SVAR på viktiga FRÅGOR

Nu har jag fått så pass mycket frågor att jag känner att det är lika bra att jag svarar på en del av dem öppet, då det är många som frågar samma sak. Jag har tagit frågorna rakt av och också svarat på dem rakt av. Är det något mer ni undrar går det bra att fråga vidare som vanligt
 
-----------------
 
FRÅGAHallå Linda! 
Jag undra om du har gått ner 83 kg så borde din nuvarande vikt vara 47 kg. Jag har för mig att när du hade gått ner till 57 kg så skrev du i bloggen att du inte ville gå ner något mer?! Hur tänker du kring detta? Sen har du skrivit flera gånger att du håller din vikt precis som du ska.
 
SVAR: Nej du har helt rätt, det är jag som tänker tilt. När jag tappat min vikt till 57 kg så låg jag på -73 kilo. Jag låg där så länge så -73 blev min inrotade siffra. Sedan när jag gått ned till 55 kilo så slutade jag helt viktminska på egen hand, men när jag började öka kalorierna så rann ytterligare 5 kilo av mig, utan att jag ens försökte. På 50 har jag dock stannat. Så det stämmer helt det du säger, att det ska vara -80, inte 83. Det är jag som fastnat på den där 73:an och således alltid av någon anledning tänker 83 (vilket inte stämmer).
Jag skriver att jag håller min vikt eftersom jag som jag i normala fall ligger på mina 50 kilon
 
-----------------
 
FRÅGAFörsöker förstå hur du kan gå från den livstil du haft tidigare och utan att reflektera över hur ditt nuvarande mycket begränsade näringsintag påverkar din kropp. Varför bemöter du inte kommentarer i bloggen?
 
SVAR: Begränsade näringsintag? Nu förstår jag inte vad du menar faktiskt så du får gärna utveckla frågan. Skickar du med din mail så kan jag svara direkt till dig också (detta gäller alla). Varför jag inte svarar på så mycket kommentarer i bloggen är för att jag får så otroligt många frågor på bloggen, i mailen och på facebook så jag hinner inte det tyvärr
 
-----------------
 
FRÅGAHar du gått ner ytterligare 3 kilo? Vad är ditt BMI på?
 
SVAR: Jag förtydligar att nej det har jag inte, se svaret ovan =) 158 lång och 50 kg
 
-----------------
 
FRÅGAHej Linda! Tack för att du delar med dig av din fantastiska resa! Bara undrar hur din träningsrutin ser ut/har sett ut under din viktminskning? Du har säkert skrivit det förut men jag har missat det i så fall... Har också tänkt att införskaffa mig en crosstrainer att ha framför TV:n och antar att den du köpt är bra? Den ser liten och smidig ut iaf! 
Ha det gott!
 
SVAR: Tack snälla du! Under min viktminskning så började jag med att gå powerwalks 5-6 dagar i veckan. Under juli förra året tog jag fram min crosstrainer och stor på den i ca 60 minuter om dagen fram tills i ca november. Mellan november till januari så var det i princip ingen som helst träning och mellan bukplastiken 18 december och tills slutet av januari tränade jag ingenting. I våras gick min crosstrainer sönder och från att ha fortsatt en timme om dagen ca på den då, så blev det bara sporadiska pw's ibland under sommaren. Men med handen på hjärtat var det inte ens en dag i veckan nu i somras. Förra helgen köpte jag en ny (begagnad) crosstrainer och så fort jag kryat på mig var jag tvungen att testa den. Den har fått gå tre gånger sedan dess. Men jag skulle gissa på att det kommer bli kanske varannan dag nu i fortsättningen, eller så mycket jag hinner och har lust till. Träning ska vara roligt, inte nåt krav eller måste
 
-----------------
 
FRÅGAHej Linda. 
Först vill jag bara säga att jag är riktigt imponerad av din vilja och ork att gå ner all den vikten du gjort. 
Jag kämpar själv med min viktnedgång och har gått ner 16kg nu. (har 8kg kvar) 
Jag undrar hur lång du är. Du kanske har svarat på det redan någonstans? 
 
