Så här gör jag

Nu är det flera som frågat mig om hur jag gör för att gå ned i vikt och jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om det här igen.
 
Vad gäller mat så tänker jag på vad jag äter. Jag försöker tänka i banor av hur mycket kalorier sakerna innehåller. Jag räknar inte kalorierna men tänker till exempel på att välja ett alternativ med färre kalorier, i många fall. Men jag äter dock egentligen allting, även godis. Men när jag äter saker så äter jag i väldigt mycket mindre mängd. Jag skulle till exempel inte få för mig att äta en hel chokladkaka, inte ens den mindre sorten, utan kanske max en rad. Väljer jag godis så tänker jag inte i bana av hur mycket jag äter utan som sagt på hur mycket kalorier det jag äter innehåller. Så innehåller en godisbit på 100 gram, säg 500 kalorier, så kanske jag äter max 25 gram av det vilket är 125 kalorier. Jag tänker att mitt kaloriintag ska ligga på ca 1500 om dagen. Sedan om det blir 1234 eller 1763 vet jag inte riktigt men jag tror det blir en bra nivå genom att jag gör som jag gör. När det gäller mat så kan jag tänka i kaloribanor också men då är det mer att jag tänker att jag kanske väljer kyckling före fläskkotlett för kyckling är smalare (och nyttigare för den delen). Fett skär jag alltid bort. Sen äter jag så mycket jag kan av talriksmodellen, fast lite modifierad. Jag äter till exempel en halv talrik grönsaer och så delar jag kött och tillbehör på två istället.
 
När det gäller träning och motion så gör jag så gott jag kan som mammaledig plus två killar hemma på sommarlov. Jag försöker gå powerwalk i alla fall 2 gånger i veckan och rundan är på 8 kg ca har jag kollat ut. Ev något längre ibland. Då går jag så snabbt jag orkar och med tempo hela tiden. Jag stannar helst inte om det inte är absolut nödvändingt eftersom jag vill ha puls genom hela walken. Om jag orkar, vilket jag gjort lite då och så ju lättare jag blivit, så joggar jag tills det bara inte går mer. Det är inte långt, men bättre än inget.
Annan form av träning jag gör så gott jag kan är zumba som jag hittat på youtube. Jag brukar göra ett full corepass på 38 minuter. Alla övningar kan jag inte göra riktigt fullt ut, men jag gör så gott jag kan och blir ordentligt svettig när jag gör det. Zumban strävar jag också efter att göra åtminstone 2 dagar i veckan. Jag har också kört trappträning vilket är att gå upp och ned för trapporna i vårt trapphus så många gånger jag orkar och så har jag en träningsdvd med 30 eller 40 minuter workout för mage och rygg.
Glöm heller inte för all del vardagsmotionen. Jag tar inte hissen om jag inte måste med till exempel barnvagnen och bär gärna tunga matkassar eller annat. Hämtar mina egna saker istället för att be om hjälp osv (ex "kan inte jag be om ett glas vatten om du ändå ska in i köket"?).
 
Motivation är också viktigt i detta, för att man ska orka fortsätta och inte sluta efter några kilon, vilket jag alltid gjort. Men jag kände att det var min tid nu. Det har egentligen varit min tid i flera år men jag har skjutit upp det hela tiden. Bantat lite, pausat och gett upp. Om jag inte ändrade mig kunde jag fortsätta i samma spår resten av livet och jag VILL inte göra det. Så jag bestämde mig och den här gången stod jag fast vid det. Det tog så klart ett tag innan det syntes eller märktes på kläderna, eftersom jag var så stor från början och faktiskt hade ganska stora kläder, då jag fått från än vännina som gått ned massor, men som var större än mig från början. Men när kläderna väl börjar bli stora och sitta löst så är det en underbar känsla.
 
Väga sig. Ja man ska egentligen inte göra det varje dag säger de, men jag är hopplös och står på vågen varje morgon. Anledningen till att man inte ska det är för att inte bli nojig. Alla människor pendlar nämligen ca 2 kg upp och ned beroende på vad de ätit och om de är kvinnor med ex mens osv. Men jag blir inte nojig så jag kör på varje dag i nuläget. Där måste ni själva göra som passar er.
 
Mäta sig. Det rekommenderar jag att man gör ca en gång i månaden. Det är mycket roligare att det försvunnit 5 cm än att det försvunnit 3-4 millimeter. Faktum är att måtten egentligen är viktigare än vikten, för när man hamnar på viktplatån så brukar måtten ändå minska. Så glöm inte det.
 
