Några tips och råd

Detta är en text jag skrivit i "Viktgruppen" vilken är min grupp om hälsa och välmående på facebook.Gå mer än gärna med in Viktgruppen för att få mer tips och råd av ca 2500 glada och positiva människor som alla arbetar för sitt hälsosammaste jag.

Hej alla fina människor! En ny vecka är här och med den nya möjligheter. En del av oss är hemma på höstlov, en del har det om en vecka. En del av oss arbetar på eller fortsätter helt enkelt som vi redan hade det.

Med ändrade rutiner i det dagliga mönstret så ändras ofta våra ätrutiner. Det är därför man intet sällan ökar i vikt under semestertider eller storhelger. Många frågar mig om tips för att få kosten att fungera hela tiden och därför tänkte jag här sammanfatta lite. Dock vill jag börja med att säga detta; hemligheten till att få kosten att fungera jämt, det är att inse att den inte KAN fungera jämt. Och det ska man heller inte begära.

Många ger upp just för att de har svårt att ge sig till tåls, inte ser snabba resultat eller inte har beslutat sig på riktigt, för att det är vad de ska göra.
För mig handlade det inte om att sluta eller fortsätta utan bara om att leva. Jag såg det inte som att jag bantade, utan som att jag levde men att jag levde hälsosammare än tidigare. Jag bytte inte ut eller tog bort kost, jag ändrade bara vanorna kring dem och ändrade inställningen till matmängd, känsloätande, småätande, belöningsätande osv. Jag åt godis eller onyttigare alternativ också men inte jämt och definitivt max en dag I veckan.

En annan "hemlighet" för mig var och är de kortsiktiga målen. Jag satte 5 kilo i taget. Slutmålet fanns ja, men det var alltid de närmaste 5 som räknades. Efter var 5e kilo jag gått ned så tog jag nya foton i underkläder och jämförde med de tidigare. Då kunde jag alltid se ett riktigt resultat, även om jag inte tyckt mig se det i spegeln med blotta ögat. Då blir man ofta peppad att fortsätta.
En gång i månaden använde jag måttbandet för att se vad som verkligen hänt och även om vikten inte rasat just den månaden utan legat på en mer "normal" minskning av 0.5 kg i månaden (som exempel) så kunde måttbandet alltid avslöja drastiska resultat.

Jag rensade kontinuerligt ut min garderob och uppdaterade den med nytt. Det var en rolig del av det hela.

Men framför allt höll jag mig positiv genom processen, bloggade om hur jag kände, pratade mycket med min man om det och han stöttade mig hela tiden. Blev saker jobbigt kunde jag hela tiden backa upp vad jag gjort genom bilder, mått, vikt, kläder eller välmående. Jag startade också den här FANTASTISKA gruppen! Här inne har vi vuxit tillsammans under en tid nu.

Men det finns också andra hälsosamma alternativ till allt vad kost och träning innebär (oavsett om man behöver tänka på vikten eller inte. För KROPPEN bör vi alltid tänka på ändå) och det är de små sakerna i vardagen som gör stor förändring på insidan.
* Ta trappen istället för hissen.
* Bära matkassen istället för att ta korg.
* Gå i lite raskare takt så hjärtat börjar pumpa.
* Välja bra mat, från bra källor.
* Minska intaget av genmodifierad mat och halvfabrikat så mycket man kan.
* Se över så att man inte överkonsummerar gluten.
* Undvika att äta mer läkemedel än vad man måste.

Ja den listan kan fyllas på. Men den yttersta och viktigaste faktorn är;

Försök att leva livet som du alltid kommer vilja leva det. Var en glad och positiv människa som alltid ser det goda och positiva först (det kan man träna på. Tyvärr är vi människor skapta så att våra tankar gör att vi till 80, eller om det är 90% är negativa till allt från början. Vårt arv från den tidiga människan).
Att träna på att le, må bra, skratta och vara glad.

Jag hoppas det gav något av de svar ni sökte ☺

En stor kram från mig

minus 25 kilo
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0