgratäng, prinskorvar, potatis, hembakat bröd och annat gott. Man brukar äta tills det nästan sprutar ur öronen kan jag säga.
 
Vid 18 när man ätit och plockat undan så brukar tomten knacka på dörren till barnens stora förtjusning och det följs sedan av julklappsöppning resten av kvällen. Vi är lite generösa kring jul kan man säga och trots att somliga kanske ser det som att man bara byter pengar med varandra så ser vi det som att det är den dagen på året som vi skämmer bort varandra ordentligt. Alla får julklappar och alla firar lika mycket och lika glada. Vår julafton brukar av någon anledning oftast vara slut runt 2-tiden. Då är alla julklappar öppnade och vi har hunnit reflektera och packa ihop oss.
 
Så firar vi årets underbaraste dag. En dag fylld med kärlek och lycka. Hur firar ni?
 
Så här såg jag ut julen 2007. En dryg månad efter att Oliver fötts. Vägde ca 100 kg då
 
2008. Mycket vacker. Not. Då vägde jag run 115-120 kg
 

Julaftonsmorgon 2010
 
Förberedelser inför julafton 2010
 
Tomas föräldrar och systers son, på julafton 2010
 
Julafton hos mina föräldrar 2010
 
Mina systrar och tomten (pappa) med min mellanson 2010
 
Tomas och Jenni 2010 (som ni vid det här laget både förstått och sett på datumet på fotot)
 
Tröttis på julafton 2010
 
Så här såg jag ut på julen 2010. Vägde 118 kg då (jag hade redan börjat viktminska från 130 kg) och här var det veckan innan jag fick veta att jag var gravid med Leo
 
Lite julpynt hemma hos mina föräldrar förra julen
 
Hemma hos oss förra julen
 
Hos mamma och pappa förra julen
 
Så här såg jag ut förra julen. Vägde mellan 105-110 då (gick senare under våren upp till 112 kg). 
 
105-110 kg ca
 
Julklapparna vi köpte förra julen
 
Förra julens pre-julaftonsmiddag
 
Julförberedelser 2011
 
Glutenfria pepparkakor
 
Julaftonsmorgon 2011. Obs bullen till vänster i bild. Jag åt hela den till frukost då (!)
 
Julmorgonsmys
 
Granen hos Tomas föräldrar förra julen
 
Tomas mamma med Leo, då 3,5 månader
 
Marcus och Oliver förra julen
 
Julmiddag hos mamma och pappa 2011
 
Julmiddag hos mamma och pappa 2011
 
Lite utflipp vid middagsbordet. Tomas, min lillasyster Jenni och mamma
 
Ännu mer utflipp 
 
Och lite till...
 
Ja, vi är lite knasiga tydligen

Min yngsta syster Sandra gullade med bebis
 
Tomas och jag
 
Tomas larvar sig med julklapparna
 
ssshhh
 
Mammas och pappas julgran 2011
 
Jultomten 2011, en barndomskompis till mig
 
Det är jag till höger i bild. Lite skillnad från nu
 
Mamma fick julens första julklapp förra julen
 
Ja så här såg jag ut förra julen. Tack och lov blir det inte riktigt samma i år.
 
Ja nu har ni fått ännu en fotokavalkad a lá Linda, där jag visat er smått och gott från tidigare jular, men också hur jag sett ut de senaste åren på julen. I år ser jag tack och lov inte likadan ut och hoppas kunna tycka om bilderna på mig själv när jag i efterhand ser dem.
 


Kommentarer
Gentle Giant

Mycket har hänt på ett år. Önskar dig en mass akärlek och glädje tillsammans med familjen!

Såg förresten viktklubbs reklam. Fin du är!

God jul! /GG

Svar: Ja, det känns att jag inte ser likadan ut =D Jag är väldigt lycklig över det!
Jag hade inte ens sett den själv så det var superroligt att du sa till. Jag hittar inte texten dock, men tyckte hon sa att den skulle komma den 26:e så jag får kolla igen.

God Jul!!
Linda

2012-12-23 @ 14:50:49
URL: http://www.gentlegiantafskfvde.blogg.se
Lena

Jädrans va julklappar! =)
God Jul på dig!

Svar: Ja det kan bli lite mycket när vi går loss ibland :-) men det där är i alla fall från 4 olika håll så det är lite uppdelat vem som köpt vad. God jul!
Linda

2012-12-23 @ 18:26:18
URL: http://lenaslilla.blogg.se
Pernilla

Det var inte dåligt med julklappar ;)

Med risk för att låta utseendefixerad efter allt som egentligen skulle kunna kommenteras med det här inlägget, men tänk ändå så annorlunda vi båda ser ut det här året jämfört med de senaste jularna. Jag tänkte på det innan i veckan - förra året var det som att det var någon annan som firade jul i mitt ställe. Jag kände mig inte alls bekväm med mig själv, men nu är jag tillbaka igen och det känns skönt! Jag är stolt över oss...bara så att du vet ;)

Svar: Nej jag vet, haha. VI är lite galna.
Jag vet!! Jag håller ockspå med dig helt och vi måste vara stolta över att vi satte upp ett mål och att vi pulled trough och tog oss dit vi ville. Nu är det dags för nästa kapitell och jag längtar efter att skriva det! Jag är också stolt över oss!
Linda

2012-12-28 @ 18:23:55


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0