Att tackla julmånaden

Snart är det jul och det är ofta många tankar som far i huvudet på folk under den tiden på året. Det handlar ju inte bara om juklappar och pynt, utan också den stressen som kan komma med allt julgodis, alla bullar, julmat och allt sådant. Skall man avstå eller ska man"tillåta sig" en månad som man inte bryr sig? Hur hittar man en fungerande balans under en viktminskning samtidigt som det är julmånad. VILL man hålla det till en dag i veckan eller vill man kunna ta bulle pecis när som helst som alla andra gör? Jag tror att det som ger sådan enorm stress runt julbalansen (och ätande för att understryka) är just att det handlar om en månad, eller kanske mer än det, till skillnad från när det handlar om påsken som bara är ett par dagar, eller midsommar där det rör sig om en dag. Fördelsedagar, nyårsafton, halloween, påsk osv -allt det blir ju ofta då mycket "enklare" eftersom det är en så begränsad tid, medan julen handlar om en månad -plus.
 
Förra året så låg jag mitt i min viktminskning och vägde ca 65 kilo när julen kom igång. Åt jag bullar och julgodis? Ja det gjorde jag faktiskt och just under den månaden så var det inte en dag i veckan, utan när jag kände för det. JAG gjorde dock valet att vara noga med att inte börja slentrianäta och sitta i soffan med massa bullar, pepparkakor och julchoklad bara för att. Samtidigt åt jag när jag ville ha nåt -ja
 
 
Jag skulle vilja ge er några förslag på hur ni kan hantera denna månad som kommer nu, ifall ni själva tycker det är svårt att veta hur ni skall tackla det, utan att känna att ni inte får "leva".
 
  • JULBORDET. Vet ni att ni ska på flera olika julbord så kan ni antingen äta lite av allt på var och ett av dem, eller köra att ni vid ena tillfället väljer att koncentrera er på en del av maten (ex sill, potatis, skinka, vitlökskorv och janson) och nästa gång på nåt annat (ex revbenspjäll, köttbullar, prinskorv och rödbetssallad). På så vis behöver inte varje julbord bli så man rullar ut med för mycket mat i magen. Ska ni på ett julbord kan ni antingen tänka att ni den gången kan unna er (som den där endag i veckansaken) eller tänka att ni ska äta bara lite av allt (en köttbulle, en sillbit, en prinskorv, en laxsskiva) osv.
  • JULGODISET. Det blir ganska mycket julgodis under december. Det varvas med chokladtomtar, ALLADIN/PARADISaskar, tryfflar, polkapinnar, skumtomtar, hemgjort julgodis, praliner, mintkyssar, rocky roads, ischoklad, knäck, marsipan och fudger. För att inte tala om fruktkakor, pepparkakor, lussekatter, saffransbullar, mjuka pepparkakor, hallongrottor och diverse. Ja december kan sannerligen bjuda på en hel kompott av fantastiska bakverk och godissorter. Det är lätt att man äter tills det rinner ur öronen under den här månaden och det är inte för inte som uttrycket "holiday weight" används flitigt -speciellt efter jul och nyår. Här rekommenderar jag att man är försiktig ja, men självklart kan det vara svårare nu att hålla det till bara en dag i veckan. Under julen tycker jag att det ska vara okay att äta flera dagar -om man vill. Men man kan försöka att vara lite återhållsam här. Ena kvällen kanske man kan äta en lussekatt och så tar man några pepparkor kvällen efter och några julgodisbitar en annan kväll. Förslag nummer två är så klart att man orkar hålla sig till den dagen man bestämt och så äter man det man vill ha den dagen. Ska man på julkalas och julfester så kan man ju dela upp det lite som vid julbordet.
  • JULDRICKAT. Vi har allt från glögg till julöl och den berömda (och fantastiska enligt mig) julmusten. Vad gäller alkoholhaltiga drycker så tycker jag att man alltid ska vara försiktig och återhållsam året runt, men vill man ta några extra julöl eller glögg under julen så för all del. Undvik det dock till varje mål eller att dricka glögg varje dag. Just glögg innehåller ändå realtivt mycket kalorier dessvärre och det är oavsett om det är alkohol i eller inte. När det kommer till julmust så rekommenderar jag Nygårdas lightmust för den är väldigt god tycker jag, men det är så klart upp till var och en om man vill dricka lightprodukter eller inte. Vill man dricka vanlig must så tycker jag man absolut kan göra det, men även där kan man försöka undvika att göra det varje dag under julmånaden.
Men framför allt måste ni kunna känna att det är okay och att valet hur ni vill göra alltid är ert. Ingen ska bestämma åt er. Vill ni vara helt återhållsamma en jul och låta bli bullar och julgodis så ska ingen få säga att ni  är tråkiga och truga i er en bulle som ni egentligen inte vill ha. Se till att ni inte äter för någon annan skull "för de köpte/bakade/dukade fram/det kändes så dumt att säga nej" osv. Valet är alltid ert. Så är det på samma sätt om ni är mitt i en viktminskning men väljer att äta utan att tänka under december. Var medvetna om valet ni gör och att det kan innebära att ni lägger på er en del vikt, MEN låt ingen stå och stampa på er och fråga om inte ni bantade och borde äta den där lussebullen eller inte. För vill ni så ska ni! Medvetna val -alltid
 
 <-- klicka på alla miniatyrer om ni vill se bilderna större
 
 


Kommentarer
Malin , Gravid med tvillingar

Vilken resa du har gjort! Starkt jobbat!
Många kramar till dig!

