Goda nyheter för glutenallergiker

Jag vet inte om jag nämnt det men jag tål inte gluten. Något som kan vara både extremt trist i vissa fall (om man som jag, egentligen älskar munkar, kexchoklad, twix och pizza och öl), jobbigt i vissa fall (som när man ska gå ned i vikt och rekommenderas fullkornsalternativ och lågkalorialternativ hit och dit som jag helt enkelt är allergisk mot) och busenkelt ibland (som när det kommer ut nya fantastiskt goda och bra produkter i hyllorna, eller när man hittar underbara recept). En av mina stora sorger med min allergi (som jag haft sedan jag var ett år) är att jag år 2011 fick veta att jag egentligen inte kunde dricka någon öl alls om den inte var helt glutenfri. Som yngre så brydde jag mig inte något vidare om vad jag kunde och inte kunde äta (ganska vanligt) och när jag var i skolan blev det precis det jag ville ha på rasterna tillsammans med vänner. Nedless to say så har jag fuskat i mig min beskärda del av saker jag inte kan äta.
 
När jag blev äldre och började gå ut med mina vänner så drack jag alltid öl. Tjejerna runt om drack mest cider men jag fastnade aldrig för det utan älskade öl från första stund. I den åldern (18- säg 23 då jag träffade Tomas) så brydde jag mig inte ett dugg om vad öl innehöll. Med handen på hjärtat så tror jag faktiskt inte ens att jag tänkte på att det kunde vara gluten i det. Pappa sa något om det någon gång, att jag kanske skulle kolla det, men jag tog aldrig tag i det där.
 
2004 så träffade jag Tomas och min tid som "fuskare" var över. Han sa till mig när vi bara varit tillsammans i någon månad, att det var dags att lägga ned och leva som jag borde med intaget av gluten och jag började med det på en gång -bortsett  från ölet, men det var fortfarande eftersom det inte var något man funderade på. Snart kom det ut rapport från livsmedelsverket med glutenhalten i olika öl. Det gjorde att jag blev ordentligt medveten om att det inte gick att dricka vad som helst, men det fanns en ordentlig lista på vad jag kunde och inte kunde dricka. Den listan gick jag efter fram tills våren 2011, då jag gravid med Leo, ville köpa alkoholfria Carlsberg och ringde till dem för att höra om jag kunde dricka dem eller inte. De återkom snart med informationen att all öl innehåller större och mindre mängder gluten och att jag egentligen inte kunde dricka någon öl som inte var glutenfri -om jag ville vara säker. Jag blev nervös och försökte hitta informationen om detta på livsmedelsverket igen, men då fanns inte de gamla listorna på vad jag kunde och inte kunde dricka, kvar.
 
Jag tog ett sorgset avsked till vanlig öl och fick köpa glutenfria vid de två tillfällen efter jag fått Leo (september 2011) som jag druckit öl (den glutenfria är god men finns inte att köpa ute på restaurang eller pub). Nu ska här tilläggas att jag och Tomas dricker extremt sällan. Under 2012 drack jag alkohol 2 eller tre gånger sammanlagt, varav en av de gångerna var jag lite småberusad och de andra två inte. I år har jag druckit alkohol en gång och har idag inga planer på någon kommande gång (dock vet jag så klart att det kommer och öl älskar jag oavsett om jag skulle dricka varje helg eller en gång om året).
 
I förrgår fick jag dock via Celiakiförbundet, på facebook, veta att det kommit helt nya rapporter och analyser av öl (och gladeligen också av jul/påskmust). Rapporten var glädjande att läsa och öppnade upp lite för mig igen och det är därför jag vill dela med mig av detta till er som är intolleranta mot gluten -eller är allergiska mot till exempel vete
 
Detta är bara en bild av 3 i rapporten (länk till rapporten längst ned i inlägget). För att förklara den så betyder värdena under det röda strecket att det är mycket låga halter av gluten i produkten och under den streckade linjen innebär det att ölen är glutenfri. Varje ölsort testades 3 gånger från olika jäsningar för att en felmariginal skulle kunna spåras och för att resultatet inte skulle bli felaktigt.
 
