Några goda råd angående viktminskning och motivation

Jag är nu inne tredje dagen på mitt försök att viktminska igen -trots alla mediciner och varje fiber i kroppen skriker åt mig att jag gör nåt fel med kroppen nu. Det är som om att alla varningssystem i mig har satt igång sina larm och påtryckningarna från depressionen skriker till mig att jag gör fel fel fel.
För många gånger har jag stängt av det rationella tänkandet och lyssnat på depresionens och ångestens röst, den här gången vill jag att det rationella skall kunna överrösta sjukdomen och sätta ned foten " Jag vet att du finns där, men det är JAG som bestämmer, inte du". Jag kan inte dingla i en tråd längre. Jag har ändå gått från att ligga i fosterställning med hela kropp och huvud under täcket, gråtandes, sovandes, full panikångest, försöka dämpa ångesten med mat och godis, inte vågat blogga - gå ut och visa mig för folk - visa mig på kort osv. till att inte göra/att göra de sakerna. Ja, depressionen är fortfarande där och ibland känns det mycket tungt att andas. Ångesten finns alltid där, men jag kan hantera den nu på ett annat vis än tidigare. Så jag vill inte lyssna på larmen som tjuter eller rädslorna som försöker ta över. Jag vill vara jag, mig, Linda. Almost there.
 
För att fortsätta tala just om viktminskningen så går det exemplariskt med maten nu. Jag äter enligt rim och reson. All sorts mat igen, så jag har inte varken tagit bort eller lagt till något och jag planerar även denna gång att jag skall gå ned i vikt genom att äta och leva som jag vill äta och leva under resten av mitt liv (med förhoppning då denna gång om att slippa avbrott p.g.a någon dum sjukdom som får för sig att flytta in i min kropp och -eller hjärna).
Jag tror stenhårt på att det är det bästa sättet att gå ned i vikt på, för om man ändrar sig för att leva på ett sätt under en tid, som under en diet, men sedan planerar att gå tillbaka till det "normala" när man är "klar", så kommer det troligtvis inte att fungera. Alldeles för få klarar då att faktiskt hålla sin vikt och det är därför det är så stor procent av alla som viktminskat som igen går upp i vikt och oftast ett par kilon mer än innan.
Jag vill dock understryka att detta inte betyder att jag på något vis fördömer olika former av dieter, för det är ju trots allt så att den bästa viktminskningen -är den som fungerar för just dig. 
Med en liten uppmaning till er alla, att vad ni än gör, se till att sättet ni viktminskar på är inom ramen av vad som är hälsosamt för kroppen. Det är absolut upp till er om ni vill prova dieter som till exempel LCHF, GI, Atkins, Nutrilett osv. Men vad ni än gör så viktminska INTE genom att svälta er, för det kommer i det långa loppet absolut inte att leda till någonting gott.
 
Vi avslutar kort med motivation. Många skriver till mig att de saknar motivationen till träning eller att äta rätt. Ja vi är människor så motivation den kommer och den går, det är helt sant.
Man måste inte vara ett hälsofreak som gör allting "rätt" alla dagar. Misslyckas du (enligt dig själv) en dag så är det bara att hoppa upp i sadeln på en gång igen. "Trillar du dit" en dag, så försök inte överkompensera för det eller ge upp de följande dagarna. Imorgon är alltid en ny dag och med varje ny dag kommer möjligheten att göra en förändring. Avsaknad av motivation är normalt, men leta gärna efter den. Sätt er ned och fundera på varför ni vill gå ned i vikt. Skriv upp alla bra anledningar.
Detta gäller även för er som vill stå kvar i vikt eller kanske också gå upp i vikt. Skriv ned era anledningar till det och fundera på hur ni vill utföra det. Var inte för hårda mot er själva.
Sinnet skall orka med och kroppen skall vi bo i ända tills vår själ en dag flyger fri.
 
Ta hand om er - ta hand om varandra
 
 
 
 


Kommentarer
Ereeka

Jag tror inte heller på alla dessa dieter, det är nog bäst att äta bra mat hela tiden i stället för "bra mat" ett tag, och sen skräp igen.

2014-08-20 @ 10:06:20
URL: http://ereeka.se
Filur

En fråga.... Nu när du drar ner på portionerna, blir inte du hungrig nu i början? När magen måste vänja sig vid den nya portionen och rutinerna?
Jag har provat i några dar nu också, men tycker fortfarande att det är kämpigt. Men har absolut ätit för mycket innan. Nu, mindre portioner och ingen fika varje dag! :-)

2014-08-20 @ 10:20:15
Malin

Du skriver så bra! Skulle du släppa en bok så skulle jag vara den första som köper den! En bok om ditt liv, upp och nedgångar, kost, träning, filosofi, allt. Det är någonting som fattas i bokhandeln. En person som har varit uppe, nere igen och sedan är på väg upp igen. Det är ju det man kan förhålla sig till och är så mänskligt. Du är bäst och helt underbar. Nu ska jag in och lyssna på din musik på spotify. Du som har så vacker disneyröst!! <3 Kramar på dig.

2014-08-20 @ 12:43:26
Minendie

Du kommer klara det Linda! Jag drar också igång igen. Det är roligt att du är tillbaka! Det kräver styrka att visa när man inte mår bra, tack för att du delar med dig. Kram

2014-08-20 @ 22:40:19
lillavild

Jag håller på att kämpa med vikten själv nu. Jag har gått ner nästan 6 kilo på 3,5 vecka genom att äta rätt och träna varannan dag (vilket jag även skriver om). Kommer att följa dig och vad du gör och inspireras :)

2014-08-22 @ 10:19:06
URL: http://lillavild.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0