/gravid med tvillingar , Malin

2013-11-28 @ 16:45:58
URL: http://malinhedblom.blogg.se/
Ina

Hej! Du måste ha en otrolig karaktär som klarat detta på egen hand,jag beundrar dej för det.Själv kämpar jag på men har aldrig lyckats hela vägen.När du skriver att du äter allt men mindre prt,hur små är dom? Är det hälften av vad du åt innan eller ännu mindre? Jag vill så gärna lyckas men det är så jobbigt och gå omkring hungrig. Kram!

2013-11-28 @ 17:37:59
Elina

Ååååh, va duktig du är! Keep going girl!

Vill du hjälpa en 13-årig tjej att uppnå sin dröm?
Klicka dig då in på bloggen och hjälp mig lite på förhand, guldvärd är du isånafall! Kram!

2013-11-28 @ 20:26:44
URL: http://elinaedsberger.blogg.se
Isabella

Hej
Vill bara tacka dig för dina tips! Det bästa tipset var som du skrev att "ta en sak av varje sak" det skall jag tänka på när det vankas glöggfest, julbord och annat nu snart :)
Är så imponerad av dig som lyckats så bra och hoppas jag också kan klara av det!
Kram till dig

2013-11-28 @ 20:35:59
skandalbeauty.blogg.se

Shit vad duktig du är! vilken skillnad!!

2013-11-28 @ 21:32:58
URL: http://skandalbeauty.blogg.se/
Karin

Riktigt bra tips du kommer med. Har ingen ångest men funderar på hur jag ska göra med julen. Jag har nu bestämt mig för att iaf inte baka och ha det hemma i frysen/ skåpet. Det kommer iaf komma innanför väggarna förr eller senare!

2013-11-28 @ 21:34:55
URL: http://karinsnyaliv.blogg.se/
Marie Karlsson

Jag vill bara säga att jag är super imponerad av dig! Du e så otroligt söt! Vilken tur att du tog tag i din vikt. Du är en riktig hjälte som kan inspirera andra. /Marie

2013-11-28 @ 22:28:31
Sabina

Jag tycker att efter du har jobbat så hårt som du har är du värd en belöning, men du måste tänka på att belöningen kanske tar bort allt du jobbat för. :)

2013-11-28 @ 22:31:00
URL: http://zyllox.blo.gg
Cecilia Westerberg

Jag har alltid vart den som trycker i mig en massa sötsaker när jag är hemma hos andra. Dels för att det är gott men mest för att jag inte vill visa att jag verkligen inte gillar att äta onyttigt. Jag vill inte vara DEN personen i andras ögon. MEN har äntligen insett "skit i vad dom tycker, var den du vill vara istället"!! Älskar det och kommer köra stenhårt på det nu i jul

2013-11-28 @ 22:56:56
URL: http://cresultat.nu
Malin

Tack för ovärderlig inspiration!
Är själv ett halvår in i min förvandling 😊 snart halvvägs!
/ 32årig trebarnsmamma ❤️

2013-11-28 @ 23:15:22
URL: http://www.mammamalinth.blogg.se
Julia

Hej! Jag vill så gärna gå ner i vikt men jag känner samtidigt att det är himla svårt att släppa godiset, kakorna och läsken. Hur ska man göra för att bara intala sig att börja äta bra och rätt och börja träna? Även om jag ibland får ångest över min kropp kommer jag aldrig till saken och gör något åt det. För det är ju såå gott med mat och godis. Hjälp mig snälla

2013-11-28 @ 23:55:57
URL: http://jamp.blogg.se
Emma

Bra tips! Med julgodiset försöker jag att bara köpa/baka sånt som verkligen är gott, blir så lätt att man har massa saker bara för att det hör till julen, även fast man kanske inte tycker det är det godaste. Och njuta av godiset och kakorna, men äta lite mindre, försöka undvika slentrianätandet som du säger. Men det är svårt, blir en utmaning :)

2013-11-29 @ 08:05:03
URL: http://inspirationsblggen.blogspot.se
Lödder

Du kommer att klara julen galant och det låter smart att ha tänkt ut innan hur man skall göra när all mat och godis står uppdukat.

Hälsar Lödder

2013-11-29 @ 11:15:27
URL: http://hemmaspa.blogg.se
http://www.sverigebonus.se/gratissnurr-och-freespins/freespins-casumo/

Gud va duktig du är! Riktig inspirationsskälla!

Trevlig helg =)

Klara

Grymt bra inlägg!

2013-11-29 @ 13:48:09
URL: http://klarajt.blogg.se/
E.

Jättebra tips!

2013-11-29 @ 15:38:42
URL: http://www.bygganaglar.se
Beatrice

bra skrivet :)

2013-11-30 @ 22:38:26
URL: http://beatricelindgren.blogg.se
Josefin Åkerholm

Är en tolvårig tjej som driver en blogg med massa inlägg om mina dagar. Har varit med om saker ingen borde vara med om som kommer sitta kvar för livet.
Skulle verkligen uppskatta om du kikade in på min blogg och kanske till och med la en liten kommentar så att jag själv kan kika in på din egen blogg sen ;)

2013-12-01 @ 14:32:33
URL: http://akerholm.blogg.se
Sib

Jag tror att du eventuellt har en kopia där ute, sprang över detta inlägg nyss: http://elandersson.blogg.se/2013/december/tackla-julmanaden.html

2013-12-03 @ 17:17:12
madeleinenorrman

Hej. Bra tips du kommer med inför jul. Jag är mitt i min viktminskning och jag har 0,6 kg kvar till 10 kg, ska totalt gå ner 22 kg. Det här med julmusten har jag längtat efter, varje gång jag handlar så håller jag på och ta en men har bestämt att vänta till det blir julfirande och jag längtar och det ska bli så gott.

2013-12-05 @ 10:34:27


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0