Förklaring då till vissa delar av bilden:
Corona Extra 4,6% påvisade inget spår av gluten i någon av testningarna. 
Falcon 2,8% torde vara under gränsen och alltså helt okay att dricka.
Mariestad 2,8% hamnar också under gränsvärdet för att räknas som glutenfri
Norrlands Guld 2,1% hamnar även den under gränsvärdet för att räknas som glutenfri
Norrlands Guld Export 5,3% ligger också den under gränsvärdet för att räknas som glutenfri
Saxon 4,1% säljs på systemet som glutenfri öl
 
Sedan ser ni också på bilden att det finns andra öl som ligger så pass nära gränsvärdet att det kanske kan vara okay att dricka i måttliga mängder (men här vill jag understryka att ALL alkohol ALLTID skall konsumeras i måttliga mängder)
 
Fagerhult Export 5,3, Löwenbräu och Sofiero original 5,2 är enligt dessa analyser olämpliga för en glutenallergiker att dricka.
Men man bör alltid vara medveten om att all öl (utom möjligvis Corona då) innehåller små mängder av gluten och att konsumtion av ölet också innebär att man ökar intaget av gluten i tarmen, utöver det man kan råka få i sig i form av kontaminerad mat osv. Det kan vara bra att ha i åtanke.
 
För att sammanfatta detta inlägg så finns det alltså helt nya analyser av öl ute och de visar ändå trevliga värden för oss som inte tål gluten eller vete och öppnar i alla fall upp ett par dörrar till för oss som tycker att en öl på altanen i sommarsolen, är lika mysig som ett glas vin för någon annan. Alkohol i alla former bör dock drickas i måttliga mängder och endast i bra sällskap och aldrig i kombination med minderårighet, bilkörning, där barn finns med eller i andra olämpliga situationer. Man bör också beakta risken för ett beroende och missbruk. I övrigt -enjoy!
 
Artikeln hittar ni HÄR och rapporten HÄR
 
 


Kommentarer
Eleonor

Det här var intressant. Det är kul med research och statistik :-) kul att du hittat några öl som du kan dricka dessutom!

Svar: tack! Ja det var roligt tycker jag också =)
Linda

2013-03-29 @ 08:17:53
URL: http://thecrowandthebutterfly.blogg.se
Ida

Hej. Känner igen mig i texten lite. Jag e åxå glutenallergiker sedan 5-6 år. Jag älskar åxå att fika å brukar fuska endel med att äta mat eller fika med vanligt mjöl i. Det finns inte så mkt glutenfritt fika direkt.

2013-04-09 @ 17:59:35
Liza

Tack för tipset. Har inte fått denna info och jag är gluten intolerant :(

2013-04-09 @ 20:14:00
Victor

Hej!
Grymt bra info!
Dessa staplar kommer följa med mig i mobilen framöver!
Är inte glutenintolerant men testar en period utan gluten och laktos. Efter närmre efterforskning tror jag mage, hy, hår, naglar etc. kommer tacka mig både nu och i fritiden. Vitaminupptaget kommer öka markant :)

2013-08-04 @ 11:04:04
Mia med H

Hej! Vill tacka så mycket för detta inlägg. Fick nyligen veta att jag vid en ålder på 28 år har blivit - eller är - glutenintolerant. Eftersom jag dessutom har en massa andra allergier samt är vegetarian och inte alls har fått den hjälp jag skulle vilja haft av mina läkare/dietister så står jag här som ett frågetecken gällande kost och allra helst alkohol. Jag dricker inte heller särskillt ofta, men när jag väl dricker så ska det vara öl! Cider är för sliskit, vin är för torrt och sprit blir jag knäpp utav. Att gå på krogen/puben med vänner känns ångestladdat då jag altså har fått fuskat eller dricka något jag inte tyckt varit gott - vilket inte ens gör det värt att gå ut. Då kan man ju lika gärna sitta hemma med sina vänner, om man lyckats kedja fast dom vid matbordet/soffan först vill säga ;)

Jag hittade också artikeln här om dagen, men för mig var det mest gallematias och jag förstod inte ett dryft, så blev jätteglad när jag hittade in till dig och att du förklarade på ett sätt som var vettigt! Tack för att du hjälpt mig med en liten (men ändock viktig) del. Nu ska jag bara hitta motivation till att få ordning på resten av kosten! :)

Ps, ber om ursäkt för att kommentaren blev till en novell.