SVAR: Tack ska du ha, vad glad jag blir! Jag är 158 cm lång
 
-----------------
 
FRÅGADet jag skulle vilja läsa mer om är hur det var för dig när du fortfarande var överviktig, vad du åt då, hur kände du dig då. Och vad var det som gjorde att du bestämde dig för förändring, hur tänkte du när det tog emot, vad åt du då/dag osv. Har du nå tips för att hålla motivationen uppe? Hur mkt motionerade du, jag har för mig att det var flera timmar per dag? Det skulle vara mkt motiverande att läsa om för oss som fortfarande är där:)
 
SVAR: Allt om det kan du hitta om du klickar tillbaka till juni och följande månader förra året. Men kortfattat kan jag säga så här att jag åt ALL sorts mat, precis som jag gör idag. Jag äter det jag vill ha, så kände jag för korv och pomfritt åt jag det och kände jag för en kycklingsallad så blev det så istället. Jag har inte tagit bort något ur kosten utan har ätit kolhyderater, fett, godis ochj allt annat under viktminskningen. Skillnaden från innan är att jag HELT slutade att småäta, Jag åt godis och skräp bara max en dag i veckan och åt all sorts mat men i mindre mängd. Dock skall understrykas att med mindre mängd så är vi på mer normal nivå. Så 7 köttbullar och två¨potatisar. Två varmkorvar och  motsvarande liten pomfritt på mc kanske. En skål med pasta istället för ett berg på en talrik. En köttbit och  lagomt med ris istället för två köttbitar och halva talriken med ris. Jag var lite snål med såser under viktminskningen, det är väl den stora skillnaden, samt att jag bytte den vanliga läsken mot light om jag druckit läsk. 
Vad gäller motion kan du läsa om det i ett svar ovan =)
 
-----------------
 
KOMMENTARHej, jag.har nu suttit och läst din blogg i snart tre timmar och det som slår mig är först och främst hur snäll och godhjärtad du är mot dig själv och mot andra. 
Ett stort tack från mig för att jag fått ta del av din resa. 
Med varma hälsningar från Anna Carin
 
SVAR: TACK SNÄLLA RARA DU!
 
-----------------
 
FRÅGAHej så jag skulle behöva motevation så hur gjorde du med allt för att komma igång . Träning med mera ?? / Henrik 
 
SVAR: Jag satte ett mål vart jag ville nå och så tog jag ett ordentligt beslut att det var dags och att inget skulle få komma i vägen. Jag var helt enkelt trött på att se ut som jag gjorde och vara som jag var, så jag slutade med det, utan paus 
 
-----------------
 
FRÅGAHej fantastiskt duktiga du! Du inspirerar och får en att se möjligheter! Allt går uppenbarligen! 
Men jag skulle vilja få tips om hur du har gått tillväga senaste året, som på bilderna ovan från 2012 till nu. Hur fasen har du lyckats bli så "fit"?? Jag kan jämföra mig med dig på bilden från 2012 och vill gå ner ca 10-15 kilo men framför allt strama upp kroppen, mage, lår, armar etc. Har du lyft tyngder på gymet eller hur har du gjort? De tycker jag är den svåra biten, att gå ner kan jag lyckas med men just "shapen" är svår. 
Tacksam för svar å tack för inspirationen! Fortsätt kämpa å va glad! Kram Sara
 
SVAR: TACK!! Det jag gjort är att vara noggran med maten och så har jag varit en flitig användare av crosstrainer och powerwalks. Det har varit effektivt på konditionen och fettfröbränningen. I och med att konditionen ökat så har jag orkat mer och har kunnat motionera lättare så klart. Jag har inte gått på gym men har kört muskelunderhåll (armhävningar, situpos, rygglyft squats osv) här hemma. Det bygger inte muskler kan vara bra att veta, men det underhåller dem. Jag har gått på regelbundna mätningar av muskler och fett för att se att det är rätt jag har förbränt. Som alla svar visat så är musklerna kvar och har ökat, men fettet är det som försvunnit. SÅ jag rekommenderar att vara noggran med maten, underhålla musklerna och träna ordentligt med cardio. MEN detta är min oprofessionella bedömning, så vill du har bra och riktiga svar angående träning så rekommenderar jag att du vänder dig till et gym eller en PT. Jag svarar utifrån mig, mina resultat och erfarenheter.
 