Fotografera dig. Innan, mitt i, efter. Kanske efter vart 10 ondeilo. Kanske efter vart femte. Välj det som passar dig, men fota och jämför, så du själv kan se vad som händer. Det är en ordentlig motivator i viktminskning.
 
Skriv också gärna av dig. Kanske en blogg, fb eller liknande. Eller hitta andras bloggar eller framgångshistorier och få kraft från dem. Glöm bara inte bort att INTE jämföra dig med andra för du är du och din kropp är din och din kropp fungerar inte som andras kroppar och ser heller inte likadan ut. Du duger som du är men kan du inte acceptera hur du ser ut så ta första steget till förändring. För DIN skull!
 
 
 
 


Kommentarer
Emma | Mamma till Casper

Vilka bra tips! Har precis börjat min kamp att gå ned igen. 20kg har jag som mål än så länge och har också börjat "räkna kalorier". Äter allt jag vill osv men i MYCKET mindre mängd. Dock har jag skippat godis totalt.

Här ska jag absolut kika in när jag behöver peppas!

Svar: Tack så mycket, vad roligt att du gillade det!Jag tycker det låter som ett smart sätt att gå ned, det är ju så jag gjort också, förutom godiset :-D

Vad roligt att du gillar min blogg som sagt, jag tycker din är jättefin också och han är ju för söt din lilla kille!
Linda

2012-07-03 @ 13:34:34
URL: http://nikoba.blogg.se
Emma | Mamma till Casper

Ja, för jag skulle inte klara av att ta bort all "god" mat. Jag vill kunna ge mig själv & familjen bra mat men ändå inte plocka bort typ allt som pasta, potatis osv.

Försöker dock tänka på att äta med fullkorn osv. Det ska väl vara bra eller? haha

Tack så mycket!

Svar: Nej men jag tycker du tänker rätt, man ska kunna äta allt. Allt i lagom mängd som kostexperterna säger och jag trir personligen inte att det är bra med massa metoder. Dock tycker jag att det är ok när andra väljer att göra saker, för det måste ju stå för dem vad de gör och inte, så att säga.
Ja fullkorn är ju bra, det är ju mättande och håller magen i chack :-D
Linda

2012-07-03 @ 17:03:11
URL: http://nikoba.blogg.se
Emma | Mamma till Casper

Jo men hur många orkar hålla på med diverse dieter liksom?
Att äta allt i lagom mängd plus motion är nog det bästa. Vill tro det iallafall. ;)

Svar: Exakt så som jag tänker. Det här med LCHF har ju blivit jättestort, det är ju i princip allt man hör om. Och Gastric bypas. Jag tycker som sagt alla ska göra som det passar dem, men det är inget för mig. Det med operation har jag fått rekommenderat till mig från olika håll, men jag känner bara nej nej. Ett tag var jag inne på att det kanske vore nått, när jag vägde 130, men ganska snabbt bestämde jag mig för att köra själv. Framgångsrikt tror jag. Heja oss!
Linda

2012-07-03 @ 17:15:32
URL: http://nikoba.blogg.se
Neola Wigh

Hej Linda....jag är djupt imponerad över din viktresa. Du är så vacker!

Jag har kämpat med min vikt i över 25 år och efter varje barn, har tre (25, 20 och 14 år) så har jag lagt på mig mer och mer. Jag har provat allt, viktväktarna, LCHF, GI och 1995 gjorde jag en magsäcksoperation (som visade sig misslyckad eftersom jag inte gått ner i vikt av den). Jag mår psykiskt dåligt för jag har inte karraktär och ork att banta. Jag försökte med kaloriräkning genom app i mobilen och funkade ner 12 kg men sen blev jag arbetslös i januari och vips så gick jag upp dessa igen...ångest! Jag behöver en coach som pepprar mig .... jag finner mycket läsvärt i din blogg...så jag är en flitig besökare...hoppas du gillar min blogg också? Många kramar och trevlig midsommar/ Neola

Svar: Ååh tack snälla du för din fina kommentar. Jag läser det du skriver och förstår problemet =( Jag hoppas att du känner att det blivit bättre nu? Jag är jätteledsen att det blivit så knöligt för dig men hoppas det känns bättre nu? Kram
Linda

2013-06-18 @ 20:16:29
URL: http://neolasblogg.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0