2013-08-30 @ 13:13:40
Frida

åååh ditt inlägg gjorde mig lycklig! Blev nästan lite ledsen när jag fick första höra att jag inte kunde dricka öl! haha
Tack så mycket! ;D

2013-10-28 @ 17:52:54
TJ

Tja.
mkt intressant detta med vad som går att äta och vad som kanske går att äta och vad man INTE ska äta som Glutenintolerans.
Sitter med senaste nr av ÖstgötaBullen och läser om lite öl som är glutenfria.
dessa går att köpe på Bolaget.

SAXON: god öl, tycker den smakr lite Majs.. men absolut drickbar.

ZATEC: mkt god öl. den rekommenderar jag till alla öl drickare.

CORONA: god öl att ta en varm sommardag (dock ska den drickas kall.. ej fesljumen)

LAPIN KULTA: Inte en av mina favoriter men går att dricka.

ESTRELLA DAURA: har inte smakat men säg att den ska vara god.

GREENS BLOND, GREENS DARK ale: Har alltid tyckt att Ale är något av de godaste av öl, kan rekomendera detta om du vill ha mycket smak på din ale.

S;T PETERS ALE: har inte smakat denna ännu, men eftersom det är en ale så är den med stor sannolikhet drickbar.

AGAINST THE GRAIN: har inte smakat denna

Det finns säkert flera ölsorter som är helt glutenfria, sedan får man testa sig fram om vad man tycker är gott och vad man själv kan dricka.
Alla är ju olika visa tål mer gluten än andra.

är du osäker eller att just den öl/dryck inte finns på Bolaget, så är det bara att fråga. Är det bra personal så fixar dom de du vill ha.

MvH TJ

2013-11-10 @ 14:09:05
MJ

Tja,

Jag har under senaste halvåret börjat leta mycket efter glutenfri öl.. Och vad man kan dricka och inte.

Saxon: Har druckit denna under flera år. Helt ok öl.

Zatec: Precis fått nys om denna. Underbar öl. Rekommenderas varmt.

Corona: Också funnits länge. Ska man ut på krogen så brukar denna vara ett bra alternativ.

Estrella Daura: Lite besk i början tyckte jag. Eftersmaken va inte så god. Men efter 1-2 öl så va den helt ok.

S:T Peters Ale: Denna kostar ca: 35kr flaskan och enligt min mening så smaka den sjukt dåligt. Inte värt pengarna. Men kan vara för att jag inte är mycket för Ale öl.

Carlsberg Export: Denna är också under gränsen och smakar riktigt bra.

Det är dom jag hunnit med än så länge..=)
Jag har vart gluten intolerant hela mitt liv mer eller mindre. Och jag tycker det är kul att det kommer mer och mer sorter av öl som vi kan dricka.

Håller med tidigare inlägg dock. Alla ska prova sig fram. Vissa är mer känsliga än andra.

Mvh MJ

2013-11-14 @ 00:51:49
Leenu

Hej! Jättebra att du länkar till Livsmedelsverkets nya analys http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/kemiska/Gluten_i_maltdrycker_SLV-rapport-3_2013.pdf och toppen att du är noga med gluten nu.

För er andra som skriver att ni fuskar medvetet "för att det inte finns så mycket glutenfritt" kan jag bara försöka peppa er att baka själv eller leta efter glutenfria alternativ. Ni har säkert hört att minsta fusk kan behålla tarmskadorna och att man får lättare cancer i de inflammerade tarmarna. Det är absolut inte värt risken! Fuska inte! Jag fixar ju mat utan gluten (även utan glutenfritt vetestärkelse då det är spår av gluten kvar) utan laktos, utan soja, jordnötter, selleri och bockhornsklöver. Så klart du som läser kan fixa mat du mår bra av så tarmarna får läka :-)

2013-11-15 @ 18:22:23
Björn

Hej

Det var trevligt att läsa vilken öltyp som passar oss som har gluten. Kommer följa din bloggsida.

Tack

Svar: Hej hej. Jag dricker inte så mycket öl längre. Gör jag det är det oftast corona
Linda

2016-05-05 @ 17:56:52


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0