-----------------
 
FRÅGAör det första undrar jag hur du tänkte kring dina hungerskänslor i början (om du minns). När man som jag är van att trycka i sig ohejdat, uppemot 5000 kalorier per dag, och sen gå ner till 1600 kcal/dag, det gör ju att jag är hungrig rätt ofta. Hur bör jag tänka kring det? - 
För det andra är jag nyfiken på hur dun relation förändrats efter alla dessa kilon. Nu har ju din sambo varit med på hela resan, så för honom är det såklart ingen före-efter-chock som för nån som aldrig sett dig tidigare. Men han var ju tillsammans med en mycket överviktig kvinna, som han älskade. Och nu lever han "plötsligt" med en petite kalaspingla som ser tio år yngre ut. Hur har han tacklat detta? Och hur har dina känslor hållit sig så stabila för honom, när allt annat kring hela din varelse blivit så extremt förändrat? 
 
SVAR: Ja, hungerskänslorna minskar ganska snabbt tyckte jag. För vissa är det så klart säkert svårare än för andra, men jag tyckte inte det var så jobbigt. Men det kan bero på att jag spred mina måla ganska flitigt mellan frukost -mellanmål -lunch -mellanmål -middag -kvällsmål. Det var nåt ganska ofta.
 
Angående mig och Tomas så är han bara glad. Han säger att han älskat mig i alla atorlekar men att han älskar mig mer än någonsin nu FÖR ATT JAG ÄR SÅ GLAD JÄMT. Så det är ju toppen. Vi har nu varit gifta i 8 år och jag älskar även honom mer än någonsin. Han har alltid funnits där vid min sida, stöttat och peppat och är det något i vårt liv tillsammans som alltid varit stabilt så är det vår kärlek <3
 
-----------------
 
FRÅGAHej! Underbar blogg du har, om din resa och så. :) En fråga: När du skriver att di klarat att gå ner i vikt helt på egen hand, är det utan någon som helst operation då? Kram.
 
SVAR: Tack snälla du! Ja, jag har inte tappat vikt genom operation. Jag gjorde en bukplastik 18 december förra året och de tog då bort 900 gram hud från magen. Så ska man hårddra det så, så är det 900 g då som försvunnit med "hjälp" men efter den operationen pendlade jag upp och ned 3-4 kilo i vätska i en månad så man kan nog inte räkna det så heller. Så ja, 80 kilo på egen hand =)
 
-----------------
 
FRÅGAFast att du fryser beror ju främst på att din ämnesomsättning nu är låg pga att du äter så lite. I min värld är ca 1700 kcal rena svälten och jag skulle rasa ner om jag åt så lite. Anser du att du skulle känna dig misslyckad om du la på dig några kg? Du kanske faktiskt behöver göra det! Jag har stor erfarenhet av att frysa ända in i märgen när jag troligtvis hade för lite underhudsfett.
 
SVAR: Siffran på ca 1700-1800 som jag ligger på är uträknad efter min längd, vikt och aktivitetsnivå och är satt tillsammans med min dietist, så jag skulle nog inte tro att det är någon fara med den. Dock måste den ökas om jag börjar träna -vilket den automatiskt gör för om jag tränar bort 300 kalorier så äter jag upp dem igen och har således ätit närmare 2000 istället den dagen. Hänger du med på hur jag menar?
Jag skulle inte känna mig misslyckad så länge jag trovs med min kropp, mår bra och själv tycker att jag är fin -nej =) och angående att frysa kom det redan i det tidiga stadiet av runt 90 kilo. Det är vanligt att frysa när man dels tappar vikt men också när man tappat mycket. Kroppen är inte van -än. Det kommer troligtvis bli bättre men de säger att det kan ta ett par år innan man vänjer sig.
 
