Njuter ni av detta?

Mat är till för att njutas tycker jag och försöker att omsorgsfullt alltid välja det jag ska äta, som jag vet att jag kommer att kunna njuta av. Självklart fungerar det kanske inte i precis alla fall, då man till exempel har småbarn och ibland får göra en kylskåpsräd och "slänga ihop nåt man har", men i alla fall så ofta det går.
 
När det kommer till frukost kan jag, i alla fall oftast i nuläget, få möjligheten att skapa mig en stunds ordentligt njutning i lugn och ro. För mig är frukoststunden en av de viktigaste målen på dagen och jag njuter helst min frukost i lugn och ro efter att jag har lämnat barnen i skolan och på förskolan. Min frukoststomme se ganska likadan ut och det är oftast en skål med antingen yoghurt, fil eller kräm. Den blandar jag ibland med rispuffar eller cornflakes/frostflakes. Till det brukar det vara två smörgåsar som jag har lite olika sorters pålägg på, beroende på vad jag känner för och det kan vara allt ifrån kvarg med socker och kanel (cinnamon toast) till rökt kalkon, ost, sylt, äppelmos (då också gärna med socker och kanel) ägg, vanilj, tomatskiva osv. Jag har också gärna frukt eller grönsaker på sidan om, men ibland tar jag ett smörgåsrån till istället, som jag har nåt gott på.
Men hur jag än gör min frukost och oavsett om jag följer min vanligaste modell eller om jag tar något annat istället (havregrynsgröt som exempel) så ser jag till att frukosten får bli min lugna stund på morgonen. Jag tar mig tiden att äta och njuta, komma till ro och planer min dag. Så klart kan det hända att jag också måste äta i hast och i princip tugga smörgåsen i samma stund som den hoppar ur rosten, innan jag i princip hunnit fixa den, samt äta yoghurten innan jag ens hunnit ta den ur kylen, men tack och lov är det så pass sällan att jag inte minns senast.
 
Vad har ni för vanor kring mat? Sätter ni er ned och njuter av den. Står ni vid diskbänken och äter? Äter ni smörgåsen medan ni går omkring och gör annat -kanske hjälper barnen med deras frukost? Väljer ni frukost med omsorg eller tar ni vad ni har? Dela gärna era tankar om detta 
 
Min frukost idag blev en skål banan och vaniljyoghurt, två rostade smörgåsar (glutenfria eftersom jag har celiaki), som jag hade jordgubbssylt på (det är bara jag i familjen som äter marmelad så det lönar sig inte att köpa det, utan jag tar sylt istället) samt en läskande persika. 
 
Som vanligt går alternativet att göra kalorisnålare. Se hur nedan*
 
 
* för ett kalorisnålare alternativ så finns det antingen lättyoghurt eller miniyoghurt att välja. Man kan också istället för en yoghurt med smak välja en naturell och smaksätta själv med lite bär eller så. Sylt finns som lågkalori från Önos och jag tror de har både jordgubb, hallon och lingon (dock skulle jag väl inte välja lingon på smörgås).
 
Exempel på frukostar jag ätit tidigare;
 
Viktminskningsfas
Under egentligen hela den stora delen av min viktminskning (mellan 130-60 kilo) var det detta jag åt på morgonen. En skål yoghurt. Detta är inte en lätt yoghurt eller miniyoghurt. Jag åt 250 gram av dena här faktiskt relativt men åååh så goda Mild and creamy vanilj. Då hade kroppen mycket att ta av och jag höll mig mätt på detta. Idag skulle det aldrig räcka för mig.
 
Hembakade pofibersmörgåsar som jag mer än gärna doppade i Mild and creamy vanilj
 
Lingongrova (obs dock att det var när jag testade gluten, för jag tål inte egentligen lingongrova och skulle idag absolut inte välja ett alternativ innehållande just gluten. Jag visar det dock som tips till er) med tomat, peppar och salt samt keso med äppelmos
 
Havregrynsgröt med äppelmos samt en smörgås
 
 
Bilder från senare tid har ni här
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
Jenny

Skulle man kunna få receptet på pofibersmörgåsarna? :)

2013-09-02 @ 14:00:06
URL: http://enviktigresa.bloggplatsen.se/
Emschen

Det beror lite på vilken vecka det är. Var fjärde vecka äter jag en tallrik yoghurt hemma tillsammans med barnen. Vi sitter ner och äter tillsammans utan allt för mycket stress. Jag tar sen en andra frukost på jobbed kollegorna 2-3 timmar senare. De andra veckorna äter bara barnen frukost hemma (jag kan inte äta direkt efter jag stigit upp) och då äter jag frukost på jobb. Oftast blir det en tallrik med yoghurt och kokosflingor och en frukt efter det. Jag sitter alltid ner och äter för jag väntar hellre med frukosten än slänger den i mig medan jag gör annat samtidigt. Jag har aldrig varit bra på frukost men försöker lära mig för att ge barnen en sund frukostkultur.
Jag tycker frukost är svårt om jag ska undvika kolhydrater.

2013-09-02 @ 14:10:53
URL: http://emschen.se
Eline

Du skrev som svar på kommentar i ett inlägg att du inte äter särskilt mycket kolhydrater, speciellt in snabba sådana. Hur tänkte du där? Det är ju massor med bröd, smörgårsrån, RISPUFFAR, Frosties (?!?!), cornflakes, söt yoghurt och socker i din kvarg. Jag vill inte att du ska tro att jag hoppar på dig men jag tror inte att din kropp mår bra av det där. Och kolhydrater binder massor med vätska. Jag tror att det är det din kropp protesterar emot.

2013-09-02 @ 15:23:19
Renee

När jag äter frukost (har testat olika typer av fasta och då äter jag inte frukost)så äter jag oftast en tallrik havregrynsgröt med kanel och kardemumma (supergott) och några klickar av lågalkoriäppelmos, och en kopp kaffe, det äter jag framför nyhetsmorgon samtidigt som jag sminkar mig :) lugnt och skönt men jag får ändå något gjort samtidigt. Har jag dåligt med tid någon morgon så tar jag med två rågbröd med minilätta eller philadelphia och kalkonpålägg till jobbet :)

2013-09-02 @ 15:23:40
stina

Hej! Gud så duktig du är. Jag försöker också gå ner i vikt med nutrilett soppor. Men det går trögt. Önskade jag hade samma vilja och jävlar anamma som du verkar ha haft och har.

2013-09-04 @ 08:19:50
Erica

Min standardfrukost består av en omelett (på 2 ägg, vatten samt kryddor). Till detta äter jag äppelmos från önos eller dricker ett glas nyponsoppa. När jag inte äter järntabletter kan jag istället komplettera med en skål fil/yoghurt toppat med lite bär och nötter. Frukosten är en viktig måltid för mig som jag helst tar i lugn och ro.

2013-09-04 @ 18:59:43
Elin

Jag reagerar starkt på hur mycket socker du faktiskt fortfarande äter? Sylt, flingor, yoghurt, kräm helt vitt bröd mm mm.
I övrigt tycker jag du verkar äta ganska ok men just frukostarna verkar enligt mej vara helt galna. Hoppas du inte kommer rekommendera kunder att äta sånna frukostar i framtiden utan något som håller blodsockret på en jämnare nivå och som håller en mätt en längre tid, tex havregrynsgröt med kokt ägg eller liknande och undvika alla tomma kalorier!

Du hade lätt kunnat göra dina frukostar nyttigare genom att baka eget glutenfritt bröd istället. Lätt, och mycket godare! Har själv gluten så jag vet vad jag pratar om! ;-)

2013-09-20 @ 18:11:39


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0