-----------------
 
FRÅGAMåste bara slänga in här att jag ÄLSKAR dina ben!! Hur har du gjort för att lyckas få dom mindre? Min kropp minskar i storlek men inte benen... Är grymt imponerad av din resa!
 
SVAR: TACK!! Huden på benen är det som dragit ihop sig sämst och minst. Det du ser är resultatet av ordentligt bra stödnylonstrumbyxor som jag köper på Lindex. De har inget stöd i magen, så vill du ha controltop så får du välja en annan modell. Dessa är 3* stöd i benen och är kanonbra. Finns bland vanliga strumpbyxor =D
 
-----------------
 
FRÅGAHej! 
Först och främst måste jag bara säga att du har gjort en beundransvärd resa!! Otroligt imponerad! 
Sen är jag lite nyfiken..var det bara kalorier du räknade eller höll du även koll på kolhydrater, fett och proteiner i rätt mängd vid varje måltid? 
Med vänlig hälsning, M
 
SVAR: När jag viktminskade så räknade jag inga kalorier alls utan åt bara det jag kände för och tänkte mer efter sunt förnuft. Anledningen till att jag räknat kalorier nu är eftersom jag behövde öka min mat från viktminskningsnivå till "normalt" och tyckte då att kaloriräkning var det bästa alternativet (eftersom vikt bygger på kalorier in och ut). Jag brukar inte tänka så mycket på detaljerna men tänker att jag ska äta mycket proteiner och lagom med fett och kolhyderater
 
-----------------
 
TACK FÖR ERA FRÅGOR. JAG KOMMER FORTSÄTTA SVARA PÅ DEM EFTER HAND
 
 
 


Kommentarer
Emilia

Detta har stört mig SÅ länge - det heter "pommes frites" och inte "pomfritt" som du skriver hela tiden. Sen har en person som kommenterade här uppe rätt - du fryser så mycket för att din ämnesomsättning är CRAP just nu. Jag tror inte att din kropp mår bra av så mycket halvfabrikat, kolhydrater och tillsatser... sorry, men så är det.

/Utbildad kostrådgivare

2013-10-04 @ 10:45:56
Viktoria

Ojoj,Emilia...vilken otroligt onödig kommentar,suck...stör man sig på sådana detaljer kan man inte ha mycket för sig.Några vill heller inte acceptera att Linda har stenkoll på hur hennes kropp mår via dietist(vilket för övrigt är en utbildad kostrådgivare,hihi)samt kroppsmätningar. Med sådana kommentarer är man troligtvis bara avundsjuk över Lindas framgång.Du är HELT fantastisk Linda och tack vare motivation från DIN framgång har jag sedan Januari lyckats gå ner från 110 kg till idag vältränade 74 kg!! 8 kg kvar tills jag är färdig,TUSEN TACK Linda :)))

2013-10-04 @ 14:40:55
Anonym

Du är riktigt inspirerande för oss läsare! :) När du tittar dig i spegeln, ser du då en smal tjej eller ser du en tjej som borde gå ner lite i vikt? Jag undrar liksom om ens egen kroppsuppfattning hinner med i de snabba viktsvängarna?

2013-10-04 @ 18:06:25
Anna

Hej linda vilkan fantastisk resa du gjort, jag har en inläggsbeställning, kan du inte fota dina stödstrumpor så man får se vilka du använder med lapp och allt, stl kan du gömma om du vill för jag finner aldrig några bra men du har fantastiska ben så tänkte då kan jag visa vilka jag vill ha i affären.
Tack på förhand om du vill ta ett kort på asken eller lappen som de sitter fast i

2013-10-06 @ 08:13:06
Ida

Hej Linda. Hur lyckades du gå ner så mkt i vikt? ja försöker gå ner i vilt men går inte så bra. Verkligen imponerande av din resa

2013-11-29 @ 15:38:48


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0